×

Cinema -- Data și ora publicării: 24.02.2018 23:27:56

BERLIN-FESTIVAL-SURPRIZĂ / Filmul românesc „Nu mă atinge-mă” a primit Ursul de Aur la Berlin



București (MEDIA EXPRES) / 24 feb 201 / Filmul românesc „Nu mă atinge-mă”/„Touch Me Not”, debutul Adinei Pintilie în lungmetraj, a primit cel mai mare premiu, “Golen Bear”, și premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Berlin. În mod semnificativ, decizia juriului a surprins critica de film internațională, alegerea fiind total diferită, de exemplu, de cea a criticilor de la revista Screen International, care au notat filmul cu 1,5, patru fiind nota maximă.

Variety.com notează în titlu premiul Adinei Pintilie, dar prima frază a știrii este că „dintre cele 24 de filme care au fost selectate în secțiunea de concurs a Festivalului de Film de la Berlin, 19 au primit Ursul de Aur, printre care și producțiile internaționale “Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot”, cu Joaquin Phoenix, și comedia lui David și Nathan Zellner "Damsel", cu Robert Pattinson și Mia Wasikowska.

În cronica filmului care a fost difuzat la Berlin, Variety notează că "explorarea nonlineară a intimității pune sub semnul întrebării noțiunea de frumusețe, în vreme ce supune spectatorii unor plăceri sexuale diverse" și "fără îndoială îndrăzneț, în mod special având în vedere cum regizoarea se așează pe sine însăși în film într-un caz limpede de terapie prin cinema, filmul va fi greu de vândut".

Juriul care a selectat câștigătorii a fost format din șase persoane, fiind condus de regizorul german Tom Tykwer, mai notează Varitey.com.

Deadline.com notează în prima frază a știrii că, „pentru al doilea an consecutiv, o femeie a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. După ce Ildiko Enyedi a câștigat trofeul anul trecut cu „On Body And Soul” — și se află în prezent în cursa pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar — regizoarea Adina Pintilie a obținut premiul cu primul său lungmetraj. „Touch Me Not” este o explorare a granițelor intimității, cu un amestec între realitate și ficțiune (și care conținte foarte multe scene de nuditate). Regizoarea a declarat la festivitatea de premiere că filmul propune o invitație la dialog și că este un moment de sărbătoare.

Președintele juriului, Tom Tykwer, a declarat la începutul festivității de premiere că publicul va fi probabil surprins. “Am decis să dăm un premiu nu pentru ceea ce cinematografia poate face astăzi, ci pentru ce va putea face într-o bună zi”, mai notează deadline.com

Site-ul Sky News (news.sky.com) titrează știrea despre premiile de la Berlin cu premiul pentru cel mai bun regizor, primit de Wes Anderson pentru filmul „Isle of Dogs”, “care a câștigat inimile juriului”, menționând premiul pentru cel mai bun film în a treia frază, cu cuvintele „Evenimentul s-a încheiat sâmbătă noaptea (pe 24 februarie, n.red. Media Expres) cu o plecăciune în fața cinematografiei europene, având în vedere că filmul experimental al Adinei Pintilie, „Touch Me Not”, - povestea unei femei care nu poate suporta contactul uman –, a câștigat premiul cel mare”.

În finalul știrii de pe Sky News mai sunt două fraze în care se arată că Pintilie, regizoarea din România care a câștigat premiul pentru cel mai bun film, a spus că nu s-a așteptat să primească trofeul și că își dorește ca „Touch Me Not” să invite spectatorii la dialog.

Regizorul Călin Peter Netzer, membru al juriului care a acordat acest trofeu, a fost cel care a anunţat câştigătorul la gala care a avut loc sâmbătă la Berlin, notează protv.ro.

„Nu mă atinge-mă”, scris şi regizat de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete, se mai arată pe site-ul protv.ro.

Filmul a fost produs de Monica Lazurean-Gorgan (4 Proof Film) şi Adina Pintilie (Manekino Film), având coproducători din Franţa (Unlimited) şi Germania (Rohfilm). „Nu mă atinge-mă” a primit finanţare din partea fondului Eurimages, iar dezvoltarea proiectului cinematografic a fost făcută în Torino Lab, Atelierul Cinefondation şi Binger Lab.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL