×

Publicitate -- Data și ora publicării: 28.05.2013 20:30:20

EXCLUSIV / John Florescu și Vlad Tudosie în dialog pe tema publicității pe televiziunile tematice



București (MEDIA EXPRES) / 28 mai 2013 / La începutul lunii mai s-a desfășurat în Croația, la Dubrovnik, prima ediție a New Europe Market, un târg de media destinat spațiului fostei Iugoslavii dar și Europei Centrale și de Est, la care Media Expres a fost partener media și la care au participat mai mulți profesioniști din domeniul televiziunii și publicității din România.

Printre aceștia, John Florescu, CEO al agenției de publicitate Centrade, și Vlad Tudosie, directorul Discovery pentru Europa de sud-est. Media Expres publică în continuare scurta prezentare a lui John Florescu și discuția în care cei doi au fost apoi angrenați, în cardul unui panel de discuții pe tema publicității din prima zi a târgului ce a avut loc în perioada 8-11 mai 2013.

John Florescu, CEO Centrade, a spus că în Ungaria distribuția tv are 96% penetrare, televiziunile tematice au 53% audiență și o cotă de piață de 22% din publicitatea pe tv. În România, unde avem sediul, televiziunea are 88% penetrare, avem audiența pe tematice de 60% și venituri de 20%. În Polonia, care este o piață foarte dezvoltată, avem 97% penetrare, 33% audiență și venituri de 22%. Ce este interesant în aceste piețe în ce privește agențiile de vânzare de publicitate este că țările care au o performanță mai mare în venituri tind să fie țările unde există doar una sau două agenții specializate (pe canalele tematice, n.red), a mai spus Florescu.

De exemplu, în Polonia există efectiv doar o mare agenție, în Anglia desigur există o singură mare agențue, aici avem aproximativ 40% venituri, la audiență de 50% (pe televiziunile tematice, n.red.), în Ungaria sunt 3-4 agenții, în România avem șase agenții. Deci cu cât mai puțini vânzători pe piață, cu atât mai mari veniturile.

În discursul său John Florescu a atins și un alt subiect, legat de evoluția pieței. El a spus că nu este sigur dacă Statele Unite sunt un indicator a ceea ce se va întâmpla în viitor, adică ce se poate întâmpla și în această regiune, deoarece sunt atâția factori economici, de piață, reglementări diferite... Florescu a spus că Nielsen a dat publicității recent niște statistici care arată că timpul petrecut în fața televizorului de un telespectator în SUA este de 153 ore pe lună, dar acesta petrece doar 4 ore pe lună privind video pe computer și tot patru ore privind video pe mobil. „Dacă ne uităm la publicitate, în SUA, avem 7 ore pe săptămână în prime-time publicitate difuzată pe rețelele de cablu prin televiziuni tematice, și doar 4 ore pe săptămână în prime-time publicitate difuzată prin televiziunile cu emisie terestră (sursa: Nielsen). Timpul de publicitate difuzată de televiziunilor cu emisie terestră se află într-un continuu declin în SUA, în 2008 erau 5 ore. În cazul populației de 18-49 de ani, ratingurile în prime-time pe transmisia terestră au scăzut de la 12,5 la 10%”.

Florescu a mai spus că numărul de ore originale de programe difuzate de cablu a ajuns la dublu față de transmisia terestră, cu 2.178 de ore pe cablu, față de 1.421 de ore pe televiziunea terestră. “În Statele Unite, anul acesta se cheltuiesc 23 de miliarde de dolari în producții originale, ceea ce este o sumă uriașă. Nu cred că toate aceste statistici se vor transfera aici, dar este interesant de văzut că este o lume multi-televiziune și multi-ecran și cred că lucrurile merg în acastă direcție. Cât de rapid Croația, Polonia sau România vor ajunge acolo este o chestiune ce depinde de multe variabile dar este inevitabil ca la nivel local lumea să se conformeze acestor trenduri, relevante din punctul de vedere al consumatorilor și al advertiserilor”.

Vlad Tudosie, directorul Discovery Southeast Europe fost singurul care a pus o întrebare din public la sesiunea de discuții la care John Florescu a participat în panelul format din cinci persoane.

Vlad Tudosie a spus după terminarea prezentărilor că toată lumea din industrie este de acord că situația de criză aduce unele din cele mai mari provocări pentru industria de publicitate. Clienții sunt mult mai pretențioși și este nevoie de o „dezvoltare a uneltelor din cauza limitării resurselor”. El a mai spus și că „problema este cum iei mai mulți bani de la clienți”.
„Întrebarea mea este dacă prezența televiziunilor de nișă, tematice, într-o piață de publicitate ar putea ajuta la creșterea pieței sau sunt o amenințare pentru marile televiziuni sau pentru industrie? Ar ajuta ele piața, ar ajuta să crească cheltuielile clienților sau nu?”

John Florescu a fost primul care a încercat un răspuns, zicând însă mai întâi că are o întrebare care pornește de la premisele întrebarii lui Vlad Tudosie: „Eu am tendința să cred că distincția dintre cablu și broadcasteri va dispărea. În SUA, MTV de acum cinci ani este complet diferit față de MTV din ziua de azi, deci ca și profil tematicul din SUA se schimbă radical până acolo încât nu mai știi dacă urmărești o televiziune cu o anumită temă sau nu. A doua problemă este că, în Statele Unite, cablul bate de multe ori rețelele cu transmisie terestră. Așa a fost History care de Paște a bătut tot cu serialele despre Biblie. Deci distincția dintre tematic și broadcast (sau televiziunea generalistă, n.red.) se va estompa, deci ideea de a direcționa banii fie la televiziunile pe cablu, fie la televiziunile tradiționale va dispărea, de asemenea, cu timpul. Cât privind contextul în care ai formulat întrebarea, cu referire doar la situația de criză, acesta este influențat nu doar de factori economici cât și de reglementare sau politici cum a fost cazul recent în România, poate și în altă parte, și cred că clienții și agențiile se vor uita diferit la imaginea de ansamblu. Cu alte cuvinte, când este criză și criza trece - și cred că în această parte a lumii asta se va întâmpla foarte curând - oamenii nu se vor mai întoarce unde erau înainte de criză, se vor întoarce într-o nouă lume. Nu se vor întoarce în 2008, ci se vor uita la noua lume și vor zice: cum pot să cumpăr diferit, cumpăr pe mobil, voi cumpăra pe internet, voi cumpăra pe cablu sau broadcast? Nu cred că am atins specificitatea întrebării tale, dar cred că ne rostogolim într-o nouă fază și această nouă fază a achiziției de publicitate se va schimba din nou în 2-3 ani. Deci modelul după care vom discuta aceste probleme va fi cu totul diferit”.

Gregor Memedovic, Regional Manager la Fox International Channels, a răspuns la întrebarea lui Vlad Tudosie că dacă advertiserii nu vor vedea o creștere a consumului, nu vor cheltui mai mulți bani pe publicitate. „Dar, primul pas, advertizerii trebuie să mute mai mulți bani pe televiziunile tematice unde puterea de cumpărare este mai ridicată”.

Ivan Gale, Sales Director RTL Hrvatska (televiziune generalistă din Croația) a răspuns la întrebarea lui Vlad Tudosie că dimpotrivă, în acest moment televiziunile tematice nu vor crește piața ci o vor scădea, advertiserii vor tăia și mai mult bugetele. „În Croația avem o televiziune publică cu 20-30% reach și cu o campanie de 2-3 săptămâni atingi pe toată lumea”.

John Florescu a mai spus în încheiera discuției că recent în The New York Times editorialul paginilor de business arăta că cele mai mari investiții în programe din Statele Unite veneau din partea Condé Nast (publisher american ce deține 18 magazine pentru produse de consum, patru publicații business-to-business, 27 website-uri și peste 50 de aplicații pentru mobile și tablete, cât și Fairchild Fashion Media, companie al cărei portofoliu de branduri este principala sursă de știri și analize pentru industria modei la nivel global) și din partea Wall Street Journal, investițiile mergând către Yahoo și alte tipuri de platforme bazate pe internet despre care nimeni nu a crezut vreodată că vor fi noile direcții de dezvoltare. „Deci producătorii în Los Angeles și în New York produc mult mai mult, în prezent, pentru acest tip de platforme bazate pe internet, decât pentru broadcast. Este doar un indiciu cum – ca să zic așa - mărimea mișcă mișcarea în piață (John Florescu a folosit aici un joc de cuvinte în limba engleză „size seize shift”), și exact atunci când mintea ți se obișnuiește cu realitatea, realizezi că realitatea este deplasată și trebuie să mergi împreună cu ea. Cred că evoluția va fi aceasta, dar este un anumit șoc care se va produce în 2-3 ani”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL