×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 06.04.2017 15:45:33

LEGISLAȚIE EUROPEANĂ-CONSULTARE / CNA consultă piața la cererea ORDA pe tema Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală



București (MEDIA EXPRES) / 6 apr 2017 / CNA consultă industria de cablu și televiziune la solicitarea ORDA cu privire la modificarea actualei directive cablu-satelit care este transpusă în România în Legea drepturilor de autor și care va include noi prevederi ce vor afecta companiile de comunicații și audiovizual, în cazul retransmisiei de programe online, potrivit unei informări discutată în ședința publică din 6 aprilie.

Potrivit unui document prezentat de Serviciul Juridic și Reglementări din CNA, noua Directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală va institui un mecanism de negociere pentru exploatarea operelor audiovizuale online, între deținătorii de drepturi și deținătorii platformelor video la cerere, de exemplu.

Noua directivă va obliga furnizorii de servicii online să raporteze titularilor de drepturi măsurile adoptate pentru recunoașterea operelor protejate și utilizarea operelor, iar statele trebuie să instituie un mecanism de ajustare a contractelor și de soluționarea litigiilor în domeniu.

Statele membre trebuie să decidă care sunt condițiile de funcționare a mecanismului de negociere prin intermediul unui organism specializat, când și pentru cât timp se acordă asistență pentru negocieri și cine plătește costurile negocierilor.

Întrebările ORDA către industria de cablu sunt următoarele:
1. Considerați a fi funcțional un asemenea organism de negociere? (La furnizarea răspunsului vă rugăm să țineți cont de prevederile actuale privind procedura de mediere facultativă existentă în cazul sursei retransmitere prin cablu.
2. Care credeți că ar trebui să fie componența acestui organism imparțial cu experiență relevantă și care ar fi condițiile de funcționare?
3. Considerați că acest organism are rol consultativ sau dimpotrivă, rezoluția acestuia are caracter obligatoriu?

Cu privire la transmisia online, întrebările ORDA sunt următoarele:
1. Care considerați că ar putea fi furnizorii de servicii ale societății informaționale care stochează cantități mari de opere sau alte obiecte protejate, eventual pe tipuri de opere sau obiecte protejate stocate?
2. Cum poate fi cuantificată cantitatea de opere stocate pentru a se putea stabili dacă un furnizor de servicii intră sub incidența prevederii în cauză?
3. Credeți că o platformă cum este YouTube poate fi considerată ca având un rol activ în acest caz?
4. Care credeți că ar putea fi tehnologiile adecvate și proporționale de recunoaștere a conținutului cunoscute la acest moment și domeniul în care se utilizează?
5. Cum considerați că vor evolua tehnologiile de recunoaștere a conținutului într-o perioadă de zece ani?

CNA nu are competența legală în domeniul drepturilor de autor dar poate solicita radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media audiovizuale să participe cu propuneri și observații la textul propunerii de directivă, pe care să le comunice apoi Ministerului Culturii.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL