×

Editorial -- Data și ora publicării: 04.05.2018 18:11:08

PĂTRARU-PREMIU / Pătraru și „Starea Nației” au fost printre premianții libertății de exprimare de Ziua Mondială a Libertății Presei



// de Mihai Pavelescu //

București (MEDIA EXPRES) / 4 mai 2018 / Dragoș Pătraru și echipa de la „Starea Nației” au fost premiați de ActiveWatch la 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, cu premiul „Traseism deontologic” având ca motivație faptul că aceștia au o „coloană vertebrală prea mare ca să încapă în redacții de televiziune atât de mici”.

Premiul vine pe fundalul dezvăluirilor pe care Pătraru le-a făcut online, în prima săptămână a lunii mai, privind controlul editorial pe care conducerea TVR, cu președintele director general Doina Gradea în frunte, îl exercită asupra redacțiilor de știri și despre încercarea de excludere din grila televiziunii publice a emisiunii „Starea Nației”.

Premiul a fost înmânat în cadrul unui eveniment organizat în seara zilei de 3 mai la Centrul educațional de teatru Replika din București, prilej cu care președintele ActiveWatch, Mircea Toma, a citit în fața asistenței textul motivației premiului: „Acești pribegi ai ecranelor își tot poartă de câțiva ani emisiunea de la o televiziune la alta. Nu pentru că ar sta rău la audiență, ci pentru că găsesc prea neconfortabilă poziția de drepți cu pumnul în gură pe care vor patronii să le-o impună. Li s-a dus vestea că, dacă încerci să le faci tu agenda, te și dau la presă. Pentru amatori, casele de pariuri dau deja cote pentru următoarea televiziune la care o să putem să-i vedem și pentru câte luni o să suporte să lucreze acolo”.

Dragoș Pătraru a declarat la primirea premiului că nu crede că mai există vreo televiziune la care să poate merge „Starea Nației” care a fost din 2014 timp de două sezoane la TVR, după care a plecat la Digi 24 unde, după zece luni au primit o hârtie că nu reprezintă interesele publicului ci interesele companiei care deține postul de televiziune. Mai erau doi ani de contract, făcuseră contractul pe trei ani. Au luat banii pe tot contractul, a mai spus Pătraru, din care 50.000 de euro au fost investiți în decorul de la TVR.

„Am aflat că se dorește scoaterea noastră de la TVR de șapte luni și ceva. E foarte greu să ții secret o astfel de chestie, dar am zis OK, hai să strângem probe ca să demonstrăm că așa e”, a spus Pătraru, care a mai susținut ca are dovezi privind încălcări mult mai grave ale legii.

Mircea Toma a spus că Pătraru este un avertizor de integritate care funcționează ca o vitamină pentru alte persoane care ar putea sesiza nereguli, alături de ceilalți avertizori premiați de ActiveWatch, polițistul Marian Godină și paznicul Filip Toni de la Școala gimnazială nr. 4 din București, premiat anul acesta pentru că a dezvăluit abuzurile fizice, verbale și psihice la care erau supuși elevii de către personalul didactic.

Anul acesta ActiveWatch – FreeEx a dat 5 premii „Repetenții libertății de exprimare”, unul pentru Antena 3, Realitatea TV și România TV pentru „întreaga activitate de bălăcărire în absență a adversarilor imaginari și ideologici”, unul pentru Ana-Maria Roman realizatoarea emisiunii Esențial de la Antena 3 pentru propagarea de știri false „fără să clipească și fără să respire”, unul Jandarmeriei și Spitalului de Psihiatrie Al. Obregia din capitală pentru încercarea de a izola protestul civic al lui Alexandru Solomon față de vizita patriarhului Kiril al Rusiei în România, unul pentru Primăria capitalei care blochează protestele în câteva locații din București folosind „chichițe” din Legea Adunărilor Publice și un premiu „Repetenții...” pentru compania Tel Drum care începând din anul 2007 a „pompat bani în presa și în formatorii de opinie liberi de conștiință, ca să nu ciufulească mustața PSD-ului”.

Alături de Dragoș Pătraru și paznicul Filip Toni care au primit premii în calitate de „Premianți ai libertății de exprimare”, ActiveWatch a mai acordat un premiu FreeEx de „Premiant” echipei Rise Project pentru investigațiile care au arătat afacerile ascunse ale celor care conduc coaliția de guvernare.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL