×

Radio -- Data și ora publicării: 31.05.2016 16:01:13

RADIO ZU-DISCRIMINARE-SESIZARE / ActiveWatch a sesizat CNA cu privire la „glumele” rasiste de la Radio Zu



București (MEDIA EXPRES) / 31 mai 2016 / ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis la 31 mai 2016 o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general, potrivit unui comunicat de presă al ActiveWatch.

Timp de aproximativ 5 minute, aflându-se în transmisiune directă, moderatorii i-au prezentat pe congolezi ca fiind „maimuțe”, „primate”, „urangutani” sau „macaci”, se arată în comunicat.

"Deși seria de glume a fost întreruptă la un moment dat pentru a difuza o piesă muzicală, cei doi moderatori au continuat imediat după pauză, reluând discuția despre „maimuțe” și „gorilieni”. Cei doi au dus „gluma” până în punctul în care au audiat piesa Beach Boys – In the jungle, afirmând că este imnul statului Congo", se mai arată în comunicat.

ActiveWatch prezintă următoarele extrase din discuția celor doi moderatori după rezultatul de egalitate al meciului de fotbal România – Congo:

„Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.”
„Cei din Congo au venit cu 8000 de maimuțe.”
„Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La stadion era o coadă de maimuță de n-ai văzut așa ceva.”
„Știi care e diferența dintre antrenorul României și cel al naționalei statului Congo? Al nostru crede în Dumnezeu, iar al lor crede în cimpanzeu!”
„Să faci 1-1 cu gorilienii? Nu-i de glumă. Ăia au mușchi, că fug de pume, se ascund prin copaci...”
„Să ascultăm imnul statului Congo *Beach Boys – In the jungle*. Toate maimuțele laba la blană!”
„Of, of, of, mor toți dușmanii, că eu fac egal cu urangutanii.”
„Sunt vitezoman al dracu, nu mă-ntrece nici macacu.”

ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează:
ART. 11
Este interzisă orice referire peiorativă sau discriminatorie la originea etnică, naţionalitatea, rasa ori religia minorului, precum şi la un eventual handicap al acestuia.

ART. 47
(2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

ActiveWatch consideră de asemenea că "acest tip de discurs, pe lângă faptul că încalcă flagrant regulile impuse prin codul de reglementare a conținutului audiovizual, prejudiciază grav demnitatea umană a unui grup etnic și chiar a unei rase umane. Cu atât mai mult, considerăm că acest caz nu trebuie trecut cu vederea având în vedere că cei doi moderatori nu sunt nicidecum la prima abatere de normele audiovizualului, ei având o întreagă istorie de derapaje cu tente vulgare, sexuale și, mai nou, rasiste".
(MEDIA EXPRES))


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL