×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 23.05.2017 22:12:38

CINEMATOGRAFIE-LEGE-RESPINGERE / Camera Deputaților a respins Ordonanța Cioloș-Șuteu privind modificarea legii cinematografiei



București (MEDIA EXPRES) / 23 mai 2017 / Camera Deputaților a respins la 23 mai Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei (PL-x 140/2017) cu 178 voturi pentru, 80 împotrivă și 13 abţineri.

Plenul Camerei Deputaților a ținut cont de propunerea de respingere formulată în unanimitate de Comisia de cultură a Camerei, formulată la 22 mai în urma unei ședințe din 16 mai, pe motive de încălcarea tehnicii legislative. Votul deputaților nu ține cont de cererea unor cineaști celebri, printre care Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi producătoarea Ada Solomon, care au cerut aprobarea legii.

Potrivit unei scrisori deschise a reprezentanților din cinematografie preluată de news.ro, „proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului - din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu - şi a inclus mai multe reprize de consultări. Proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei”.

Publicarea ordonanței în decembrie 2016 nu a fost însă precedată de consultarea cu industria de comunicații și furnizorii de servicii prin internet, care sunt afectați direct pe partea de taxe pentru alimentarea fondului cinematografic.

Media Expres relata la 12 decembrie 2016 că Ordonanța pentru modificarea legii cinematografiei aprobată de guvernul Cioloș crește taxele pentru alimentarea fondului cinematografic cu 1% pentru majoritatea surselor, include în premieră o taxă de 3% pentru serviciile de streaming online în categoria contribuabililor la alimentarea fondului și reintroduce taxa de 1% pe toate veniturile din distribuția TV prin cablu, satelit şi IPTV.

Potrivit ordonanței, fondul cinematografic este alimentat cu 1% din venitul lunar al companiilor care retransmit televiziuni prin orice metodă – cablu, satelit, internet, fir telefonic. Calculată pe baza cifrei de afaceri pe industria de distribuţie TV, conform Anuarului Media Expres 2016, această taxa de 1% va reprezenta aproximativ 8 milioane de euro anual.

Prevederea anterioară din legea cinematografiei se referea doar la 1% ca procent din prețul pe abonat pentru televiziunile din grilă care difuzează peste 60% filme. Ordonanţa omite să enumere telefonia mobilă, care difuzează la rândul său, în prezent, filme.

În premieră absolută, ordonanţa introduce o taxă de 3% din abonamentele la streamingul video online de tip „VoD, SvoD, TvoD, PayPerView”, în sarcina operatorului care vinde serviciul. În această categorie intră serviciile de tip Voyo, Antena Play, DigiOnline etc.

Ordonanța mai prevede, printre altele, o taxă de 3% (faţă de 2% anterior), care se adaugă la preţul de vânzare şi/sau de închiriere pentru toate mediile digitale ce permit stocarea de filme, cu excepția filmelor pentru adulți care datorează o contribuție de 15% (faţă de 8%), o taxă de 4% (faţă de 3%) din minutele de publicitate difuzate la TV (obligația de plată fiind a cumpărătorului de publicitate), o taxă de 3% din publicitatea încasată de firmele de cablu care au licență de canal propriu cu producție de programe TV, obligație în sarcina titularului licenței.

Fondul cinematografic este alimentat, de asemenea, de o taxă de 4% (faţă de 3%) din biletele de cinema, obligație în sarcina administratorilor de săli doar în cazul în care asigură minimum 15% filme românești sau cu participare românească şi minimum 15% la ore de maximă audiență, în caz contrar taxa pe biletele de film fiind de 8%.

Ordonanţa a fost publicată la 12 decembrie în Monitorul Oficial nr. 999, la o zi după alegerile parlamentare, fapt semnificativ având în vedere că tarifele crescute vor duce la creşterea prețurilor serviciilor către populație sau companiile din lanţul media – televiziuni şi cinematografe.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL