Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Scriem despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:21.05.2019
Data ultimei ştiri: 21.05.2019 17:26:56
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată


Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 Publicitate 26.04.2016 11:19:38
SUPLIMENTE ALIMENTARE-CONFERINȚĂ / Televiziunea și radioul rămân principalul mediu vizat de reclamațiile împotriva publicitățiii
București (MEDIA EXPRES) / 25 apr 2016 / Televiziunea și radioul rămân principalele medii vizate de reclamațiile privind publicitatea în vreme ce mediul online înregistrează un număr în creștere de plângeri, a fost una dintre concluziile noului președinte al European Advertising Standards Alliance (EASA) la finalul conferinței „Bune practici ]n publicitatea suplimentelor alimentare” care s-a desfășurat la 22 aprilie la București.

“Regulamentele Europene sunt aplicabile publicității pentru orice produs sau supliment alimentar și pentru orice spațiu publicitar - de la audiovizual până la mediul online sau la marca înregistrată”, a afirmat Stephane Martin, președintele EASA, ales în funcție cu prilejul Conferinței de la București.

La nivelul organismelor de autoreglementare europene au fost înregistrate, în 2015, aproximativ 180 de sesizări pentru publicitate la suplimente alimentare, din circa 60.000 plângeri înregistrate în total de EASA, pentru orice fel de publicitate. „Televiziunea și radioul rămân în continuare principalele medii vizate de reclamații, însă publicitatea online înregistrează și ea creșteri constante”, a subliniat, de asemenea, președintele ales al EASA.

Proporția sesizărilor pe tipuri de produse și servicii diferă însă de la o țară la alta, a explicat la rândul său Konrad Drozdovski, directorul Rada Reklami, autoritatea de autoreglementare a publicității din Polonia. ”Deși numărul total al sesizărilor primite în 2015 de autoritatea poloneză cu privire la publicitate a fost relativ mic – doar 198 cazuri, 36 dintre acestea au vizat suplimentele alimentare și medicamentele OTC - disponibile fără rețetă”, a declarat reprezentantul Poloniei în EASA.

În România, punerea pe piață a suplimentelor alimentare, inclusiv etichetarea acestora, poate urma două trasee: unul include departamente din Ministerul Sănătății (MS) - în cazul suplimentelor ce conțin vitamine și minerale, și altul Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) - pentru suplimentele ce conțin plante medicinale și produse ale stupului. Pentru produse cu conținut mixt de ingrediente, notificarea se poate face atât la MS cât și la IBA.

România se află într-o situație similară cu cea a Poloniei în ceea ce privește soluționarea sesizărilor primite și a proporției acestora. ”În 2015, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a primit 121 de plângeri privind 103 comunicari comerciale, din care 18 au vizat comunicarea pentru suplimente alimentare. În același timp, în România au fost depuse și sesizări față de publicitatea pentru produse farmaceutice: OTC și dispozitive medicale, în total 9 cazuri ”, a declarat Oana Cociașu, președintele Consiliului Român de Publicitate.

În România, piața suplimentelor alimentare se află într-o creștere susținută de mai mulți ani iar publicitatea produselor farma și implicit a suplimentelor alimentare ocupă primul loc în topul industriilor cu cel mai mare consum de publicitate. „În 2015, piața suplimentelor alimentare vândute prin farmacii a ajuns la 210 - 215 milioane de euro, dar estimările noastre privind vânzarea totală - inclusiv în mediul online, arată că este o piață de aproape 500 de milioane de euro. 40% din publicitatea pentru piața farma a fost reprezentată de campaniile la suplimente alimentare”, a declarat Cătălin Vicol, președintele Patronatului Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA). Oficialul PRISA este de părere că avansul acestei piețe se datorează investițiilor în publicitate și campaniilor de educare derulate în ultimii ani de Patronat, care demonstrează impactul suplimentelor asupra unei vieți sănătoase.

Pe de altă parte, publicitatea suplimentelor alimentare are nevoie în România de un cadru legislativ unitar, în linie cu prevederile legislației europene în materie, potrivit concluziei de la finalul Conferinței bianuale EASA, a cărei gazdă a fost România, potrivit unui comunicat difuzat de Centrade România.

La Conferința organizată de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) în parteneriat cu Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), s-a mai arătat că în România, ca și în celelalte state membre UE, publicitatea pentru suplimente alimentare este guvernată de prevederile Regulamentului 1924/2006 al Comisiei Europene și de cele ale Regulamentului 1169/ 2011 în ceea ce privește afirmațiile legate de nutriție și sănătate.

La conferința ”Bune practici în publicitatea suplimentelor alimentare” au participat : Stephane Martin (Președintele EASA și Directorul General al ARPP), Konrad Drozdovsky (Președintele Rada Reklamy), Gert Krablicher (Membru al Consiliului Director al Food Supplements Europe), Cătălin Vicol (Președintele PRISA), Tatiana Onisei (Șef Serviciu Institutul de Bioresurse Alimentare) și Oana Cociașu (Președinte RAC).

Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a fost săptămâna trecută pentru prima oară gazda Adunării Generale a Alianței Europene a Standardelor în Publicitate (EASA) . Cei peste 70 de participanți, reprezentând în jur de 40 de organizații de autoreglementare naționale și 16 asociații profesionale ale industriei publicitare la nivel european și internațional, și-au ales noul consiliu director și au convenit asupra strategiei Alianței pentru perioada următoare. Noul președinte al EASA este Stephane Martin, Director General al Autorității de Reglementare a Publicității din Franța ( ARPP).

Conferința EASA în România a fost organizată de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) și susținută de KMG International – Rompetrol, CEC Bank, Coca Cola România, Prodal ’94, Nestle, Unilever, Ursus Breweries, Medlife, Roteleshop, în parteneriat cu PRISA.

Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) este o organizație profesională nonguvernamentală, non-profit și independentă, fondată în 1999. Activitatea de bază a Consiliului este autoreglementarea în publicitate, prin adoptarea și aplicarea prevederilor Codului de practică în comunicarea comercială. În prezent, Consiliul Român pentru Publicitate reunește peste 72 de membri: companii multinaționale cu activitate în România, agenții de publicitate, media și asociații profesionale – IAA, UAPR, Berarii României, RFRD, PRISA.

Consiliul este la rândul său membru în organizații și asociații europene - EASA – sau globale (IAA) și a încheiat parteneriate de colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), IAB România sau cu Ministerul Finanțelor Publice. Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) este implicat în campanii de educare a publicului larg și a specialiștilor din industria de publicitate și organizează constant evenimente și workshopuri tematice pentru membrii RAC. Pentru mai multe informații: www.rac.ro

Alianta Europeana a Standardelor în Publicitate (EASA) este unica autoritate în ceea ce privește autoreglementarea publicității din Europa. EASA promovează standarde etice înalte în comunicarea comercială, prin punerea în practică a autoreglementării, fără a pierde din vedere diferențele din practica legislativă, comercială sau diferențele culturale. Aceste standarde sunt promovate, de exemplu, prin Carta Autoreglementării în Publicitate a EASA sau prin Recomandările EASA referitoare la Bunele Practici în Publicitate.

EASA este o organizație non profit cu sediul în Bruxelles, care reunește organizații de autoreglementare naționale și organisme ale industriei de Publicitate din Europa și din lume. Pentru mai multe informatii la: www.easa-alliance.org

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) este prima asociație înființată în domeniul suplimentelor alimentare, funcționând din anul 2000. În prezent, PRISA reunește unele dintre cele mai importante companii producătoare, importatoare și distribuitoare de suplimente alimentare din România, reprezentând 40% din acest domeniu. Este membru Internațional Alliance of Dietary/Food Supplement Association (IADSA), organizație reprezentativă la nivel internațional, iar din 2012 este membru Food Supplements Europe (FSE), principala organizație reprezentativă la nivel european. PRISA este o organizație non-profit, independentă, un partener al autorităților din acest domeniu, care susține armonizarea legislației din România cu cea europeană, inclusiv în domeniul audiovizualului și online.

Scopul organizației patronale este promovarea și educarea atât a populației, cât și personalul medical cu privire la importanța și aspectele benefice ale suplimentelor alimentare.În ceea ce privește autoreglementarea, PRISA a elaborat și aprobat două coduri (Codul de etică și Codul privind bunele practici în etichetarea și publicitatea suplimentelor alimentare), al doilea cod fiind anexat din decembrie 2013 și la Codul RAC. Pentru mai multe informații: www.prisa.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.