×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 26.05.2017 13:00:26

COPYRIGHT-LEGE-MODIFICĂRI / Guvernul introduce gestiunea independentă a drepturilor de autor și desființează arbitrajul la negocierea metodologiilor



București (MEDIA EXPRES) / 26 mai 2017 / Guvernul a adoptat la 25 mai un proiect pentru modificarea legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor prin care obligă organismele de gestiune colectivă să comunice veniturile, plățile, comisioanele și reținerile, introduce posibilitatea gestiunii drepturilor de autor prin intermediul unor societăți comerciale independente și desființează arbitrajul la negocierea metodologiilor după care se plătesc drepturilor de autor.

Guvernul vrea să oblige organismele de gestiune colectivă să își modifice statutele pentru mențiunea clară a unor competenţe minime ale adunării generale, să publice obligatoriu informaţii referitoare la venituri, plăţi, comisioane, reţineri, precum şi alte informaţii destinate să asigure „o imagine clară şi fidelă a întregii activităţi desfăşurată de aceste organisme”. Obligaţia de informare este impusă şi în sarcina “entităţilor de gestiune independente” care vor fi create, după intrarea legii în vigoare.

„Entităţile de gestiune independente”, cum sunt acestea denumite în comunicatul Guvernului, urmează să funcţioneze potrivit dispoziţiilor privind societăţile comerciale, iar raporturile dintre autori şi acestea se vor reglementa prin contract.

Pentru asigurarea transparenţei şi a protejării autorilor, în sarcina entităţilor au fost prevăzute o serie de obligaţii legate de informaţiile pe care acestea trebuie să le comunice, atât autorilor sau titularilor de drepturi cu care au încheiat contracte de gestiune, cât şi altor entităţi sau organisme de gestiune colectivă, cu care au legătură.

De asemenea, se mai arată în comunicatul Guvernului, “entităţile” au obligaţia depunerii către ORDA a unor rapoarte cu privire la activitatea desfăşurată.

Guvernul modifică prin propunerea legislativă și componenţa comisiilor de negociere a metodologiilor după care se plătesc drepturile de autor. “Din forma actuală a legii s-a eliminat procedura arbitrajului, criticată de ambele părţi implicate, aceasta fiind înlocuită cu procedura medierii, lăsând parţilor posibilitatea de a merge în instanţă dacă nu reuşesc să cadă de acord asupra metodologiilor propuse spre negociere”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că în prezent gestiunea drepturilor de autor se realizează prin intermediul unor societăți de gestiune colectivă a drepturilor de autor care sunt acreditate periodic, de către ORDA, pentru colectarea banilor într-un anumit domeniu artistic. În prezent, în România, sunt organizate și funcţionează cu avizul ORDA un număr de 16 organisme de gestiune colectivă.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului înainte de a intra în vigoare.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL