×

Programe TV -- Data și ora publicării: 21.10.2021 18:20:03

CENTENAR REGELE MIHAI: HISTORY Channel derulează o campanie pentru studiul istoriei în 25 de licee din România



București (MEDIA EXPRES) / 21 oct 2021 / HISTORY Channel continuă să sprijine studiul istoriei în sistemul educațional din România cu o nouă campanie de donație de cărți destinată elevilor și profesorilor din 25 de licee din 13 județe. Campania este o continuare a primei ediții din 2019, când 25 de unități școlare au beneficiat de cărți de istorie. Donația din acest an va debuta pe data de 25 octombrie și coincide cu aniversarea centenarului nașterii Regelui Mihai I.

Circa 16.000 de elevi și profesorii lor vor avea acces la câteva din cele mai noi titluri despre istoria României și a Europei, campania marcând centenarul nașterii Regelui Mihai dar și premiera noului documentar-eveniment „Regele Mihai: Drumul către casă”, de la HISTORY Channel.

Un număr de 9 din cele 26 lucrări istorice au fost scrise de femei iar alte patru abordează rolul femeilor în istoria României.

Pentru a doua ediție a campaniei, HISTORY Channel continuă colaborarea cu partenerii săi de încredere: Libris.ro - cea mai mare librărie online din România - care a susținut campania cu selecția și distribuția unora dintre cele mai interesante titluri care să stârnească interesul pentru cunoașterea istoriei, și Salvați Copiii România - membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor - care a sprijinit acțiunea cu localizarea unităților școlare care au cea mai mare nevoie de cărți, ținând cont și de multe cereri care au venit din partea elevilor și profesorilor în urma derulării primei campanii.

Liceele care vor beneficia de cărți sunt din județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ialomița, Iași, Mehedinți, Neamț, Olt și Teleorman.

Lista completă a liceelor poate fi consultată online la adresa https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Lwgq6NRcjgwl1b1rJMkMPrDEtHG-i37o&ll=46.28864056537335%2C24.13793941761987&z=6

Premiera documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă” (trailerul poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=yWDBPnBcGYQ) are loc duminică, 24 octombrie, de la ora 21:00, pe HISTORY Channel.

Pe parcursul unei ore, filmul va prezenta povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial scoțând armata română din războiul împotriva Aliaților, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de la Moscova. Documentarul este transmis în reluare luni, 25 octombrie, la ora 21:00.

Pornind de la un interviu inedit cu Regele, înregistrat în 2003 și mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regale, filmul documentar spune o poveste despre greutățile insuportabile și reîntoarcerea în patria sa.

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

„În cadrul primei donații de cărți către liceele românești am inclus un citat din istoricul român Nicolae Iorga: „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” De această dată îi oferim un omagiu Regelui Mihai, ale cărui acțiuni au avut un impact nu doar asupra istoriei României dar și a Europei, acțiuni care ar trebui păstrate în memorie și celebrate. În faimosul său discurs din Parlamentul României de acum 10 ani, Regele spunea că nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Sperăm că tinerii din România privesc cu îndrăzneală spre viitor în timp ce țin vie amintirea căii croite de către bravii lor predecesori, ca Regele Mihai”, a declarat Izabela Wiley, SVP, general manager pentru A+E Networks în Europa Centrală și de Est.

„Facilitarea accesului la o educație de calitate este una din marile priorități ale Organizației Salvați Copiii. În condițiile în care resursele alocate educației de autoritățile publice sunt total insuficiente, este esențial ca, alături de partenerii noștri, să venim în sprijinul școlilor și al elevilor, ajutându-i să aibă acces la resursele necesare pentru o educație de calitate și contribuind astfel la formarea unei generații care își cunoaște trecutul și este pregătită să-și construiască viitorul”, a transmis Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

„Misiunea Libris este aceea de a susține educația în toate formele sale, iar orice oportunitate de a lua parte în cadrul acțiunilor menite să dezvolte oameni «mari» este o adevărată bucurie pentru noi. În cei 30 de ani în care ne-am dedicat în totalitate cărților am învățat că istoria este un pilon în dezvoltarea noastră, iar acest parteneriat vine ca o completare perfectă a ceea ce considerăm parte a responsabilității colective de a menține vii acțiunile celor care au clădit lumea în care trăim și de care ne bucurăm zilnic. Astfel, mulțumim HISTORY Channel pentru șansa oferită de a fi încă o dată parteneri! Împreună aducem cărțile în școli și în bibliotecile celor care vor face istorie pentru mica lor lume”, a spus Laura Țeposu, fondator și director dezvoltare Libris.

Donațiile vor fi făcute spre bibliotecile unităților școlare și se axează în mare parte pe volume auxiliare studiului istoriei secolului XX, dar și istoria contemporană a românilor. Profilul cărților este de istorie românească și europeană, concentrându-se pe influența istorică a Regelui Mihai și a Familiei Regale din România în istoria recentă a țării.

Fiecare liceu va primi un set de volume reprezentative de opere istorice semnate de istorici de renume din România și străinătate. Pentru a susține diversitatea vocilor în cercetarea istorică, 9 din cele 26 lucrări istorice sunt scrise de femei iar alte 4 abordează rolul femeilor în istoria României. Printre autoare se numără Ruxandra Cesereanu, Diana Mandache, Tatiana Niculescu și Mihaela Simina.

Televiziunea HISTORY Channel® s-a lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de țări, în 37 de limbi. HISTORY Channel® este principala televiziune din portofoliul A+E Networks.

Fondată în anul 2009, Libris este o afacere 100% românească și cea mai mare librărie online din România. În 12 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 14 milioane de cărți către 2 milioane de români din întreaga lume. Peste 250.000 de titluri de carte stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alăturat Organizației Salvați Copiii în proiectul de reducere a mortalității infantile din România. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro, s-au strâns peste 532.343 euro, sumă folosită pentru dotarea cu echipamente a 15 unități medicale din România, precum și pentru dotarea bibliotecilor școlare din România, prin proiectul CarteTeca.

Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură, proiect prin care își propune să prezinte lectura din perspectiva unei activități care înseamnă respect față de sine, preocupare pentru autocunoaștere și dezvoltare.

Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului în România, in acord cu Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.

Lista liceelor beneficiare

Județ
Localitate
Unitate de învățământ

Alba
Blaj
Colegiul National ,,I. M. Clain” Blaj

Argeș
Câmpulung
Colegiul Național Pedagogic „Carol I”

Argeș
Câmpulung
Liceul Teoretic „Dan Barbilian”

Bacău
Moinești
Liceul Teoretic „Spiru Haret”

Bistrița Năsăud
Bistrița
Colegiul Național „Andrei Mureșanu” 

Brașov
Făgăraș
Colegiul Aurel Vijoli

Constanța
Constanța
Liceul Energetic Constanța

Constanța
Medgidia
Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”

Constanța
Negru Vodă
Liceul Teoretic Negru Vodă

Constanța
Mangalia
Liceul Teoretic „Callatis”

Dâmbovița
Găești
Colegiul National „Vladimir Streinu”

Dâmbovița
Găești
Liceul Tehnologic „Iordache Golescu”

Dâmbovița
Târgoviște
Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”

Dâmbovița
Târgoviște
Colegiul National „Ienăchiță Văcărescu”

Dâmbovița
Voinești
Liceul Tehnologic Voinești

Iași
Pașcani
Liceul Teoretic „Miron Costin”

Iași
Hârlău
Colegiul Național „Ștefan cel Mare”

Iași
Iași
Liceul Teoretic „Miron Costin”

Ialomița
Țăndărei
Liceul Teoretic „Paul Georgescu”

Mehedinți
Cujmir
Liceul Teoretic Cujmir

Mehedinți
Drobeta Turnu-Severin
Colegiul Național Economic „Theodor Costescu”

Neamț
Piatra-Neamț
Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”

Olt
Corabia
Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”

Teleorman
Videle
Liceul Teoretic Videle

Teleorman
Zimnicea
Liceul Teoretic Zimnicea


Lista cărților de istorie

1. 1000 de întrebări si răspunsuri. Al doilea război mondial - Kieran Whitworth
2. Berlin - Căderea 1945 - Antony Beevor
3. Castelul Bran. Romantism si regalitate - Diana Mandache
4. Cea mai mare zi din istorie - Nicholas Best
5. Făuritorii păcii - Margaret MacMillan
6. Femei de seamă din România. De ieri și de azi - George Marcu
7. Femeile in istoria neamului nostru - Nicolae Iorga
8. Fugarii. Evadări din închisori si lagăre in secolul XX - Ruxandra Cesereanu
9. Întoarcerea Regelui Mihai - Danielle Maillefer
10. Istoria ilustrata a fascismului
11. Istoria Monarhiei din România - Nicolae Dita, Doru Dumitrescu, Mihai Manea
12. Jurnalul Annei Frank - Anne Frank
13. Mari bătălii. Al doilea război mondial
14. Maria, o regină in război - Ion Bulei
15. Mihai I, ultimul rege al romanilor - Tatiana Niculescu
16. Monștri. Cele mai malefice personalități istorice, de la Nero la Osama bin Laden - Simon Sebag Montefiore
17. Istorie ilustrată a romanilor - Ion Bulei
18. Scurta istorie ilustrată a românilor - Neagu Djuvara
19. Omul în căutarea sensului vieții - Viktor E. Frankl 
20. Poveștile Peleșului Ed.2 - Carmen Sylva
21. Regele Carol I al României - Paul Lindenberg
22. Regele, comuniștii si Coroana - Alexandru Muraru, Andrei Muraru
23. Regina Maria - Ion Bulei 
24. Regina Maria, ultima dorință - Tatiana Niculescu
25. Regina Maria. Flori de portocal - Mihaela Simina 
26. România 1866-1947 - Keith Hitchins
27. Sceptrul si sângele - Jean des Cars
28. Suveranii României. Monarhia, o soluție? - Lucian Boia
29. Ultimele convorbiri cu regele Mihai I - Bogdan Șerban-Iancu
30. Ultimul rege al României mari: Carol al II-lea - Ion Bulei
31. Umbre peste Europa. Democrație și totalitarism în secolul XX - Mark Mazower
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL