×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 24.04.2018 10:22:38

Ședinţa CNA de marți, 24 aprilie 2018



București (MEDIA EXPRES) / 24 apr 2018 / Ședința este condusă de Răvan Popescu cu participarea membrilor CNA Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Vasile Buda și Orsolya Borsos.
Ordinea de zi aprobată în unanimitate. Popescu a spus că la 11.00 Laura Georgescu trebuie să meargă la Parlament și CNA va rămâne fără cvorum până după pauză.

Gubernat a întrebat ce face CNA în legătură cu o emisiune în care Rareș Bogdan a acuzat CNA că nu a vrut să amâne discutarea unui punct de pe ordinea de zi.
Răsvan Popescu a declarat că nu a văzut nicio cerere de amânare și nu a trimis niciun e-mail. A propus monitorizarea emisiunii.
Gubernat a întrebat de asemenea dacă a plecat adresa către secretariatul pentru Culte în legătură cu întrebarea dacă un cult religios promovat pe Nașul TV este acreditat. Adresa nu a plecat.

I. Solicitarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE RADIODIFUZIUNE - alocarea frecvenţei Gheorgheni-92,3 MHz pentru Radio Târgu Mureş (program pentru minorităţi).
Comunicată de ANCOM în 12 aprilie, CNA a scos-o din lista de concurs și atribuirea către SRR. Program în Română, minorități maghiară germană și rromă.
Reprezentantul SRR a explicat că au nevoie și în Toplița-Borsec pentru programul în limba română. Până în 2013 antena a fost în Borsec dar programul s-a splitat pentru limba maghiară și limba română.
Comunității rrome am dedicat 4 ore pe săptămână, au dialecte diferite și se vorbește mixt în maghiară, română și rromanes.
VOT - unanimitate.

II. Proiect de decizie privind abrogarea Deciziei C.N.A. nr. 36/22.01.2008
Amânat după punctul III.

(după pauză)
Urmează să se publice în Monitorul Oficial.
Tufeanu a spus că nu este de acord pentru că obligația nu este întotdeauna. Se referă la faptul că trebuie pus un crol pe canalul care a avut legătură cu subiectul respectiv.
Herjeu a spus că dacă nu l-a difuzat nu poți să obligi postul să difuzeze sancțiunea cablistului.
Ciobanu a spus că e un proiect de decizie care trebuie să stea în dezbatere publică, se publică pe site.
VOT - Tufeanu împotrivă, ceilalți "pentru". S-a aprobat.

III. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale:
1. S.C. RTM BUZĂU SRL Buzău pentru Buzz FM din Buzău - cu modificarea structurii serviciului de programe
Prelungire licență expiră 30 aprilie, pp 41 monitorizat 41 solicită 45.8, alți p se solicită 54,1, renunță 4,7% Itsi Bitsi.
Asociat unic.
Dosar juridic - obligații fiscale restante, obiecțiune CNA. Adresă de la Finanțe că au achitat datoriile dar și eșalonare la plată. În prezent nu au prezentat certificatul fiscal fără obligații ci doar adresa de la ANAF, potrivit juridicului CNA.
Reprezentanta companiei a spus că dacă cere certificat fiscal se emite cu 30 de zile în urmă, între timp s-au mai plătit.
Tufeanu a spus că certificatul fiscal se scoate astăzi cu situația de astăzi. Nouă ne cere legea certificat fiscal.
Popescu a propus amânarea pentru joi "poate rezolvă".

2. S.C. ETV CENTER SRL Târgu Mureş pentru Radio Erdely FM din Târgu Mureş - cu modificarea structurii serviciului de programe.
Expiră la 7 mai 2018, pp 48,7 - se renunță la programe Radio G90 din Budapesta se modifică tipuri de programe, de la 9 la 21 producție proprie de la 5 la 10 programe culturale etc.
Solcitare depusă cu întârziere de 8 zile, inițial a trimis prin poștă.
Nu are obligații la buget. Mai deține Erdely TV în Târgu Mureș.
Reprezentantul S. Attila - prima oară în fața CNA. Un coleg a plecat a dezechilibrat programul. Realitatea așa cum este ea pentru ascultători, Mureș, Tg.-Mureș, Miercurea-Ciuc. 16 și 60 de ani public țintă.
Vom transmite mai multă informație în limba maghiară, mai lungi, acoperim mai bine programele de știri. Activitatea culturală - emisiuni reportaj, dezbatere evenimentele culturale teatrale importante.
Herjau a întrebat dacă are putere editorială, Attila este inginer de telecomunicații, nu am putere editorială sunt administrator.
VOT - unanimitate.
Scrisoare de atenționare pentru grilă. Unanimitate.

