×

Cinema -- Data și ora publicării: 30.01.2018 11:26:33

MLADENOVICI-DEBUT CONTROVERSAT / Filmul pentru adulți „Soldații. O poveste din Ferentari” intră din 2 februarie în cinematografe



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 30 ian 2018 / Un film românesc făcut de o sârboaică despre un cuplu gay format dintr-un intelectual și un țigan, având ca decor cartierul Ferentari cu actorul principal autorul cărții și în același timp coautorul scenariului... Vrei să vezi un astfel de film la cinematograf? Nu? Homofobule! Rasistule!

Fraza descrie filmul “Soldații. O poveste din Ferentari”, debutul regizoarei Ivana Mladenovic, cunoscută și ca actriță pentru rolul principal feminin din filmul „Inimi cicatrizate” al lui Radu Jude, despre scriitorul evreu Max Blecher.

Un film pentru adulți la care este indicat să nu mergi chiar dacă ai peste 18 ani dar nu ești cool cu homosexualitatea. Altfel, ce să cauți la un film în care un român intelectual îi suge p... unui țigan pușcăriaș? De ce ai vrea să vezi așa ceva? Chit că motorul este iubirea, sau "treaba aia" este necesară (?!?) realizării unui studiu de antropologie socio-culturală despre manele și maneliști.

„Soldații...” folosește în rolurile principale actori amatori dar și în toate celelalte roluri oameni din cartier, filmează exclusiv gunoaiele și nu ratează celebrul contrast dintre mireasa și nuntașii pe fundalul unui bloc cu patru etaje, devalizat. Este aici o autenticitate de documentar, dar cam atât.

Autorul cărții, coautorul scenariului și actorul principal Adrian Șchiop a insistat la proiecția pentru presă din 29 ianuarie din București că întâmplarea reală din biografia sa este ficționalizată mai mult în carte, dar Mladenovic a “îmblânzit” personajele.

Mie mi s-a părut că regizoarea filmului și coautoarea scenariului este o tânără fascinată de maneliști, de țigani, de favela Ferentariului și de codul șatrei, care este diferit de codul civil, și care face tot ce poate ca să întoarcă ficțiunea în realul filmului documentar (antropologic? hm...). E și asta o pasiune, nu zic nu, dar mi-e teamă că nu prea poți să mai spui că te-ai dus la un film de ficțiune, ci la un documentar, iar tu ca regizor nu că ai făcut un film. Da, personajele sunt spectaculos de autentice pentru că, ce să vezi? se „joacă” pe ei înșiși, cei din viața reală.

La capitolul autenticitate, partenerul lui Adrian din film, Alberto (Vasile Pavel Digudai, din Ploiești), este aproape miraculos de autentic. Deși echipa filmului susține că acesta a avut de învățat peste 100 de pagini de dialoguri, totul fiind „superscris” și planificat, eu îl (și îi) bănuiesc de prea multă improvizație. Ceea ce, pe de altă parte, nu-i chiar așa de rău, omul având un talent nativ în replică, fapt care s-a văzut și după proiecția pentru presă în timpul discuțiilor cu sala. În tot cazul, mulțumită decorului stricat din Ferentari este poate singurul film în care abundența referirilor la organul sexual masculin din discursul personajelor nu face notă discordantă cu economia generală a construcției audiovizuale, așa cum se întâmplă în alte filme din noul val.

Construcției audiovizuale îi lipsește însă o intrigă narativă propriu-zisă, așa cum a arătat o cronica din Variety cu prilejul festivalului de film din Toronto, unde a fost prezentat anul trecut. Tribulațiile „drăguțe” și uneori amuzante ale cuplului de bărbați, care scandalizează protipendada romilor din Ferentari, pot fi urmărite cu interes de reprezentanții comunităților LGBT, dar nu prezintă o atracție pentru distribuția comercială.

Filmul nu servește nici imaginii României, brutalitatea vizuală a decorului cu blocurile devalizate și gunoaiele din Ferentari putând să sperie eventualii turiști aflați în căutarea de informații privind un city break în București.

Filmul are totuși o carieră internațională, chiar dacă determinată de încadrarea pentru adulți și remarcat mai ales în festivalurile dedicate comunităților LGBT, potrivit producătoarei din România, Ada Solomon, prezentă și ea la proiecția de presă din București la 29 ianuarie. La festivaluri precum Naumur și San Sebastian a câștigat premiul pentru debut și, respectiv, era în competiție pentru Golden Shell, la data publicării acestui articol.

“Soldații. O poveste din Ferentari” a fost produs de Hi Film Productions (România) în coproducție cu Film House Bas Celik (Serbia) și Frakas Productions (Franța), fiind distribuit internațional de Beta Cinema și în România de către microFILM, unde va avea premiera în cinematografe vineri, pe 2 februarie 2018.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL