×

Radio -- Data și ora publicării: 24.02.2015 16:07:50

PRO TV-LICENȚE RADIO-CEDARE / CNA a aprobat cedarea licențelor de radio deținute de Pro TV către RCS & RDS



București (MEDIA EXPRES) / 24 feb 2015 /CNA a aprobat la 24 februarie cedarea licenţelor audiovizuale PRO TV SA Bucureşti către RCS & RDS SA Bucureşti pentru Pro FM – reţea naţională şi satelit, Info Pro – reţea naţională şi satelit și Pro Clasic – satelit.

Potrivit proiectului RCS & RDS, rețeaua națională Digi FM va deveni operațională în termen de trei luni.

Solicitarea a fost supusă scrutinului membrilor CNA dacă încalcă art. 56 din legea audiovizualului, conform căruia cedarea se poate face doar cu asumarea grilei existente timp de un an de la ultima modificare aprobată.

RCS & RDS a cerut ca Info Pro să își modifice numele în Digi FM pentru licențele de național și satelit. De asemenea, a cerut creșterea la 50% a procentului de producție proprie, față de 10% aprobat pe Info Pro, Pro FM urmând să nu mai retransmită Info Pro. Licența Pro Clasic va respecta denumirea și structura existente.

Alături de cererea de preluare a licențelor Pro FM, Pro Clasic și Info Pro operate de către compania Pro TV SA, RCS va prelua și licențele Pro deținute prin compania Campus Radio, în care RCS & RDS va intră cu 90% din acțiuni și Integra Soft cu 10% din acțiuni, în acest sens fiind depusă o cerere prealabilă de modificare a acționariatului.

Cosmin Prelipceanu, redactor-șef la Digi 24 și Marius Dobre, director executiv Pro FM, au fost în fața CNA pentru susținerea cererilor.

Marius Dobre a spus că Pro FM revine pe rețeaua națională dar cu o acoperire ceva mai mică, "este o alternativă la radiourile de infotainment, misiunea sa de bază este de radio pentru tineri cu difuzare preponderent de muzica, dar și cu informație într-un stil dinamic".

Cosmin Prelipceanu a spus că Digi FM care continuă Info Pro va fi un radio național de informație, va difuza publicitate și teleshopping și va include 48% retransmise - procent care se referă în general la muzică, dar și 2% retransmisie programe produse de alți producători (Digi 24).

Producția proprie va fi realizată în redacția Digi FM proprie. Procentul de 2% se referă la preluarea, în fiecare seară între orele 21:30-22:00 a interviului cu Emil Hurezeanu de pe Digi24, "pentru că este singura parte din Digi 24 care se potrivește cu un format radio".

Prelipceanu a mai expicat că Digi FM va folosi infrastructura existentă de tip DeskCom care centralizează toată informația și care "hrănește televiziunea, site-urile și radioul". "Emisiunile de știri vor fi mai lungi decât tot ce există pe piață, informație înseamnă că vor fi și emisiuni informative cu conținut de sport", a mai spus Prelipceanu.

Monica Gubernat, membru CNA, a întrebat dacă se păstrează structura redacțională a Pro FM. "Da, și este posibil să împrumutăm o parte din echipă către Digi FM", a spus Marius Dobre.

"În anumite localități RCS & RDS își va tripla licențele", a observat Monica Gubernat. Digi FM are trei licențe încă nepuse în funcțiune pentru Digi FM, la Reșița - unde compania propune ca licența să rămână în Pro FM, la Sibiu - la va renunța la licență, și la Sighișoara - unde rămâne dar va trece la Digi FM, pentru că Info Pro care nu are licență la Sighișiara, a explicat Prelipceanu.

Roland Turos a menționat că la Reșița licența Digi FM se poate transforma în Pro FM doar după un an de la intrarea în emisie (condiția nu este îndeplinită în prezent).

Lucian Mihai, reprezentantul RCS & RDS la CNA, a menționat că toate solicitările vor fi făcute conform legii.

Radu Călin Cristea, membru CNA și președintele ședinței, a spus că art. 56 alin 1 prevede că licența poate fi cedată cu acordul consiliului nu mai devreme de un an de la intrarea în vigoare. La observația lui Lorand Turos că licența nu poate fi modificată decât după un an de la preluare, Prelipceanu a răsspuns că "în aceste condiții vă propunem preluarea licențelor" și "în trei luni putem să punem în funcțiune această promisiune".

Înainte de dezbaterile și votul CNA, la solicitarea expresă a Media Expres, Cosmin Prelipceanu a răspuns că modificarea licenței Info Pro în Digi FM "în mod clar nu încalcă legea audiovizualului", "noi propunem astăzi o preluare în anumite condiții, prevederea aceea (din legea n.red.) poate fi înțeleasă în mai multe feluri, dacă părerea Dvs. este că ele se preiau cu conținutul actual și merg mai departe așa, este OK, dacă asta este părerea Dvs.". Lucian Mihai, reprezentantul RCS & RDS la CNA, a spus de asemenea că tehnic nu se va putea emite pe noua grilă până nu se obține decizia de autorizare pe noul program. "Asta se socotește ca și o licență nouă, această preluare. După ce obții licența urmează perioada în care depui cererea de decizie de autorizare. De la momentul la care se autorizează stația, de atunci se poate emite programul. Preluarea unui radio care există este inclusă în același articol cu acordarea unei noi licențe. Din punctul de vedere al legii nu este o diferență juridică, este ca și cum ar fi o licență nouă. De aceea este pus acolo, de la momentul prelungirii sau preluării."

CNA a reluat discuțiile după pauza de prânz cu un cvorum de opt membri (în lipsa Laurei Georgescu, a lui Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu).

Loran Turos a întrebat departamentele CNA pentru licențe și juridic dacă cererile încalcă legislația. Reprezentantul departamentului licențe a spus că opinia departamentului este că se încalcă articolul privind asumarea obligației.

Opinia departamentului juridic al CNA a fost că dacă se aprobă întâi cedarea nu se mai poate aproba modificarea, dar dacă întâi se aprobă noua strucură de programe și modificarea numelui InfoPro în Digi FM, se poate apoi aproba cedarea.

Lorand Turos a spus că CNA trebuie să voteze întâi modificarea licenței și apoi cedarea acesteia. "Ultimele modificări ale deciziei 277 ne-au cam încurcat. Ne împiedicăm de termene și condiții pe care noi le-am impus, nu legea. Unele demersuri servesc interesului public", a spus Turos.

Monica Gubernat a spus că preluarea se pare că este legală și că servește interesul public, pentru că altfel s-ar distruge două licențe naționale care ar trebui scoase la concurs.

CNA a aprobat cererile în această ordine: modificarea grilei și a licenței din Info Pro în Digi FM în unanimitate, apoi cedarea licențelor către RCS & RDS și, în final, a aprobat în unanimitate modificarea acționariatului Radio Campus.

Cele trei frecvențele Digi FM trebuie de asemenea tratate separat cu cereri specifice de renunțare sau modificare, după punerea în funcțiune, au mai observat membrii CNA.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL