×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 10.08.2017 10:55:08

MUX1-TVR-EXCLUSIVITATE / CNA a avizat consultativ favorabil rezervarea MUX 1 pentru TVR



București (MEDIA EXPRES) / 10 aug 2017 / Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a avizat consultativ, favorabil, la 10 august, modificarea strategiei pentru digitalizarea terestră în vederea rezervării multiplexului 1 pentru programele televiziunii publice, stabilită prin modificarea H.G. 403/2013.

Comunicarea din partea Guvernului către CNA a fost înregistrată cu numărul 6505 / 28 mai 2017, vine de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar discutarea în ședința publică din 10 august s-a făcut cu trecerea în revistă a unor puncte de vedere de la Ser­viciul Juridic (SJR) și Biroul Li­cențe-Autorizări din cadrul CNA și Biroul Reglementări.

Petre Dincă, de la Reglementări, a spus că obiectul modificării este re­zer­varea multiplexului pen­tru televiziunea publică. "Motiva­ția este în nota de funda­mentare și nu am ce să completez. La nivelul meu de consilier e greu de spus o părere, nu am participat la consultările de la nivelul ministerului. Sunt limitat la ce se prezintă în nota de fundamentare".

Răzvan Frînculescu, directorul Biroului Licențe-Autorizări, a spus că nu are observații.

Monica Gubernat, membru CNA, a spus că s-a în­cercat o formulă de di­gitalizare în România și în prezent este singura soluție pentru deblocarea acesteia. "Toate acestea au fost ne­gociate cu CNA - Radu Teo­dorel și cu mine, Monica Gu­bernat". "Este o problemă cu lipsa angajaților la regle­mentare, o doamnă care a câștigat concursul nu a mai venit să se angajeze, nu-l mai putem scoate la concurs, domnul Dincă are tot dreptul să fie supărat pentru că el cen­trează, el dă cu capul", a mai spus Gubernat.

SJR are un punct de vedere favorabil, a relatat Răsvan Popescu, președin­tele de ședință, s-a întâmplat la fel și în alte țări.

"Sunt patru multi­plexuri la scară națională și din această situație în care nu e nicio înghesuială, primul multiplex poate fi rezervat Televiziunii publice", a spus Popescu. El a explicat că motivul pentru care s-a ajuns în această situație este că România este o țară cablată în proporție de 90%, nu există interes pentru trans-misia terestră. "Televizi­unile au trecut în cablu și satelit și pot funcționa și așa. Când am mai scos licențe digitale pe regionale s-au alocat doar câte una, două. În aceste condiții multiplexele digitale terestre pot funcționa greu sau deloc".

Vasile Buda, mem­bru CNA, a spus că s-a ocupat o perioadă scurtă de digitalizare. "CNA nu a presat suficient ca să respectăm direc­tiva, ideea era să eli­berăm un anumit spectru. Ceea ce în prezent nu e ocupat. Din punctul de ve­dere al telespectatorilor di­gitalizarea este cea mai simplă și corectă soluție. Cu cablul nu o să avem niciodată 4k. În Scandinavia s-a di­gitalizat și radioul. Mașinile noi nu mai au CD-uri, totul e pe internet și digital. Scopul UE a fost să eliberăm o parte din eter. Iar acum, noi pro­cedăm ca și cum am avea mașini cu carburator și mai suflăm jiclorul de ralanti".

Răsvan Popescu a propus aviz favorabil, pentru care toți membrii CNA prezenți în ședință, Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gu­ber­nat, Vasile Buda, Orsolya Bor­sos și Florin Gabrea au vo­tat în una­nimitate "pentru".
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL