×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 20.10.2016 17:25:07

TVR-ANULAREA TAXEI-POZIȚIE / TVR se opune anulării taxei radio-TV



București (MEDIA EXPRES) / 20 oct 2016 / TVR a dat publicității un comunicat prin care se opune anulării taxei radio-TV propusă de președintele PSD Liviu Dragnea în propunerea legislativă privind „eliminarea unor taxe precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative“.

„Eliminarea Taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici“, se arată în comunicatul semnat de Serviciul de comunicare, relații publice și protocol al televiziunii publice.

„În plus, în situaţia în care propunerea legislativă ar fi aprobată, impactul financiar la bugetul de stat ar fi de 175 de milioane de euro, prin preluarea datoriei istorice, la care se adaugă, anual, 63 de milioane de euro, cifră ce reprezintă suma pe care televiziunea publică o încasează prin colectarea taxei. La acestea, se adaugă sumele pe care TVR le primeşte în prezent de la bugetul de stat pentru transmisii terestre  (RadioCOM - SNR) şi pe satelit,  cheltuielile pentru funcţionarea Filialei de la Chişinău, cheltuielile pentru funcţionarea TVR Internaţional precum şi pentru investiţii, în condiţiile legii“, se mai arată în comunicat.

„Pentru a-şi îndeplini misiunea publică, aceea de a furniza programe de calitate, imparţiale şi echilibrate, în beneficiul telespectatorilor, TVR are nevoie de o finanţare corectă, care să-i asigure independenţa editorială.“

„S-a discutat despre posibila preluare a SRTv la bugetul de stat în perioada de criză maximă – sfârşitul anului 2015 şi începutul anului acesta -, inclusiv cu Ministerul de Finanţe. Fiecare moment al discuţiei are în spate situaţii, date economice şi alte elemente, dar să nu uităm că situaţia Televiziunii este în continuare gravă şi că TVR trebuie să ofere calitate telespectatorilor, nu numai să supravieţuiască pentru sine. Sigur că prima noastră opţiune este taxa tv”, a declarat Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR, potrivit comunicatului citat.

Din acesta mai reiese că majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie al SRTv şi-au exprimat opţiunea şi sprijinul pentru demersul de păstrare a taxei TV.

În comunicatul TVR se mai arată că iniţiativa legislativă depusă la Parlament a determinat îngrijorare inclusiv la nivel internaţional, European Broadcasting Union (EBU) – asociaţia televiziunilor publice din Europa - trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte eliminarea taxei TV.

„Este soluţia cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puţine ţări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanţării televiziunii în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere în urma alegerilor, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând toate planurile Televiziunii Publice şi putem vedea asta într-un anumit număr de ţări unde s-a întâmplat deja asta. De aceea, solicit cu tărie Parlamentului să-şi reconsidere poziţia pe această temă. Metoda cea mai bună, de departe, pentru a crea o televiziune publică independentă, este taxa radio tv. Aşa poate fi în întregime independentă şi conectată la telespectator", a declarat pentru TVR Richard Burnley, director juridic al EBU.

Poziţia TVR este în acord cu cele exprimate de Societatea Română de Radiodifuziune, dar și cu organizațiile ziariștilor ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

TVR are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD (High Definition), TVR Internaţional şi TVR Moldova, dedicat publicului de peste Prut, de asemenea acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional prin cinci studiouri teritoriale.

În prezent, principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care are valoarea de 4 lei pe familie lunar, una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, dar taxează pe de altă parte și companiile românești înscrise la Registrul Comerțului. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de peste 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani, iar Consiliul de Administrație cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

TVR este membră EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL