×

Radio -- Data și ora publicării: 22.11.2013 07:56:27

CONCURS-POLITIZARE-ACUZAȚII / Doi membri CNA acuză politizarea concursului de licențe radio



București (MEDIA EXPRES) / 22 nov 2013 / La jumătatea concursului CNA pentru atribuirea a 71 de frecvenţe de radio cu profil tematic și generalist, trei membri ai CNA au acuzat politizarea deciziei de acordare a licențelor, amenințând că nu vor mai participa la audierile programate în cea de-a doua săptămână.

Din cele 71 de frecvențe scoase inițial la concurs, CNA a amânat audierile privind frecvenţa care a aparţinut Click FM (Bucureşti) şi cele 23 de frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla, din cauza contestărilor în instanță a deciziilor de retragere a licențelor. Astfel, au rămas un total de 47 de frecvenţe de radio în concurs.

Printre participanţi se numără în continuare SC Grupul Media Camină (GMC) SRL (pentru Radio Zu - audieri programate la 26 noiembrie) și SC RCS&RDS SA (pentru Digi FM - audieri programate la 27 noiembrie) – societăţi care nu au obţinut nicio licenţă tematică.

De asemenea vor concura şi: SC P7S1 Radio Holding SRL (Kiss FM, Magic FM -27 noiembrie), SC Radio France Internationale România SRL (RFI România - 27 noiembrie), SC Europe Developpement International-R SA (Europa FM - 25 noiembrie), SC Radio XXI SRL (Radio 21 - 27 noiembrie).

În ședința de joi, 21 noiembrie, după audierile companiilor, membrii CNA s-au contrazis asupra modului de vot. După minute de discuţii au căzut de acord să adopte propunerea preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu, care a propus ca metoda de vot să fie redactată şi votată, apoi aplicată, dar după o pauză de o oră.

Consiliul s-a reunit în sala de şedinţe după o oră. Câţiva membri au luat cuvântul şi au argumentat de ce ar trebui susţinute anumite radiouri. Apoi s-a trecut la vot. Cele 19 frecvenţe acordate s-au decis din primul tur de vot.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan susţin că nu vor participa la cele patru şedinţe de săptămâna viitoare – concursul pentru acordarea de frecvenţe dedicate radiourilor generaliste - deoarece „concursul organizat de CNA pentru acordarea a 19 licenţe radio tematice a fost un simulacru”.

Membrii CNA Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au trimis comunicat de presă dupa şedinţa din 21 noiembrie în care arată printre altele că: „apreciem că şi concursul de săptămâna viitoare, care vizează acordarea a 26 licenţe generaliste are deja câştigătorii în plic, motiv pentru care luăm în calcul retragerea noastră de la şedinţele Consiliului, din respect pentru solicitanţii de licenţe fără susţinere politică”.

Ei au considerat că „Votul dat astăzi în CNA a demonstrat în mod evident un aranjament dincolo de criterii ce ţin de interesul public, de o strategie de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe într-un raport echilibrat şi dincolo de orice argumente logice. Cu o singură excepţie, la fiecare licenţă au fost grupate 6 voturi ale aceloraşi 6 membri din chiar primul tur de scrutin”.

„Nu a contat avertismentul pe care noi l-am dat asupra riscului de manelizare a pieţei radio din România, aflată oricum aproape de faliment” – se mai afirmă în comunicat.

Narcisa Iorga a susţinut în carul audierilor din prima săptămână că radiourile cu tematică folclorică se vor transforma în radiouri de manele, comunicatul menţionând o afirmaţie făcută de ea şi în cadrul şedinţei de joi: „CNA, prin votul a 6 membri, a decis astăzi să deschidă ’cutia Pandorei’, acordând 2 licenţe pentru un post de radio tematic folcloric, doar pentru că solicitantul societăţii are susţinere politică. O situaţie similară s-a petrecut cu licenţele deţinute de BBC. în România, care au fost preluate de către societatea unui alt om politic de aceeaşi orientare, fiind singurele pe care se difuzează manele”.

„Nu a contat faptul că un post de radio aparţinând cultului adventist avea deja 47 de licenţe obţinute prin forţa financiară de care dispune şi nu prin prezentarea la concursuri organizate de CNA. Radioul Bisericii Ortodoxe Române are doar 4 licenţe de radio în plus faţă de postul adventist, iar postul cultului catolic în limba română avea doar 4 licenţe în toată ţara. Astăzi, cultul adventist a mai primit un post de radio iar cultul catolic doar 3”, se explică în comunicat dezechilibrul dintre radiourile cultelor religioase.

"Cu o singură excepţie, la fiecare licenţă au fost grupate 6 voturi ale aceloraşi 6 membri din chiar primul tur de scrutin. Cei 6 membri sunt propuşi de U.S.L. şi U.D.M.R. Excepţia a făcut-o licenţa de la Vaslui unde numărul voturilor a fost de 4 la 4, membrii propuşi de P.S.D. neînţelegându-se cu membrii propuşi de P.N.L.", se mai arată în comunicatul membriloc CNA Narcisa Iorga și Valentin Jucan, propuși de PDL.

„Ne exprimăm regretul pentru toţi aceia care s-au prezentat cu bună credinţă la acest concurs, care au pregătit proiecte editoriale serioase şi ne cerem scuze că au pierdut timp şi bani”, au comunicat cei doi membri.

În perioada 18 - 21 noiembrie, CNA a organizat şedinţe publice în care Consiliul a audiat societăţile care au depus proiecte pentru obţinerea celor 20 de frecvenţe destinate radiourilor cu profil tematic.

În continuare, de luni până joi în perioada 25 - 28 noiembrie se va desfăşura concursul pentru acordarea celor 27 de frecvenţe destinate radiourilor generaliste. Programarea societăților la concurs poate fi vizualizată pe site-ul CNA la adresa http://www.cna.ro/IMG/pdf/Programare_GENERALISTE.pdf
(KM)
MEDIA EXPRES


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL