×

Profil -- Data și ora publicării: 03.11.2003 20:31:00

Varujan Pambuccian: ´ România este probabil una dintre cele mai dezvoltate ţări din Europa în ceea ce priveşte varietatea tehnologiilor de comunicaţii´



Varujan Pambuccian, Preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Camerei Deputaţilor a explicat pentru MEDIA EXPRES situaţia industriei de cablu în contextul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu din această toamnă.

´Operatorii de cablu vor juca un rol din ce în ce mai important în realizarea buclei locale. România este o ţară cu deficit de buclă locală şi probabil că pe lîngă o serie de soluţii wireless care apar deja, cealaltă variantă alternativă este cablul TV. Din punctul acesta de vedere două companii de cablu au făcut deja paşi foarte clari; este vorba de Astral şi de RDS, (în ordine alfabetică, ca să nu se supere pe mine), ele deja au început să ofere servicii de comunicaţii şi cred că acesta va fi un business în sine foarte important pe care operatorii de cablu îl vor dezvolta.

În ceea ce priveşte taxarea utilizării infrastructurii, noi avem o iniţiativă mai largă care nu se referă numai la operatorii de cablu, ci la foarte mulţi operatori care folosesc infrastructură de tip stîlpi sau infrastructură de alt tip aerian. Cred că la nivelul administraţiei publice locale va trebui să existe un plafon maximal pentru chiriile pe care le cer. În reglemntarea accesului la stîlpii Electrica este rolul ANRC-ului, pentru că operatorii de cablu iau tot în zona ANRC ca furnizori de infrastructură reglementaţi pe cei care le oferă infrastructură de suport. Deci ANRC-ul poate reglementa această chestiune. Noi nu putem decît reglementa ideea existenţei unui plafon maximal pe care îl poate impune consiliul local sau consiliul judeţean. Valoarea concretă a acelui plafon maximal va trebui să fie aporbată prin hotărîre de Guvern pentru că de la an la an condiţiile se pot schimba.

Pe copyright putem interveni la nivel de lege, dar nu putem excede cadrul convenit la nivelul Uniunii Europene. Această problemă o putem rezolva numai în context european.

Legat de protecţia reţelelor la conectările ilegale, aici este o problemă contractuală şi ea ţine de modul în care operatorul îşi gestionează activitatea. Protecţie legală există, legile există, dar pe de altă parte este la fel de adevărat că un proces în instanţă poate să dureze foarte mult, iar debranşarea nu rezolvă întotdeauna problema.

În ceea ce priveşte varietatea tehnologiilor de comunicaţii, România este probabil una dintre cele mai dezvoltate ţări din Europa, asta probabil şi datorită unei politici consecvente de neutralitate tehnologică, iar piaţa românească a utilizatorului final este, să nu uităm, pînă la urmă, cea care suportă toată această nebunie....´
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL