Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Scriem despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:19.06.2019
Data ultimei ştiri: 18.06.2019 17:12:39
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată


Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 ONG 12.10.2016 14:24:44
MEDIA-TVR-TAXA-PROTEST / Anularea taxei radio-TV retransformă serviciile publice de media în servicii politice
București (MEDIA EXPRES) / 12 oct 2016 / Mai multe organizații de media critică recenta propunere legislativă de eliminare a taxei radio-TV, pe care o consideră dăunătoare pentru îndeplinirea mandatului public al SRR și SRTV și solicită Parlamentului să o respingă și să lanseze o dezbatere publică transparentă pe marginea rolului și finanțării serviciilor publice de media.

Reproducem în continuare textul comunicatului de presă difuzat la 12 octomrbrie:

"Președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Senat, în data de 10 octombrie un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu începere de la 1 ianuarie 2017. Printre aceste taxe se numără și taxele radio-tv. În expunerea de motive, inițiatorii susțin că această măsură se impune pentru a asigura o transparență sporită și o eficientizare a activității celor două instituții. Proiectul depus menționează că finanțarea radioului și televiziunii publice urmează a se face de la bugetul de stat, fără a da alte detalii.

Organizațiile semnatare consideră că măsura propusă alterează profund misiunea mediilor publice şi crează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic. Propunerea de eliminare a taxei radio-tv - fără o analiză a impactului, fără prezentarea de soluții alternative, fără identificarea de resurse bugetare și fără analize de impact asupra bugetului de stat - este o dovadă de amatorism politic și de populism rudimentar.

"Ascunderea" acestei taxe printre alte 100 (cum ar fi, de exemplu, cele pentru permisele de pescuit) este, de asemenea, un tertip menit să trivializeze tema, să o ascundă și să restrângă dezbaterea publică pe marginea ei. Reamintim că legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV este lege organică și că modificările aduse ei trebuie să răspundă unor cerințe procedurale prevăzute de Constituție și de regulamentele Camerelor.

Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și - mai ales - de demitere a consiliilor de administrație.

Sistemul de finanțare a mediilor publice reprezintă peste tot în Europa un subiect de îndelungă și inclusivă dezbatere publică. Considerăm legitim orice demers în această direcție, mai ales având în vedere dificultățile financiare grave care afectează TVR, dar susținem necesitatea unei dezbateri publice autentice, prin care să se analizeze diversele opțiuni de finanțare și care să aducă la masă toți stakeholderii.

De asemenea, transparența și eficacitatea funcționării SRR și TVR pot fi asigurate tot prin modificarea legii de funcționare, așa cum o cer constant și rapoartele anuale ale Curții de Conturi, care atrag atenția asupra ambiguității legislative în care își desfășoară activitatea cele două instituții - care nu sunt considerate pe deplin "publice”. Această ambiguitate a facilitat gestionarea iresponsabilă a resurselor TVR și SRR și a permis conducerilor lor succesive să se sustragă de la controlul parlamentar, civic și legal.

Din 1996 încoace, organizațiile semnatare au cerut insistent mediului politic să dea dovadă de responsabilitate față de soarta serviciilor publice de radio și televiziune și să adopte soluțiile legislative necesare îndeplinirii misiunii publice de către cele două instituții. Din păcate, întreg spectrul politic a ignorat aceste cereri. Mai grav, soluțiile vehiculate până acum (insolvența TVR și eliminarea taxei radio-tv) riscă să îngroape TVR și să transforme serviciile publice de media în servicii guvernamentale.

Deși au ignorat sistematic soarta mediilor publice, principalele partide parlamentare și-au manifestat preocuparea pentru soarta televiziunilor private. În 2015, atât PNL, cât și PSD, au inițiat proiecte legislative prin care să se asigure un sprijin financiar televiziunilor private, iar Guvernul Ponta a emis o Ordonanță de Urgență prin care se anunța constituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma unui fond audio-vizual de 15 milioane de euro accesibil principalilor radiodifuzori privați. Până în acest moment această OUG nu a produs, însă, efecte.

Organizațiile semnatare cer actualului Parlament să respingă proiectul inițiat de Liviu Dragnea, iar partidelor politice care vor alcătui viitorul Parlament să aibă voința politică de a rezolva situația serviciilor publice de media, în primul rând prin modificarea legii de funcționare nr.41/1994.
ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent
Convenția Organizațiilor de Media (platformă care reunește peste 20 de organizații de media)"
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.