3. S.C. PRO TV SRL Bucureşti pentru Pro TV Internaţional din Bucureşti.
Prelungire licență 9 mai 2018 expiră, generalist național și internațional, pp mai mare monitorizată decât aprobată. Programe educative 1,51, de informare 30,7 constatate de monitorizare, CNA a luat act de modificări acționariat secundar încă nu au fost operate, CME Olanda 99,9, certificat de atestare fiscală fără datorii.
Prezentare PRO TV Internațional.
Gubernat a întrebat cine e șeful.
Răzvan Marin este șeful Pro TV Internațional. Nu știu ce titulatură are.
Gubernat a spus că de obicei șeful vine la prelungiri de licență, mă așteptam să vedem și pe cineva din echipa redacțională.
VOT Amânat din lipsă de cvorum.

IV. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. CORNEA TV SRL Bucureşti pentru CORNEA TV (C TV) din Bucureşti
2 Acționari - Cornea Mărin, Anghel Ștefana, difuzare România, Generalist, 2% informare, 10% educative, orar 24 de ore, 9.200 euro pe lună, în primele 12 luni Societatea Cultural Intersport SRL, fond de 350.000 de euro investiție. Mai are Inedit TV - folclor.
Avem 200 de firme mici de cablu, incercăm să facem transformarea din satelit pe fibră optică, unele firme de cablu nu ne-au preluat fără costuri. Ne luaseră Telekom, Dolce și Akta, am întâmpinat probleme la RCS. Contopim internetul cu cablul - vor să ne preia. Vrem să fie televiziunea generalistă și nu numai de folclor.
Vrem să renunțăm la satelit pentru rețele de comunicații și internet. Televiziunea pe folclor e prin internet și rețele de comunicații.
Emisiuni istorice, pescuit și vânătoare.
Herjeu a spus că nu există televiziune generalistă fără știri, fără departament de știri. Din grilă nu se înțelege exact ce e, mozaic folcloric, nimic fără Dumnezeu, filme istorice, pescuit ... .
Tufeanu a spus că nu avem nicio treabă cu internetul. Nu am găsit pe internet. Televiziunea este pe teritoriul României, difuzare națională, program generalist. Nici mie nu mi se pare program generalist. Mi-a sărit în ochi cheltuielile lunare, e senzațional. 5.200 de euro cheltuieli cu salariile. Au o singură cameră de teren, două tastaturi, două mouse-uri... Camere robotice ok. Dar cu prim-plan ce faci? 2 operatori plătiți cu 2.000 de lei cu tot cu taxe pe lună? 1 oră de teleshopping dimineața, 1 oră după-amiaza.
Am făcut investiție 50.000 de euro în aparatură. Vom mai cumpăra, dacă nu luăm licență cum era?
Gubernat a întrebat dacă înafară de Inedit și muzică populară mai aveți și alte activități. Stați la o măsuță și vindeți sticluțe panaceu mai cântați o melodie.
Votul se va da după pauză.

V. Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C CVINTET TE-RA SRL Vaslui către FUNDAŢIA ÎMPREUNĂ PENTRU SOLIDARITATE SOCIALĂ Piatra Neamţ pentru Unison Radio Bârlad - modificarea structurii serviciului de programe
Se audiază înaintea III.3 - Cvintet Te-Ra - 2 acționari, Dumitru ... acționar majoritar, nu va mai deține licență. Fundația - 4 membri fondatori, Munteanu Petre președinte. Deține 8 licențe Jurnal Spiritual, format cultural. Modifică programele, pp 24,9 acum 22. Retransmise 2,23, solicită 8,9% introduce educative 10, culturale 12.
Cristian Horia - sperăm să facem rețea mică, Radio Jurnal Spiritual va intra și la Rădăuți, Radio Cultural în zona Moldovei. Profesorul Dumitru - licență locală cu nr. 1 în România vă roagă să transferați unei echipe mai tinere. Are un public format de 20 de ani, se modifică doar matinalul, păstrăm echipa un profesor. Facem din colaborare o soluție reușită.

După pauză VOT- CNA nu a aporbat, au votat împotrivă Herjeu, Gubernat și Tufeanu.
După pauză Herjeu a spus că să dea frecvența înapoi. Tufeanu a spus că licențele se obțin la concurs, doar așa se pot obține. Nu este corect față de alți radiodifuzori.
Gubernat a spus nicio diferență între schimbare de acționari și cedare.

Vot = modificare program - Tufeanu împotrivă ceilalți pentru.

VI. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. STUDIO MODERNA SA pentru Top Shop TV – notificare modificare sediu social societate

2. S.C. RADIO 1 PLUS MEDIA SRL Satu Mare pentru Radio Unu Satu Mare – modificarea structurii acţionariatului şi solicitare acord prealabil pentru o nouă modificare a acţionariatului societăţii
Iojea și Rentea, fondatori, nu vor mai fi în companie.
Mihai Cornel - retragere acționari vechi pentru a putea prelua postul.
Mihai Marcian David - cine este? Din Cluj, pasionat de activitatea de radio, este nepotul meu, fiul fratelui, student la automatică.

(După pauză)
VOT - modificare cu acord prealabil - Tufeanu împotrivă restul pentru.
VOT - modificare cu 2 care ies - acord prealabil pentru încă 70% - Tufeanu împotrivă, ceilalți "pentru".

VII. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri, notificări)
CNA a audiat prezentarea la acest punct.
Sunt companii mari care punctual au unele probleme a spus Tufeanu. A propus să amânăm până se rezolvă anumite probleme. Prin urmare acele companii care au puncte în neregulă le amânăm, ca să nu votăm nu de exemplu.
După pauză se pun la vot situațiile, rămân agățate cele cu probleme, a spus Popescu.
2 retrageri avize la cerere

(după pauză)
9 avize 4 cu declarație, 5 în regulă
Vot 5 în regulă - unanimitate.
Din cele cu probleme - nu retransmite locale conform monitorizării - dar pe declarația pe proprie răspundere...
Popescu a spus că cele cu probleme chiar dacă sunt cu declarație le amânăm, solicităm inspecție, poate postul local nu vrea. M-ar mira, dar să vedem.
49 de avize fără probleme - VOT unanimitate

Vot Retragere 2 avize la cerere - unanimitate

VOT- Unanimitate - Modificări Napoca FM, Virgin Radio și Radio Jurnal Spiritual la Rădăuți
Modificare Radio Seven cerere hartă de la ANCOM, nu s-a aprobat.

Popescu a spus că a venit harta de la Oltenița scoasă la concurs, nu e regională, bate Oltenița plus niște comune. Părea mai mare.
VOT- la toate situațiile de tipul Radio Seven să se solicite la ANCOM hartă, și la mutări de antene, a cerut Herjeu. Cererea către ANCOM o face direct Biroul Licențe - UNANIMITATE.


VIII. Decizii de autorizare.
Prezentare.
București Radio Seven modificare decizie cu mărire de putere și depășirea termenului de depunere dacă cereți harta de acoperire. Ca să semneze Georgescu trebuie decizia CNA pentru procedura de cerere automată de către Biroul Licențe a hărții de acoperire.
Napoca FM
Virgin Radio
Și Jurnal Spiritual la Rădăuți.

IX. Retrageri licențe audiovizuale TV-C
Cu raport Mizirom Dolcanet în Dolhasca Jud Suceavu,
Vadul Crișului și Tălmaș celelalte două, la cerere.

X. Adresa nr. 2501/10.04.2018 - Informare privind lansarea în luna aprilie 2018 a serviciului media audiovizual la cerere ARCADIATM TV
Audiere - Arcadia TV - societate din Germania, notificat în Lichstenstain, server în Austria program de călătorii, natură și cultură.
Cvorum de 7, fără Laura Georgescu.

În jurul orei 12.00 CNA a intrat în PAUZĂ.
la 13.38 CNA a reluat ședința fără cvorum cu audierile rapoartelor.

XI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:
A. Rapoarte reportate:
1. Antena 1 – emisiunea Acces direct difuzată pe 26.10.2017 – reclamația nr.9070/27.10.2017
Sectă penticostală.
Nu sunt propuneri de sancționare.

2. B 1 TV – emisiunea Dosar de politician difuzată pe 25.10 și 01.11.2017 – reclamațiile nr.9569/07.11.2017 și nr.11025/29.11.2017
Gino Iorgulescu reclamant.
Urdăreanu a reclamat o altă emisiune legată de Net City.
După vizionări și audieri, Tufeanu a spus că e greșit să discuți despre o chestiune, poate e corect ce spun dar e normal să-l saluți între ghilimele pe respectivul când vorbești de el.
Gino Iorgulescu a ajuns președinte la LPF într-un mod cam dubios.
Herjeu a spus că acuzațiile sunt la Ponta, care a făcut șmecheria cu 20 de milioane...
Tufeanu a propus somație art. 40 alin 2.
VOT- Buda și Georgescu împotrivă, restul "pentru".
După acest vot se reia votul la punctele de pe ordinea de zi amânate din lipsă de cvorum.
La rapoartele noi de la B1 TV nu s-au constatat abateri, a observat Gubernat.

După acest punct de pe ordinea de zi CNA s-a întors la punctele anterioare să voteze ce nu s-a votat din lipsă de cvorum.

3. Digi 24 – emisiunile Digimatinal și România 24 difuzate pe data de 27.10.2017 – reclamația nr.9068/27.10.2017
Acest punct a început să fie discutat în jurul orei 15.30 după votul la celelalte puncte amânate.
Transfuzii de sânge, malpraxis.
Nicio propunere de sancționare.

4. Kanal D – emisiunea Bravo ai stil difuzată pe data de 27.10.2017 – reclamația nr.9707.2017
Ilinca Vandici și-a ridicat rochia și i s-a văzut lenjeria intimă.
Nicio propunere.

5. PRO TV - Emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe data de 26.10.2017 – reclamația nr.9069/27.10.2017 și edițiile din perioada 29.03 – 15.04.2018.
Dreptul la replică - nicio propunere? a întrebat Popescu.
Tufeanu a propus 100.000 amendă pentru că nu acceptă o decizie a CNA de difuzarea dreptului la replică.
Reprezentanta Pro TV a spus că nu s-a ajuns la un consens cu privire la dreptul la replică, nu au putut să comunice cu doamna avocat sau doamna Sevil. "Nu am ajuns să ne bage și pe noi în seamă".
VOT - 100.000 -
10.000 propunere Gubernat -
Nu s-a dat termen a observat Gubernat. Cât trebuie să așteptăm pentru difuzarea dreptului la replică?
Herjeu - CNA a dat o somație pentru emisiune și o decizie de drept la replică. S-a dat somație că nu au dat dreptul la replică. Pasul 2 este amendă.
Termenul legal este de trei zile.
S-a monitorizat.
Vot 100000 - niciun vot pentru.
Vot 10.000 - Rusu împotrivă, ceilalți "pentru".

6. România TV – emisiunea România te vede difuzată pe data de 28.10.2017 – reclamația nr.9183/30.10.2017
Miron Cozma și-a dat cu părerea despre o crimă.
Nicio propunere.

7. TVR 1 – emisiunea Starea nației difuzată pe data de 01.11.2017 – reclamația nr.9911/20.11.2017.
Audiere subiect - Dragoș Pătraru folosește expresii: tembeli, porci, scroafe, insultă un întreg popor.

8. Posturi TV – duratele orare ale inserțiilor de publicitate, perioada decembrie 2017 – februarie 2018 – cu reclamații
Prezentare raport și reclamații.
Herjeu a întrebat dacă nu se constată depășiri de minute Monitorizarea CNA nu poate răspunde direct reclamanților? De ce trebuie să treacă prin consiliu?
14 depășiri Realitatea TV 1 min. 58 de secunde.
În Decembrie este o depășire mare și avem o situație cu teleshoppingul, a spus Răsvan Popescu.
Reprezentantul Kanal D a spus că a fost o disproporție de comenzi de publicitate pentru a doua jumătate a anului, nu se mai repetă în acest an.
B1 TV a difuzat teleshoppingul de 15 minute.
Herjeu a propus:
A1 scrisoare
A3 și Realitatea Somație
B1 somație pentru teleshopping

Să vedem ce facem cu Kanal D, a propus Herjeu.
Herjeu a propus 200.000 amendă.
Prima parte a votului și propunerea de întrerupere 10 min. Dorina Rusu nu s-a auzit pe înregistrarea online.

Turul 2
200.000 Borsos Buda Gubernat Tufeanu Herjeu
Intrerupere 10 minute - nu a ieșit la vot.
Tur 3
10 min Rusu, Popescu
200.000 - Aceiași
NU A IEȘIT
Se reportează.

Ședința s-a închis la ora 16.51.

B. Rapoarte noi:
1. Kanal D – emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe 16, 18 și 19.03.2018 – reclamația nr.3277/16.04.2018

2. Antena 1:
1. Emisiunea Acces direct direct difuzată pe data de 30.10.2017 – reclamația nr.9209/31.10.2017;
2. Emisiunea Observator difuzată pe data de 31.10.2017 – reclamația nr.9254/01.11.2017;
3. Emisiunea Chefi la cuțite difuzată pe data de 06.11.2017 – reclamația nr.9537/07.11.2017
3. Antena 3:
1. Emisiunea Voi cu Voicu difuzată pe data de 28.10.2017 – reclamația nr.161/10.01.2018;
2. Emisiunea Știri difuzată pe data de 03.11.2017 – reclamația nr.9530/06.11.2017;
3. Emisiunea La ordinea zilei difuzată pe data de 03.11.2017 – reclamația nr.9495/06.11.2017;
4. Emisiunea Esențial difuzată pe 06 și 07.11.2017 – reclamațiile nr.9536/07.11.2017 și nr.9708/13.11.2017
4. România TV – emisiunea Breaking news difuzată pe data de 02.11.2017 – reclamația nr.9511/06.11.2017
5. Realitatea TV – emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 06.11.2017 – reclamația nr.10341/05.12.2017
6. Estrada TV – reclamațiile nr.1704/23.02.2018 și nr.2142/09.03.2018 – cu raport al DCD și Informare a BLA
7. B1 TV – emisiunea Dosar de politician difuzată pe data de 07.11.2017 – reclamația nr.9746/13.11.2017.
8. Look TV, PRO TV, PRO X, Telekom Sport 1, Digi Sport 1  - emisiuni difuzate în perioada 29.10 – 18.12.2017 – 248 de reclamații
XII. Rapoarte de monitorizare ale DCD:
1. Antena 1 Deva – reclamația nr.9572/08.11.2017
2. Acum TV Onești – raport al inspectorului
3. Tele M Botoșani – reclamația nr.2011/06.03.2018
XIII. Diverse.   

După ședință CNA a difuzat următorul
Comunicat de presă

24.04.2018

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizarilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

amendă de 10.000 de lei postului Pro TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 62 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „în cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei”;
somație publică postului B1 TV, pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Dosar de politician”, ediția din data de 25.10.2017 [În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt].

În aceeași ședință, CNA a analizat rapoartele de monitorizare privind duratele orare ale inserțiilor de publicitate în lunile decembrie 2017, ianuarie și februarie 2018, interval orar 18.00 – 23.00. Au fost monitorizate 10 posturi de televiziune: Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1. Constatând nerespectarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare („Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”), Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor Antena 3 și Realitatea TV. De asemenea, postul B1 TV a fost sancționat cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 36 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „ferestrele dedicate transmisiei teleshoppingului de către un serviciu de programe care nu este dedicat exclusiv teleshoppingului trebuie să aibă o durată neîntreruptă de minimum 15 minute”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL