×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 07.11.2017 10:44:28

Ședinţa CNA de marți 7 nov 2017



București (MEDIA EXPRES) / 7 nov 2017 / La ședința condusă de Răsvan Popescu participă Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Valentin Jucan. După prânz a participat și Radu Călin Cristea.

Societatea de la punctul trei roman nu poate să ajungă, Nașul TV solicită duplicat pentru difuzare, Realitatea cer ca punctele cu ei să se discute împreună și nu separat, a spus Răsvan Popescu.
Monica Gubernat a spus că Realitatea nu are reprezentant la CNA și hârtia este egală cu zero.
Herjeu a spus că rapoartele reportate erau separat, rapoarte noi la rapoarte noi, asta e practica.
Vot Unanimitate – se amână doar punctul 3.

I. Informare a Biroului Licențe Autorizări - situaţia înscrierilor la concursul pentru acordare frecvenţe radio conform Deciziei nr. 578/10.10.2017 şi programarea solicitărilor în şedinţe publice începând cu data de 21.11.2017.
37 societăți pe 14 FM și 3 pe FM și AM, 163 de dosare în total, programare propusă pe trei zile, cu 14 societăți pe zi, mai puțin joi când sunt 9, permite votul joi după audiere, ședințele vor fi în zilele de 21, 22, 23. Jucan a cerut organizarea concursului doar marți și miercuri. Nu ne lungim și intrăm în dezbateri putem. Joi să votăm și continuăm ordinea de zi firească. Vot – unanimitate.

II. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. ABSOLUT TOP MEDIA & MORE SRL Piteşti pentru Absolut TV din Mioveni – modificare zonă şi modalitate de difuzare, structură serviciu de programe şi decizie de autorizare audiovizuală.

Absolut TV din Mioveni – expiră 4.11.2019, solicită modificare licență din Mioveni la Pitești, solicită din cablu în satelit, din local în național, renunță la retransmisie Travel Mix, 24 de ore pe zi, reluări 8-9 ore în cursul săptămânii. Avea trei spații, renunță la Mioveni și Curtea de Argeș rămâne doar la Pitești. Acționar unic Drăghici Georgiana.
Repornit anul trecut, suntem pe profit, dorim să ne extindem, 27 de persoane, avem studio mobil în Parlamentul României. Singura televiziune locală cu studio la Parlament.
Avem contracte cu instituții publice câștigate prin SEAP, avem contracte cu firme private.
Avem transmisiuni în direct de peste tot prin tehnologie. Avem un car TV.
Avem emisie în direct pe internet, pe YouTube, parteneriat cu Dacia TV în Italia, ne retransmit. Ne vedem în Argeș, Vâlcea, Teleorman, Dâmbovița prin cablu. Firmele de publicitate au target televiziunile naționale.
Constantin Rudnițchi – prezent la audieri, o televiziune care vrea să se extindă, am în grilă emisiuni pe zona economică. E vorba și despre diasporă, Parlamentul European, economie și echilibru.
Cu 180.000 de lei nu poți face televiziune națională, a spus Herjeu. Vreți să intrați pe o piață națională unde sunt 50 de televiziuni cu un ruxac. Intrați în must-carry, cea din Constanța nici măcar locală nu mai e. Nu am încredere că fără o investiție foarte serioasă se poate face o televiziune națională. Ar trebui să vă bateți cu NDI care sunt regionali și au cea mai bună dotare dintre televiziunile regionale și locale.
Este important factorul uman și nu banii, disponibilitatea oamenilor. Ne închideți într-o zonă unde nu ne putem dezvolta.
Dorina Rusu a spus că susține extinderea națională.
Vot mutare - unanimitate.
Vot satelit - doar Herjeu a votat împotrivă. Ulterior și-a retras votul și Tufeanu.
Vot național - dacă ce am votat satelit e recepționabilă oriunde, a spus Popescu, este automată. Tufeanu a cerut vot și pe zona de difuzare.
Vot procente grilă - unanimitate.

2. S.C. CINETHRONIX TELEVISION PRODUCTION SRL Constanţa pentru Cinethronix din Constanţa – modificare zonă de difuzare
Solicită național și Republica Moldova la internațional, avea doar Bulgaria și era regională din București spre est.
Tematic - documentare. Nicolescu Leonard Florin acționar unic.
Reclamație a cerut controale de specialitate de la inspecție.
Colaborăm cu Telekom ne vor urca pe satelit, Nextgen ne difuzează în toată țara. În Bulgaria s-a extins la nivel național. Suntem distribuiți cu excepția a șapte județe unde nu am găsit cabliști sau vor să facă bani.
Nu avem publicitate pentru că nu m-a interesat în momentul acesta să fac bani. Fac televiziune pentru ca copilul meu să aibă ce să învețe. Surse de venit - vin din America. Inclusiv muzica o compunem tot noi.
Verificări în Ialomița doar doi operatori preluau, în Constanța doar 2, în Buzău nicio societate, deși e regional.
Herjeu susține licența națională. Ce șanse aveți să intrați pe RCS RDS? Ce șansă aveți să cumpărați un loc pe un multiplex digital?
Schimbul cu cabliștii nu există. RDS și UPC primesc solicitări de la abonați și spun că vom băga cînd se vor strânge mai multe.
Vot- unanimitate.

3. ASOCIAŢIA RADIO MARIA ROMÂNIA Oradea – modificare structură servicii de programe Radio Maria din Bacău, Baia Mare, Blaj, Roman, Târnăveni, Zalău
Aveau producție proprie 99%, alți producători 0,5%, solicită retransmisie Radio Maria integral.
Doru Popovici directorul Radio Maria a spus că frecvența din Oradea nu putea fi retransmisă național, am cerut o licență de satelit la care să ne raportăm pentru emisia națională.
Tufeanu a spus că licențele ar trebui să fie regionale și nu locale, ca să fie așezate cum trebuie pe raft.
Vot - unanimitate.

4. S.C. SEMNAL MEDIA SRL Alexandria – modificare structură acţionariat şi structură serviciu de programe Radio Semnal din Alexandria
Generalist 24 de ore. Nu a avut acordul CNA pentru acționariat. Erau 3 acționari, Nedea Monica 55, Teleorman Media 25, Pitiș Petre 20, cele 20 de procente de la Petre merg la Nedea Monica.
Modificări procente.
Vot - unanimitate.

5. S.C. CITY NET SRL Roman - acord prealabil modificare acţionariat
Topal TV - Samson Maria Cristina 100%, renunță, intră Barcan Alexandra Nicoleta cu 100%.
Vot - Popescu Rusu Herjeu Buda Tufeanu cinci voturi pentru.
Herjeu a propus somație pentru nesolicitare acord prealabil.
Vot - unanimitate.

6. S.C. ŞTIREA SRL Oradea – modificare structură serviciu de programe Plusz FM din Oradea şi Marghita
Generalist 24 de ore modifică Oradea pp de la 37 la 26,19 - 62 la 73,81 alți producători, educative 0, ... .
La Marghita solicită retransmisie Oradea avea 10 pp solicită 12.5.
Vot - unanimitate.

III. Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. DAM SERVICE SRL Târnăveni, jud. Mureş către S.C. AUTENTIC MEDIA TV SRL Traian Vuia, jud. Timiş, pentru Autentic TV din Dumbrava, jud. Timiş, cu modificare structură serviciu de programe
Amânat conform votului de la începutul ședinței.

IV. Decizii de autorizare
CNA a votat mai multe decizii de autorizare conform unui tabel prezentat în ședință.
Una dintre solicitări - un radio a cerut mărire de putere de la 100 la 300 de Watt - nu se mai respectă aria stabilită inițial de CNA, a spus Jucan. E o licență locală. Trebuie modificată licența și la aria de acoperire, dacă nu mai e doar locală. Global Media va fi invitată pentru mărirea de putere de la Suceava, a spus Popescu.
La Pașcani - Viva FM - unanimitate.
Buda: Organizăm concurs la radio pentru că frecvențele sunt limitate. ANCOM ne spune frecvența, localitatea. Dacă puterea poate fi mărită de ce ne deranjează? Frecvențele sunt limitate, nu puterile. La TV nu ne deranjează.
Vot pentru modificarea Deciziei - unanimitate.
Vot somație depășire de termen - Borsos împotriva somației.
Vot Baraolt Tg.Secuiesc SF. Gheorghe, Sovata - unanimitate.

V. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri)
Un aviz nou.
Vot în bloc - unanimitate.

VI. Adresa nr.8127/29.09.2017 de la Societatea de Avocatură D&B David și Băiaș S.C.A. - Plângere prealabilă în numele Altex România prin care solicită revocarea Deciziei C.N.A. nr.148/28.03.2017 - cu pdv al SJR si raport de monitorizare - spot Altex, difuzat în luna iunie 2017.
Ciobanu a explicat că Altex are o practică, merge întâi în instanță și abia apoi face plângerea prealabilă.
Vot - niciun vot pentru (lipsește din sală Răsvan Popescu, Radu Herjeu conduce ședința).

VII. Adresa nr.8937/25.10.2017 de la Guvernul României - reclamația d-nei Ioana Rață - Project Manager Impact FM - cu pdv al SJR și adresa nr.8456/11.10.2017 de la S.C. Impact FM SRL - solicită revocarea Deciziei C.N.A. nr.562/26.09.2017 - cu Note ale DCD și BLA.
Ciobanu - Rață invocă că a fost sancționată pentru o faptă analizată de ANCOM. Ancom a dat o decizie în 3 oct 2017 - CNA a amendat în sept 2017. Difuzarea în altă zonă e sancționată de legea audiovizualului.
Herjeu a întrebat dacă a apărut ceva nou.
Rusu a spus că a apărut ceva nou, rezultatul procesului pentru somație și răspunsul de la ANCOM.
Ciobanu: a existat precedent 120000 amendă România TV - cu solicitare de reanalizare.
A revenit Popescu.
Reprezentantul Impact FM a spus că amendarea este exagerată și dorim revocarea amenzii. Dorin Moldovan nu este soțul... SC Global Next Media SRL a făcut plângere. CNA a intervenit într-un litigiu între două societăți. Ne auzim în Ucraina, în Rep. Moldova, conform ANCOM, decizii CNA etc. Este imposibilă oprirea undei la limita unei localități.
Jucan a spus că mă luați drept prost, mă simt jignit. E ok în localitatea următoare, dar nu peste cinci județe.
Sunt puteri speciale, frecvențe de mare putere în Planul de la Geneva 1984. Avem dreptul să acoperim peste granița României.
Situația aceasta nu este la graniță, a replicat Jucan.
Lista frecvențelor pentru putere mare și lista frecvențelor de putere mică a fost emisă de CNA. Am respectat în totalitate prevederile legale. Decizia de autorizare de la CNA a fost aprobată.
Jucan a spus că veniți la concurs și ați obținut o licență locală în Bacău. Apoi mergeți la ANCOM. Frecvența, puterea și aria de acoperire sunt scrise în licență.
Replică - Radio din București se aude la Adjud de pe frecvența din București. Local este pentru cabliști nu pentru radio. Comunitatea locală poate fi Bucovina. O amendă de 50.000 de lei ne închide. Pe lângă drepturile de autor, organismul care ar trebui să ne protejeze ne închide.

Discuții. Nu trebuie să fim blamați pentru dorința de a închide televiziunile și radiourile locale, a spus Jucan. Nu este cazul. Aici dincolo de reglementare și înțelegere a legislației, radiourile s-au complăcut, nimeni nu a spus că ceva nu se pupă în acte. Local și conform deciziei nu se pupă.
Rusu a spus că Ciobanu are dreptate juridic dar personal cred că argumentele ANCOM și argumentele IMPACT mă face să cred că am greșit votarea amendei. Nu știam că nu pot să micșoreze frecvența. Este o situație mai complexă. Ar fi trebuit să avem informații de la ANCOM înainte. Într-adevăr pentru un radio local este o amendă foarte mare. Nu aveau cum să se conformeze. Nu am avut toate informațiile. Voi vota cererea lor.
Buda a spus că am înțeles în plus de la ANCOM că se dă o putere mai mare ca să te auzi mai calar și să te auzi unde bat alții peste tine cu putere mai mare. Frecvențele locale nu sunt naționale, dar pot bate peste mai multe localități.

Popescu a propus reducerea amenzii la 10.000. Ca să nu se vulnerabilizeze CNA și pentru că este un post modest ca resurse.
Vot revocare decizie - Dorina Rusu pentru.
Vot reducere amendă la 10.000 Gubernat, Jucan, Buda, Georgescu, Rusu, Popescu - 6 voturi pentru. Ceilalți împotrivă.

PAUZĂ

VII. Adresa nr.8615/17.10/01.11.2017 rev. de la Realitatea Media - cu pdv al SJR și Notă a Direcției Monitorizare

VIII. Rapoarte de monitorizare ale Direcție Monitorizare:
A. Rapoarte reportate:
1. Realitatea TV - emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 28.09.2017 (autosesizările nr.8168 și nr.8170/02.10.2017).
2. Antena 3 - emisiunea Sinteza zilei difuzată pe data de 04.06.2017 - reclamația nr.5048/03.07.2017
3. Nașul TV - nedifuzare text Decizie C.N.A. nr.570/28.09.2017.
4. Kiss TV - videoclipul Turn Down for What difuzat pe 22.04 și 22.08.2017 - reclamațiile nr.3515/24.04.2017 și nr.7117/23.08.2017.
B. Rapoarte noi:
1. Antena 1 - emisiunea Insula iubirii difuzată pe 08 și 09.05.2017 - reclamațiile nr.3920/09.05.2017, nr. 3973 și 3976/10.05.2017 și nr 5406/19.06.2017
2. Realitatea TV - emisiunea Jo9curi de putere difuzată pe 08 și 09.05.2017 - reclamațiile nr 3919/09.05.2017 și nr. 3975/10.05.2017.
3. România TV - emisiunea Știrile România TV difuzată pe 20,21,22.08.2017 - reclamația nr.7143/23.08.2017
4. UTV - emisiunea Fresh Tracks difuzată pe data de 30.09.2017 - reclamațiile nr. 8139, 8140 și 8140/1 - 11/02.10.2017
5. Antena Satelor - emisiunea Cu inima deschisă difuzată pe 08, 28, 29.05.2017 - reclamația nr.5747/30.06.2017.
6. Posturi TV - spoturile publicitare pentru: Newmarkt - difuzat în perioada 01 - 12.05 și 09.09 - 01.10.2017; ING - difuzat în perioada 08 - 31.05.2017; ferestrele QFort - difuzat în perioada 19 - 28.05.2017; Korill - difuzat în perioada 01 - 14.05.2017; Refflor Choco - difuzat în perioada 08.05. - 04.06.2017 - reclamațiile nr.3921/09.05.2017, nr.8134/02.10.2017, nr.4974/30.05.2017, nr.4581/23.05.2017, nr.4195/17.05.2017, nr.4836/26.05.2017 - cu pdv RAC
IX. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:
A. Rapoarte reportate:
1. Tele 3 Tg. Jiu - raport al inspectorului și reclamația nr.5955/10.07.2017.
2. Tele Moldova Plus Piatra Neamț - raport al inspectorului
B. Rapoarte noi:
1. Halley TV Borșa - raport al inspectorului
2. Antena 1 Vest Arad - raport al inspectorului și adresa nr.5908/07.07.2017
3. Digital Cable Systems Movila/Ialomița și Vârtoapele de Sus/Teleorman - rapoarte ale inspectorului
4. Akta Telekom Piatra Olt - raport al inspectorului
5. TV Sibiu și Radio Sibiu - rapoarte ale inspectorului
6. CMV TV Cuca/Argeș - raport al inspectorului
7. Radio Best FM Ploiești - raport al inspectorului
8. UPC Bâlteni/Gorj - reclamațiile nr.8782/20.10.2017 și nr. 9026/26.10.2017
X. Diverse.

În jurul orei 18.15 CNA a difuzat următorul:

Comunicat de presă

07.11.2017

Amenzi: Realitatea TV – 85.000 de lei; Antena 1 – 30.000 de lei

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
Realitatea TV - amendă de 85.000 de lei pentru emisiunea „Jocuri de putere” , ediția din 28.09.2017, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și a dispozițiilor art. 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;
Antena 1 - amendă de 30.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii „Insula iubirii”, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, conform cărora „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”. Rapoartele de monitorizare au cuprins edițiile din: 8, 9, 15, 22, 29 mai; 5, 12, 26 iunie și 24 iulie 2017.

De asemenea, CNA a decis să aplice câte o somație publică societăților Transilvania LBM SRL (Radio Transilvania din Carei) și Agotika Invest SRL (Friss FM din Baraolt), pentru nerespectarea dispozițiilor art. 20 alin. (5) din Decizia CNA nr. 277/2013.

S.C. Semnal Media SRL Alexandria (Radio Semnal) a fost sancționată cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședință, CNA a hotărât modificarea Deciziei nr. 562 / 26.09.2017 privind amendarea cu 50.000 de lei a S.C. Impact FM SRL pentru postul de radio Impact FM, în sensul reducerii cuantumului amenzii la 10.000 de lei.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

DECIZIE Nr. 220/2011 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

ART. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Decizia CNA nr. 277 /2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

ART. 20 (...) (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.

--------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL