×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 09.12.2015 14:42:43

CALOMNIE-INCRIMINARE-PROTEST / ActiveWatch cere senatorilor să respingă un proiect de lege ce vizează reincriminarea calomniei



București (MEDIA EXPRES) / 9 dec 2015 / Agenția de Monitorizare a Presei și ActiveWatch cer senatorilor să respingă noua inițiativă legislativă de incriminare a insultei și calomniei ce poartă semnătura senatoarei Cristiana Anghel, după ce acestea au fost dezincriminate în anul 2006, potrivit unei scrisori remisă parlamentarilor și publicată pe site-ul activewatch.ro.

„Cerem membrilor Comisiei Juridice a Senatului să respingă această inițiativă extrem de periculoasă, într-o societate care încă nu a deprins încă exercițiul dreptului la exprimare. Pe lângă limitarea adusă dreptului la liberă exprimare, incriminarea insultei și calomniei poate afecta negativ dreptul la liberă informare a cetățenilor, împingând ziariștii, avertizorii de integritate sau simplii cetățeni la autocenzură, ceea ce ar reduce eficiența luptei anti-corupție”, se arată în documentul citat.

„În textul inițiatoarei apare și un articol în vădită contradicție cu jurisprudența CEDO, și anume articolul 227 – proba verității. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmație să probeze adevărul absolut al faptelor relatate, dovadă imposibilă în multe situații, în special când e vorba de investigații jurnalistice în cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudenței CEDO (a se vedea cazul Dalban v. Romania, spre exemplu), cel care face o afirmație, chiar eronată/exagerată, nu poate fi sancționat sub nicio formă dacă probează existența bunei credințe și a unei baze factuale rezonabile pentru afirmația sa”, se arată în scrisoarea ActiveWatch către senatori.

Organizația amintește că deciziile Curții Constituționale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracțiunilor de insultă și calomnie, trebuie să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența CEDO – care au putere de lege în România.

“Impunerea obligației ca defăimarea să fie sancționată penal nu este susținută de niciun articol din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de nicio hotărâre pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, noul Cod Civil oferă persoanelor ale căror drepturi sunt încălcate prin abuzul de liberă exprimare posibilitatea de a căuta reparații în instanțele civile. “Există deja un număr semnificativ de decizii ale instanțelor în baza noului Cod Civil care sancționează aspru astfel de abuzuri, comise în special de persoane ce activează în mass-media.”, arată agenția.

În anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracțiunilor de insultă și calomnie din Codul Penal. În anul 2007, Curtea Constituțională a decis că dezincriminarea infracțiunilor de insultă și calomnie nu este constituțională și a argumentat pentru ideea că protecția reputației și a onoarei unei persoane nu se pot face decât prin mijloce penale. În anul 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că infracțiunile de insultă și calomnie sunt abrogate, iar în anul 2013 Curtea Constituțională a spus că ICCJ nu avea dreptul să se pronunțe pe această chestiune de legalitate și deci decizia ICCJ este neconstituțională.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL