Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Scriem despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:21.05.2019
Data ultimei ştiri: 21.05.2019 17:26:56
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată


Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 Radio 31.05.2016 16:01:13
RADIO ZU-DISCRIMINARE-SESIZARE / ActiveWatch a sesizat CNA cu privire la „glumele” rasiste de la Radio Zu
București (MEDIA EXPRES) / 31 mai 2016 / ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public, a trimis la 31 mai 2016 o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 mai 2016 a emisiunii „Morning ZU” difuzată de Radio ZU în care moderatorii Mihai Morar și Daniel Buzdugan au făcut glume și afirmații peiorative și jignitoare la adresa reprezentanților echipei naționale de fotbal a statului Congo, dar și a congolezilor în general, potrivit unui comunicat de presă al ActiveWatch.

Timp de aproximativ 5 minute, aflându-se în transmisiune directă, moderatorii i-au prezentat pe congolezi ca fiind „maimuțe”, „primate”, „urangutani” sau „macaci”, se arată în comunicat.

"Deși seria de glume a fost întreruptă la un moment dat pentru a difuza o piesă muzicală, cei doi moderatori au continuat imediat după pauză, reluând discuția despre „maimuțe” și „gorilieni”. Cei doi au dus „gluma” până în punctul în care au audiat piesa Beach Boys – In the jungle, afirmând că este imnul statului Congo", se mai arată în comunicat.

ActiveWatch prezintă următoarele extrase din discuția celor doi moderatori după rezultatul de egalitate al meciului de fotbal România – Congo:

„Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.”
„Cei din Congo au venit cu 8000 de maimuțe.”
„Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La stadion era o coadă de maimuță de n-ai văzut așa ceva.”
„Știi care e diferența dintre antrenorul României și cel al naționalei statului Congo? Al nostru crede în Dumnezeu, iar al lor crede în cimpanzeu!”
„Să faci 1-1 cu gorilienii? Nu-i de glumă. Ăia au mușchi, că fug de pume, se ascund prin copaci...”
„Să ascultăm imnul statului Congo *Beach Boys – In the jungle*. Toate maimuțele laba la blană!”
„Of, of, of, mor toți dușmanii, că eu fac egal cu urangutanii.”
„Sunt vitezoman al dracu, nu mă-ntrece nici macacu.”

ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează:
ART. 11
Este interzisă orice referire peiorativă sau discriminatorie la originea etnică, naţionalitatea, rasa ori religia minorului, precum şi la un eventual handicap al acestuia.

ART. 47
(2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

ActiveWatch consideră de asemenea că "acest tip de discurs, pe lângă faptul că încalcă flagrant regulile impuse prin codul de reglementare a conținutului audiovizual, prejudiciază grav demnitatea umană a unui grup etnic și chiar a unei rase umane. Cu atât mai mult, considerăm că acest caz nu trebuie trecut cu vederea având în vedere că cei doi moderatori nu sunt nicidecum la prima abatere de normele audiovizualului, ei având o întreagă istorie de derapaje cu tente vulgare, sexuale și, mai nou, rasiste".
(MEDIA EXPRES))


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.