×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 27.03.2018 11:09:32

Ședinţa CNA de marți, 27 martie 2018



București (MEDIA EXPRES) / 27 mar 2018 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Florin Gabrea.
Înaintea ședinței Popescu a anunțat că joi se va discuta raportul anual al CNA pe 2017.

I. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. DIPLOMATIC DIGITAL SRL Bucureşti pentru CineEst şi ComedyEst din Bucureşti
CNA a aprobat solicitarea în unanimitate.

II. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. NEW WAVES PRODUCTION SRL Suceava pentru Radio As din Suceava, cu modificarea licenţei audiovizuale

2. ASOCIAŢIA CENTRULUI MEDIA SPERANŢA Voluntari pentru Radio Vocea Speranţei din Ineu
Vot- unanimitate.

3. S.C. PRO TV SRL pentru MTV din Bucureşti
Vot - unanimitate.

4. S.C. MITROMEDIA SRL Blaj pentru Radio Blaj, cu modificarea structurii serviciului de programe
Vot- unanimitate.

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. RADIO SMART SRL Bucureşti pentru Radio Smart FM – acord modificare acţionariat
Iacob Dan intră în acționariat cu aproape 10% pe care-i ia de la doamna și domnișoara Tucă.
Vot - unanimitate.

2. S.C. JAZZ MEDIA SRL Bucureşti pentru Jazz Radio – modificare acţionariat şi sediu social
Modificarea s-a făcut fără notificarea CNA.
Vot- modificare acționariat - unanimitate.
Vot- somație - unanimitate.

3. S.C. GALAXY SRL Drobeta Turnu Severin pentru Radio Galaxy – integrarea licenţelor audiovizuale locale pentru Olteniţa şi Orşova în reţeaua regională Radio Galaxy
Licențele din noiembrie 2017 - program generalist - în regională Radio Galaxy, retransmisie integrală Radio Galaxy Drobeta-Tr. Severin, are alte 12 frecvențe.
Vot - unanimitate.

IV. Cedări licențe audiovizuale:

1. S.C. STIL MEDIA SRL Suceava către S.C. ARTĂ ÎN COMUNICARE SRL Suceava pentru Viva FM din Botoşani, Rădăuţi, Suceava, Fălticeni, Iaşi - cu modificarea licenţelor audiovizuale
Punctele 1 2 și 3 sunt legate toate de situația de la Suceava, a spus Răsvan Popescu.
Viva FM deținute de Stil și Global se modifică sensibil procentele scade producția proprie, creștere retransmisia de la Viva FM.

2. S.C. GLOBAL NEXT MEDIA SRL Suceava către S.C. ARTĂ ÎN COMUNICARE SRL Suceava pentru Viva FM din Hârlău, Piatra Neamţ, Paşcani - cu modificarea licenţelor audiovizuale pentru Piatra Neamţ, Paşcani
La Pașcani se modifică de asemenea grilele 85% retransmisie Viva Iași și Radio zu 7.6%
Artă are ca acționari Prisăcaru Monica Elena - 95% și Crețu Ciprian 5%.

3. S.C. GLOBAL NEXT MEDIA SRL Suceava către SC GLOBAL RADIO SRL Suceava pentru Impact FM din Suceava, Putna - cu modificarea licenţei audiovizuale pentru Suceava
Reprezentanta a spus că rețeaua Viva FM va fi pe o societate separată de alte activități.
Impact FM Suceava și Putna - pe altă societate pentru separare.
Activitate exclusiv de radio, pentru administrare mai ușoară, a mai explicat.
În perioada următoare aplicăm pentru fonduri nerambursabile pe ambele societăți. Consultanții fiscali au recomandat ca acționariatul firmelor să fie diferit. Pe Stil Media am mai obținut fonduri a spus Prisăcaru Elena.
Herjeu a spus că există un zvon că Impact se va duce spre o societate care nu a luat licențe la ultimul concurs. Prisăcaru a negat.
Deținătoarea mărcii Impact FM - Stil Media este în proces cu Impact SRL.
Herjeu a spus că trebuie acordul Stil Media pentru cedarea numelui. În dosarul de cesiune nu am depus un astfel de acord de folosirea numelui, mi-a scăpat, a recunoscut Elena Prisăcaru. Continuă confuzia între cele două Impacturi. Expertiză tehnică - istoric 107.2 Câmpulung Moldovenesc - modificări majore de la prima licență de emeisie acordată de ANCOM, era delimitată geografic în localitate și înălțimea - 606m. S-a modificat de la 30 Kw - micșorare putere schimbare polarizare din orizontală în verticală și amplasarea pe Hotel Zimbru - trebuie coordonată cu vecinii a spus ANCOM, face parte din planul de la Geneva - planul prevede că dacă o frecvență interferează cu una din Planul Geneva cealaltă se mută ca să nu perturbe. A fost apoi recoordonată cu țările vecine și a fost situația corectă pentru exploatarea licenței. Decizia CNA prin care a acordat licența e clar definită ca fiind locală. După mutare amplasament bate în Suceava. A fost mutată pe Rarău la 1650m pe vf. Rarău, sunt folosite antene directive către Suceava, în sens opus Câmpulung Moldovenesc. Între Câmpulung și antenă este un deal mai mare, se aude sub 50 Db, sub standardul de emisie.
Vom depune memoriu prin registratură.
3 variante - se mută înapoi în Câmpulung Moldovenesc sau se folosește ca licență regională - trebuie depus un alt proiect tehnic și editorial de către ei - sau se respectă integral prima licență emisă integral, cu amplasare pe locul indicat de ANCOM inințial.

Discuții
Herjeu a spus că Impact și Viva a avut cele mai multe cedări și mutări în ultimii trei ani. Am rezervă privind folosirea numelui. Apare a treia firmă care folosește un nume în dispută. Fiind acționar în ambele e ușor de cedat numele. Osim nu le recunoaște dreptul de a folosi numele.
Ciobanu a spus că e un risc numele fiind în litigiu, pe care companiile și le asumă.
Herjeu a propus la pct. 3 amânarea votului până la depunerea acordului de folosirea numelui.
Vot pct 1 - unanimitate.
Vot pct 2 - unanimitate.
Amânare după pauză pct 3.

V. Decizii de autorizare.
Sunt 2 decizii.
Modificări după prelungire valabilitate licențe - la Pârscov - Vocea Speranței și la Suceava Vocea Evangheliei.
Vot- unanimitate.

VI. Adresa nr. 917/19.03.2018 de la ANCOM - cu privire la frecvenţele identificate pentru înfiinţarea de staţii locale
Popescu - a spus că ANCOM confirmă că a identificat frecvența pentru Radio Bv. 93,3, putere 200W pentru SRR Radio România post local la brașov.
Din toată lista cerută de SRR ar mai fi Zimnicea 90,1 - decizia de retragere nu a fost comunicată ANCOM. Între timp CNA a comunicat ajunge pe listă.
Din lista de 10 câte ceruse România Actualități sunt fezabile două. Trebuie să vină cu dosarele.
La Călărași durează coordonarea cu Bulgaria.

Pentru frecvențele comerciale sunt 18 frecvențe confirmate - solicitate de Active Watch, o parte erau, altele au fost identificate - ieșim la concurs inclusiv cu orașe mai mari, Iași, Covasna, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Roman etc. Popescu a spus că stabilim data concursului joi, pentru că este situația de la Călărași - Eagle - amânasem decizie să trecă termen de inistanță, la termen nu i s-a dat câștig de cauză.
Se mai poate adăuga 98,1 la Slatina - după retragerea Maxima Sport a spus Frînculescu care a spus că undeva la mijlocul lunii mai se va putea organiza concursul. Primele 7 sunt din anulări de diverse feluri. Cele două pentru Active Watch sunt puteri foarte mari pentru sate ca Vâlvoru de Jos, a observat Herjeu, e în Dolj. Herjeu a cerut hărțile de acoperire. Sfântu Gheorghe se duce în mare, a observat Popescu.
Frecvența de 1000W (singura atât de mare) 93,8 de la Sighetu Marmației e regională, a observat Tufeanu.

VII. Adresa nr. 2449/19.03.2018 de la ANCOM - cu privire la staţiile de radiodifuziune pentru care a fost acordată mărirea PAR maxim în perioada 1-23 februarie 2018
Ancom a comunicat 14 măriri, dublări sau triplări de putere, conform lui Herjeu, la cererea radiodifuzorilor.
Gubernat a spus că CNA poate retrage licențele pentru modificarea ariei de acoperire.
Popescu a susținut măririle de putere.
Herjeu a propus ca la schimbarea licențelor să avem hărțile de acoperire.
Gabrea a spus că nu există o ordine interioară între ANCOM și CNA, la cine trebuie să vină radiodifuzorii prima? CNA face scandal degeaba. Trebuie să stabilim că întâi să treacă la CNA pentru a nu modifica acoperirile.
Frînculescu a spus că procedura cu ANCOM este la modificările frecvențelor.
Gabrea a spus că ANCOM dublează ca să încaseze niște bani.
Nu toți radiodifuzorii sunt în aceeași situație, în Sibiu abia acum se ajunge la puterea inițială aprobată, s-a început cu emisia la un sfert.
Tufeanu a spus că puterea mare nu e rea în principiu, dacă programul este adaptat pentru puterea respectivă.
Popescu a spus în final că va cere hărțile de acoperire.

VIII. Adresa nr. 2456/19.03.2018 de la SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE - cu privire la adaptarea programului Radio România Muzical la specificul muzical al sărbătorii Paştelui, în perioada 2-15 aprilie 2018
Adaptarea nu implică modificarea structurii programului.
CNA a luat act de modificarea temporară.

IX. Adresa nr.2495/20.03.2018 de la Guvernul României - Ministerul pentru Relația cu Parlamentul - referitoare la propunerea legislativă de modificare a Legii audiovizualului - cu pdv al SJR
Modificarea completează 42 indice 1 protecția persoanelor cu handicap, programele TV ar trebui să subtitreze în limba română programele românești. Pentru surzi.
SJR - observațiile țin de norma nu e predictibilă, se folosește sintagma servicii media audiovizuale, se referă apoi strict la programele de televiziune, de ce numai programele TV nu și serviciile la cerere. Alte observații tehnice.
Nu m-am referit la oportunitate și costuri a spus Dincă.
Nu rezultă din normă că se aplică doar în jurisdicția României.
Operele audiovizuale românești include orice program de televiziune. Intenția se referea la filme și documentare trebuie spusă explicit.
Ultima modificare de acum un an sunt lucruri care nu sunt corecte, sintagma programe de importanță majoră nu sunt definite.
Tufeanu a spus că analogicul este istorie, nu mai trebuie prevăzută în lege. De asemenea subtitrarea să fie pe canal dedicat.
Herjeu a spus că televiziunile locale nu pot fi introduse în aceeași oală cu cele naționale. Traducerea mimico-gestuală este o tâmpenie și a rămas pe capul nostru, nu se poate aplica. As TV din Ciulnița nu-și poate permite să subtitreze, practic. Herjeu a propus limitarea obligației la televiziunile cu licențe naționale și pe digital. De asemenea amânarea deciziei până la posibilitatea alegerii subtitrării de către telespectator.
Buda a spus că producătorii trebuie să asigure subtitrările. Dacă pachetul are subtritările, poți să difuzezi. Trebuie să existe subtitrări pentru surdomuți. Filmul trebuie să aibă subtritări, nu televiziunea.
Rusu a spus că filmele românești nu se aud bine, așa e, pe HBO a completat Gubernat. Firmele românești și documentarele românești trebuie să fie subtitrare pentru hipoacuzici, măcar televiziunea publică ar trebui să facă asta.
Herjeu a observat că obligația în textul reglementării se referă la televiziuni.
Noni Mazilescu de la Prima TV a spus că se introduc costuri suplimentare în bugetele televiziunilor pentru 40.000 de surzi câți există în România.
Buda a propus ca CNA să cumpere un soft de subtitrare în limba română.
Popescu a spus că pe radiodifuzor apasă producția lor și filmele românești vechi la care nu mai ai de unde să iei subtitrarea. Trebuie să vedem cum răspundem ca poverile să apese pe cine poate, altfel Prima TV, Național TV sunt afectate și vor difuza tot mai puține filme românești vechi.
Dincă a propus să lase radiodifuzorilor deschisă oportunitatea de a face observații la proiect. Să completeze cu punctul lor de vedere.
Termenul era 21 martie - Guvernul cere opinie motivată de la CNA pentru susținerea sau respingerea proiectului.
Gabrea a propus aviz negativ cu argumentele.
Gubernat a sus că dă prost pentru noi ca instituție să dăm aviz negativ.
Popescu a spus că inițiativa e lăudabilă și să exprimăm rezervele enumerate.
CNA redactează un răspuns care va fi supus aprobării după pauză.

PAUZĂ 13.00-14.00.

După pauză membrii CNA au votat în unanimitate participarea lui Radu Herjeu și Răsvan Popescu la EPRA.

X. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:
A. Rapoarte reportate:
1. PRO TV - drept la replică - adresa nr.1166/15.02.2018
Pro TV nu a difuzat dreptul la replică furnizat de avocata lui Sevil Shhaideh.
Monica Gubernat a acuzat Pro TV că îi încalcă drepturile petentei prin nedifuzarea drepturilor la replică.
Radu Herjeu a spus că Pro TV trebuia să găsească o soluție, deși consideră că dreptul la replică este neconform legislației pentru că nu se referă la faptele eronate ci judecă materialul difuzat de Pro TV. Trebuia în replică să spună că raportul e fals, că Pro TV nu a citat corect etc., nu să trimită un expozeu despre cum i-a stricat imaginea. Nu vreau să obligăm televiziunile să dea drepturi la replică politicienilor care să scrie orice. Da, drept la replică dar cu respectarea legislației.
Știrea are două minute și 20 de secunde. Dreptul la replică are un minut 25 de secunde, a spus Tufeanu. Mediem o chestiune, îi dau dreptate și lui Radu, dar Pro TV nu a difuzat nimic. CNA a impus difuzarea unui drept la replică, trebuie să corectăm pe text dreptul la replică? Evident că nu putem face asta. Putem constata că nu s-a difuzat.
Laura Georgescu a intervenit într-una din primele luări de poziție în ședințele CNA de anul acesta, spunând că materialul difuzat de Pro TV face acuzații nefondate prin aserțiunea că situația unui acuzat în dosarul Belinea "se complica".
Gubernat a spus că e greu ca Pro TV să dea la o oră de maximă audiență informația că nu a respectat prezumția de nevinovăție.
Gubernat a propus somație pentru neacordarea dreptului la replică art. 62 din cod.
Tufeanu a propus amendă de 10.000 de lei.

Vot somație - Borsos. Buda, Gubernat, Georgescu, Popescu, Herjeu - șase voturi pentru.

CNA trece la Antena 3 - reclamațiile procurorului Bucurică, avocat.
Încălcarea demnității și prorpia imagine. Imagine asociată cu personaje feminine. Badea a spus "băi procuroare".
Mircea Badea, în fața CNA, a spus că nu a încălcat nicio lege. Băi este un apelativ care nu are nimic jignitor. Obsedat sexual a scris în Evenimentul Zilei. Hotnews a scris de asemenea că Parchetul a sesizat faptul că George Bucurică a agresat sexual o femeie.
Badea a spus că va mai veni la CNA în apărarea sa.
Herjeu citează din Badea care a spus că "Bucurică este obsedat sexual fără doar și poate". Ar fi de dorit ca "o mică scăpare de genul acesta" să fie evitate.
Badea a spus că sunt multe monstruozități în comunicatele DNA citite. DNA a spus despre mine că am mințit într-un comunicat. Instanța a decis că nu am fost prejudiciat.
Rusu l-a rugat pe Badea să nu transforme prezența la CNA într-o emisiune de televiziune, făcându-i observații cu privire la limbajul folosit "naturelul simțitor".
Badea a spus că este un citat din d-l Goe. Nu a considerat că a greșit, "poate că sunt eu greșit, câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau".
Audierea lui Badea s-a încheiat.
Se continuă audierea emisiunilor legate de Bucurică.


2. B1 TV - emisiunea Lumea lui Banciu difuzată pe data de 04.10.2017 - reclamațiile nr.8705/19.10.2017 și nr.8545/15.12.2017
B. Rapoarte noi:
1. PRO TV:
1. Emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe data de 07.03.2018 - reclamațiile nr.2446 și nr.2446/1/2/19.03.2018
2. Emisiunea Fort Boyard difuzată pe data de 01.10.2017 - reclamația nr.7514/2/02.10.2018
2. Kanal D:
1. Emisiunea Te vreau lângă mine difuzată pe data de 29.09.2017 - reclamația nr.8249/04.10.2017
2. Emisiunea Ochii din umbră difuzată pe data de 01.10.2017 - reclamația nr.8203/03.10.2017
3. ZU TV, Kiss TV, UTV, MTV și Music Channel - videoclipul Cupidon difuzat pe 07, 22 și 23.10.2017 - reclamațiile nr.8402?09.10.2017, nr.8882/23.10.2017 și nr.8882/1/2/24.10.2018
4. Realitatea TV - emisiunea Realitatea românească difuzată pe data de 30.09.2018 - reclamația nr.8207/03.10.2018
5. Antena 3, România TV - emisiunile: Sinteza zilei (22, 23, 25, 26 și 30.01.2018), În gura presei (22 și 23.01.2018), Știrile România TV și România 60 de minute (01.10.2017), Ediția de seară (25.01.2018), România la raport (08.03.2018), Știri (10.03.2018) - reclamațiile: nr.516/23.01.2018, nr. 637, 654 655/29.01.2018, nr.1451/19.02.2018, nr.1451REV/26.02/REV19.03.2018, nr.1451/1/13.03.2018 și nr. 620, 621, 622/26.01.2018.

XI. Rapoarte de monitorizare ale Direcției Control Digitalizare - REPORTATE
1. Tele M Botoșani - reclamația nr.1979/05.03.2018
2. Studioul Teritorial Timișoara - reclamația nr.755.01.02.2018
3. UPC Sf. Gheorghe - reclamația nr.7926/25.10.2017
4. Euro TV Bacău - raport al inspectorului
5. Realitatea FM Cluj Napoca - raport al inspectorului
6. Cable TV Sistem Recea/Argeș și Vișina/Dâmbovița - raport al inspectorului
7. Bege -Trade Ciumani/Harghita - raport al inspectorului
8. Tele 2 Drobeta Tr.Severin - reclamația nr.2047/07.03.2018
9. Impact FM și Radio ZU - reclamațiile nr.8202/03.10.2017
10. PRO TV - Stații locale - autosesizare
11. Radio Bistrița - raport al inspectorului (NOU)

XII. Diverse.

În jurul orei 17.30 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

27.03.2018

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să sancționeze postul de televiziune Pro TV cu somație publică pentru nerespectarea dispozițiilor art. 62 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „în cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei”.

De asemenea, analizând solicitările de modificare a licențelor audiovizuale, Consiliul a sancționat cu somație publică societatea JAZZ MEDIA SRL București, deoarece radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

În aceeași ședință, CNA a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății Diplomatic Digital SRL București pentru CineEst și ComedyEst din București.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

--------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .

(MEDIA EXPRES)



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL