×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 18.01.2018 11:21:17

Ședinţa CNA de joi, 18 ianuarie 2018,



București (MEDIA EXPRES) / 18 ian 2018 / Ședința se desășoară între orele 11.00 - 15.00, condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos, Marius Badea și Florin Gabrea.
CNA a avut o discuție informală cu u;ile închise înainte de ședința publică.
Introducere Marius Badea cu toate drepturile, inclusiv de vot.
Discurs de introducere – CV – cadru didactic, lector jurnalism Fac. Valahia din Târgoviște, Fost director de radio la două radiouri în Târgoviște.
Se amână punctul II pentru studierea proiectului de declarație comună de către radiodifuzori, a spus Popescu
I. Informare a Biroului Licenţe Autorizări  cu privire la lista staţiilor TV pentru 2018, în vederea aplicării principiului „must carry”.
După termenul 15 a depus Nașul TV pe 17 ianuarie. TV Sud Est a fost la măsurătoare o lună. Nașul poziția 24 după TV Neptun, ar exista 31 de stații, a spus Frînculescu.
Herjeu a spus că nu e normal ca o televiziune cu 80 de telespectatori să fie în must-carry.
Popescu a cerut votul pentru Nașul TV.
Radu Moraru a spus că a fost caz de forță majoră în familie. A cerut publicarea pe site de către CNA ca radiodifuzorii să preia fără acord. Am pierdut baza de date cât timp televiziunea a fost furată trei luni. Sunt câteva sute de mici cabliști, ne-am schimbat numărul de telefon. În februarie modificăm grila. Gubernat i-a reproșat lui Radu Moraru că au o emisiune în care cheamă telespectatorii să se vindece cu apă sfințită de boli cronice.
Încheiere audiere.
Dumitru Ciobanu de la departamentul juridic al CNA a spus câ în Decizia 72 art. 11 alin 1 ultima teză scrie clar că solicitările trimise după 15 ianuarie nu se iau în considerare. Gubernat a susținut că este un caz de forță majoră invocat de Radu Morar. E legislație secundară. Herjeu a insistat că legislația nu prevede forța majoră. De ce avem o reglementare pe care nu o respectăm?
Moraru a revenit în fața CNA, acum 3 ani a fost o discuție cu Digi. Este pe formă, nu pe fond, să existe timp pentru ședințele de discutare.
Popescu a spus că nu se votează, suntem de acord cu Nașul în listă must-carry pe locul 24.
TV Sud Est are licență națională și una regională, a explicat Frînculescu.
Gubernat a întrebat dacă intră și HD-urile în must-carry. Ar însemnat să modificăm decizia și să dublăm, a spus Frînculescu. Anena 1 normal și Antena 1 HD - cerem de 2 ori toate televiziunile. Or să fie 60. Se vor schimba topurile, a spus Herjeu.

II. Proiect Declarație comună privind informarea corectă și obiectivă a publicului și respectarea drepturilor minorităților naționale
Amânat pentru consultarea de către radiodifuzori.

III. Adresa nr.102/08.01.2018 de la Ministerul Culturii  - propunere revizuire Directiva (DSMAV) - cu pdv al Serviciului Reglementări
Propunere serviciul reglementări. Vot - adoptarea punctului de vedere și transmiterea către Ministerul Culturii.
Unanimitate. După 29 urmărim ce se întâmplă, a spus Răsvan Popescu.

IV. Solicitare prelungire licență audiovizuală: S.C. RCS&RDS SA București pentru Digi World
Digi World și canal secundar World Channel, difuzare națională și internațională, canalul secundar are același conținut cu cel principal diferit grafica și sigla. Format tematic, documentare.
Are 4 licențe radio, 6 licențe TV satelit și unele cu canale secundare, 8 TV regionale Digi 24 și Digi Online și Digi Player. Project managerul Bogdan Chirițoiu nu poate fi prezent, nu este în țară.
Iulian Pană producător general Digi World, Life și Animal World, realizează documentare proprii. Succese de audiență și festivaluri de film TIFF, DocuArt. Produse în piață dominată de BBC, ABC, ajungem la același nivel. Facem filme documentare cu conținut relevant. Nu mergem către monden ci educație, stârnim curiozitatea.
Gubernat a întrebat ce documentare ați făcut? Ce informare dați? Ultimul program de mare succes este buletin de știri din știință, a spus Iulian Pană. Difuzat și pe Digi 24. Colega Teodora Safta îl prezintă. Are rezultate bune în online. Anunțăm întâmplările din știință, tehnologie, etc. Omul caută mai departe pe internet. Documentar despre Călușari la modul realist, a luat și premii la festivaluri de film, am făcut o trilogie despre ținutul Buzăului, parteneriat cu ONG care face geoparc. Sunt buzoian.
Audiența de măsurătoare proprie.
Filmul "Piatra" despre sculptori, tabăra de la Măgura, dar și maeștrii pietrari care fac ornamente din piatră.
Încheiere audiere reprezentanți TV.
Herjeu a spus că votează negativ din cauza canalului secundar care nu există în legislația românească. Cineva l-a inventat în CNA. Nu există. Trebuia o decizie pe tema asta. Răzvan Frînculescu a spus că dacă hotărâți CNA că nu se mai, că nu, trebuie să vină să-și ia licențe pentru canalele respective. Consiliul din 2007-2008 când s-a făcut prima oară, a venit Telekom care a cerut. Dăm termen de o lună și vor veni să modifice. După părerea mea nu niciuna din variante greșită. Ce-a fost vechi nu mai e bun, CNA spune, decizia 277 se modifică, decizia 72 de asemenea, sau decizia 304 - de la licențe - autorizări. Hotărâți ce vreți, noi modificări și dezbatem.
Buda a spus că merge bine, de ce să modificăm?
A intervenit ca urmare a dezvoltării tehnice a spus Popescu.
Conținutul este același, a precizat Frînculescu, diferența e sigla și este canalul pentru Europa Centrală și de Sud-Est.
VOT solicitarea în ansamblu - Gabrea, Badea, Borsos, Buda, Gubernat, Georgescu, Rusu, Popescu, Cristea pentru, ceilalți (Tufeanu și Herjeu împotrivă). Tufeanu a motivat și el că e de acord cu Herjeu 100%.

V. Modificări licențe audiovizuale: S.C. TV SAT 2002 SRL Rm. Sărat pentru Est TV din Piatra Neamţ - modificare licenţă şi decizie de autorizare audiovizuale
TV Sat 2002 modifică licența pentru serviciul din 2010, amplasament Rm.-Sărat, expiră 26 aprilie 2021, generalist, regional Neamț Sv Bt Is Br Gl Hr Covasna, - extinde in sud-estul inclusiv Constanța, Prahova, Călărași.
Modifică procentele. 24 de ore, reluări 7,5-14 ore.
Acționariat persoană fizică Neagu Gabriela Marinela 100%.
Adrian Neagu a spus că TV Sud Est și Est TV sunt asemănătoare la conținut și aparență, am hotărât ca TV Sud Est în 2018 să se transforme în altceva. O să venim cu cerere de autorizare. Am dorit ca acest Est TV să vină în paralel cu TV Sud Est.
Herjeu a spus ca Estul să ia locul TV Sudestului. Presupun că cu Sud Estul mergeți în zona națională. Dublați cu Est TV zona de difuzare, reduceți programele de informare la 60% din câte sunt acum. Ar trebui să dublați informațiile.
Informația regională o aducem în toate emisiunile. Contract Prahova Economică emisiune, conținutul informativ e și la alte categorii de emisiuni. Se micșorează emisiunile de dezbateri locale de 25 de minute doar dintr-o localitate.
Cum se modifică jurnalele de știri pentru noua suprafață? a insistat Herjeu.
Tufeanu a observat titlurile de emisiuni în limba engleză, nepotrivite pentru România.
Nu sunt emisiuni dublate. Știrile sunt parțial comune. Tot ce e regional pe Est TV se modifică. Știrile naționale principale și restul sunt adaptate de la agenții. Cerința pentru ridicare pe satelit e națională. Suntem pe locul 25 pe lângă Nașul TV în audiențe.
Încheiere audiere reprezentanți.
Vot - modificare licență, structură - unanimitate , mutare studio de la Piatra Neamț la Rm.-Sărat - unanimitate - zonă de difuzare - unanimitate.
Vot - decizie de autorizare cu Rm.-Sărat - unanimitate.

VI. Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. DIGITAL 3 SA Odorheiu Secuiesc către S.C. MEDIA GRUP MARKET ADV SRL Miercurea Ciuc pentru Csiki TV din Miercurea Ciuc şi Digital 3 TV din Odorheiu Secuiesc
Digital 3 - 14 apr 2025, generalist, integral maghiară, pp 22,7%, orarul de difuzare nemodificat - videotext, fundal sonor Radio Star.
89,6% Ferenc Karoli
Asociat unic Szekely Robert - Media Grup - Radio Star din Odorhei.
Csiki TV.
Reprezentanți - redactor șef - ... - Digital 3 SA are probleme financiare, acționarul majoritar are probleme de sănătate nu mai vrea să se ocupe.
Firma a primit 4 milioane de euro și a intrat în faliment, o fundație patronată de Guvernul Ungariei. Radioul local prima press au cumpărat 4,2%. Orsolya Borsos a acuzat un reprezentant prezent în fața CNA, de la Digital 3, că a fost 10 ani administrator și firma a primit foarte mulți bani și totuși a intrat în faliment. Nu mai sunt știri de un an pe site, a spus Orsolya Borsos. Pe site doar, pe tv doar emisiuni și știri. La prelungire în mai 2017 a fost în prelungire de licență. Mai aveți legătură cu guvernul Ungar. Este o polemică, sunt om de afaceri, ei voiau altceva. Erau 650 de oameni cu carte de muncă. Experiența mea de manager e pe cifre, nu pe ce auzim și ce scriu unii.
De la 4 milioane de euro la faliment despre ce cifre vorbim? Din 2011 - Borsos.
Era o fundație care dădea bani pentru ziariști a spus reprezentantul D3.
Acum vreau să fac cu fonduri europene. Sunt un manager care vrea să facă bani.
Gubernat a cerut poziții echilibrate în anul centenarului (și după aceea a spus Popescu).
În zonă trăiesc unguri români și alte naționalități. Eu nu vreau să fiu extremist. Am făcut facultatea și liceul la Iași.
Dorina Rusu a spus că posturile nu trebuie să stea degeaba, e un pas înainte.
Herjeu a spus că apreciază că nu veniți cu promisiuni.
Concurență - la Miercurea Ciuc este o singură televiziune.
Orsolya Borsos a întrebat dacă continuă colaborarea cu Harghita TV. Sperăm că da. (Firmă de producție).
Încheiere audiere reprezentanți.
Vot - Csiki TV - Badea, Buda, Tufeanu, Herjeu, Rusu, Popescu - pentru
Vot - Digital 3 - Badea, Buda, TUfeanu, Herjeu, Rusu, Popescu - pentru (au lipsit Cristea, Georgescu și Gabrea la acest vot).

VII. Decizii de autorizare (modificări)
Mai multe modificări radio,
După prelungirea valabilității creșteri și scăderi de puteri.
Magic FM Botoșani și Iași - vot
Radio Trinitas Gheorghieni - scădere de putere - vot Tufeanu împotrivă că vrea să se vadă totul.
Pro FM Cluj Napoca,
Itsy Bitsy Suceava, Alba Iulia, Sibiu, Năvodari,
Kiss FM din Oradea, Brașov,
Impact FM Suceava,
Radio Zu Sibiu.
Radio Son - vot
Radio Trinitas Moinești și Toplița - vot
Popescu a cerut la ANCOM o adresă pentru verificarea modificării ariei de acoperire.
Vot pachet enumerat cu vot unde nu sunt probleme - unanimitate fără Cristea și Georgescu care nu sunt în sală.

VIII. Retragere licență audiovizuală
2 retrageri - Eniasan - la cerere. Vot - unanimitate fără Cristea și Georgescu.
Digital Terrestrial... este în procedură de faliment Popula TV - a întrerupt mai mult de 96 de ore. - vot art 57 alin 1 b - inspecție CNA, nu mai sunt bunurile în spațiu. Sediu închis. VOT - unanimitate fără Cristea și Georgescu nu sunt în sală.

PAUZĂ până la 13.15

IX. Rapoarte ale Direcției Monitorizare: Reportate - Calup I
1. Antena 1, Antena 3, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1 - emisiuni difuzate în perioada 13 - 17.12.2017 - 11 reclamații - deliberări și vot
2. Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1 - respectarea duratelor de publicitate - perioada septembrie - noiembrie 2017 - cu reclamații
3. Etno TV - durata publicității pe data de 09.11.2017 - reclamația nr.9648/09.11.2017
4. Antena 1, Antena Stars,  Kanal D, Național TV, Prima TV, PRO TV, TVR 1  - spoturile publicitare la Fanta Drango și Old Spice difuzate în perioada 01 - 31.07.2017 - reclamațiile nr. 6435/26.07.2017 și nr.6536/31.07.2017 - cu pdv RAC                       
5. Europa FM - spotul publicitar: Bursele Europa FM și JTI difuzat pe data de  27.07.2017  - reclamația nr.6498/28.07.2017.
X. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare - Reportate
1. LinkpressTV București - reclamația nr.9169/30.10.2017
2. Tele M Botoșani - reclamația nr.9950/21.11.2017
3. RTT Brașov - 16 reclamații
4 Next Gen Communications București - rapoarte ale inspectorilor
5. BMC SEC TEL Găiseni/Giurgiu - raport inspector
6. TV Etalon Rm. Vâlcea - reclamația nr.6531/31.07.2017
XI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare: Reportate - Calup II
6. Antena 3:
1. Emisiunea Sinteza zilei difuzată pe 13 și 14.12.2017 - reclamația nr.52/04.01.2018
2. Emisiunea Adevăruri ascunse difuzată pe data de 22.07.2017 - reclamația nr.6317/24.07.2017
7. Antena 1:
1. Emisiunea Observator difuzată pe  19.07.2018 - reclamația nr.6268/20.07.2017 și pe data de 23.07.2017 - reclamația nr.6323/24.07.2017
2. Emisiunea Xtra Night Show difuzată pe data de 19.07.2017 - reclamația nr.6316/24.07.2017
8. Prima TV - emisiunea Super cireașa de pe tort difuzată pe data de 22.07.2018 - reclamația nr.6318/24.07.2017.
9. Radio România Actualități - emisiuni difuzate pe data de 19.07.2017 - reclamația nr.6254/19.07.2017
XII.  Diverse.

În jurul orei 16.55 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
18.01.2018
Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru modul în care au fost reflectate în perioada 13-17.12.2017, la posturile centrale de televiziune, tentativa de omor și crima ce au avut loc în stațiile de metrou Costin Georgian, respectiv Dristor. Constatând încălcarea legislației audiovizualului referitoare la protecția minorilor, CNA a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- Antena 1 , B1 TV – câte o amendă de 20.000 de lei,
- România TV – amendă de 15.000 de lei,
- Antena 3 – amendă de 12.000 de lei,
- Realitatea TV, Digi 24 – câte o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (1) din Legea audiovizualului 504/2002 [„Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată”], precum și a dispozițiilor art. 18 alin. (1) lit. a) și art. 29 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;
- Kanal D – amendă de 5.000 de lei,
- Prima TV, Antena Stars – somații publice pentru că nu au respectat dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. a) și art. 29 alin. (2) din Codul audiovizualului [art. 18 (1) „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate”; art. 29 (2) „Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal: "Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional.", menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale”].

În aceeași ședință, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate privind duratele orare ale inserțiilor de publicitate transmise în perioada septembrie – noiembrie 2017 de zece posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1). Constatând încălcarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului („Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”), Consiliul a decis sancționarea postului Kanal D cu amendă de 200.000 de lei pentru depășiri înregistrate în luna noiembrie (interval orar 18.00 – 23.00).

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

--------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL