×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 09.05.2018 11:14:02

VODAFONE-UPC-TRANZACȚIE (UPDATE) / Vodafone cumpără mai multe rețele UPC printre care și România



București (MEDIA EXPRES) / 9 mai 2018 / Vodafone a bătut palma cu Liberty Global / UPC pentru achiziția rețelelor de cablu din Germania, România, Ungaria și Cehia, pentru 18,4 miliarde de euro, având ca rezultat retragerea companiei americane din aceste țări, potrivit unui anunț difuzat de presa de business internațională.

Vodafone va plăti în cash către Liberty Global 10,8 miliarde de euro și va prelua o datorie de 7,6 miliarde de euro pe care compania o are în piețele cumpărate, potrivit Bloomberg. Vodafone estimează că în urma tranzacției va realiza din combinarea cablului cu abonații la telefonie mobilă venituri de 1,5 miliarde de euro.

Principalul competitor pe piața de cablu din Germania pentru Vodafone va fi Deutsche Telekom dar nu și în România, unde cea mai mare rețea de cablu este operată de RCS & RDS, companie cu care Vodafone va concura și pe piața din Ungaria.

În România Vodafone a fost singurul mare operator de telefonie mobilă care nu a derulat până în prezent operațiuni de distribuție TV prin cablu și satelit. După preluarea rețelei UPC, Vodafone va avea în România aproximativ 1,3 milioane de abonați la cablu și satelit.

Un oficial Vodafone a declarat că această tranzacție va crea prima situație de competiție pan-europeană cu adevărat convergentă. Liberty Global a vândut anul trecut rețeaua din Austria către Deutsche Telekom și în viitor se va concentra pe cele mai mari piețe pe care le deține în Europa, din UK și Irlanda.

Tranzacția va fi supusă aprobării organismelor de reglementare din țările implicate dar este de notat faptul că în februarie 2018, Tim Hoettges, CEO la Deutsche Telekom a cerut ca o tranzacție de acest fel să fie blocată, spunând că convergența serviciilor de cablu și televiziune la o asemenea scară ar putea fi nocivă pentru democrația din Germania. Vodafone a replicat că oficialul german este îngrijorat de creșterea competiției.

Tranzacția este “exact ce trebuie pentru Germania, aducând un competitor mai puternic și mai consolidat pentru Deutsche Telekom într-o piață care a bătut pasul pe loc în inovație și investiții”, a declarat Mike Fries, CEO la Liberty Global într-un interviu.

Vodafone deține deja cel mai mare operator de cablu din Germania, după ce a cumpărat Kabel Deutschland pentru 7.7 miliarde de euro, în urmă cu cinci ani.

Problema pe care tranzacția o ridică în Germania este că Vodafone cumpără al doilea operator ca mărime din această țară urmând să dețină rețele în toate statele federale, potrivit BBC, care însă îl citează pe Mike Fries spunând că mărimea rețelei Vodafone și Liberty Global din Germania va fi la jumătate față de ce deține operatorul major Deutsche Telekom.

În Ungaria, România și Cehia Vodafone oferă doar servicii de telefonie, în aceste țări compania urmând să se extindă și în cablu și internet broadband.

BBC mai notează că Vodafone a acceptat să plătească 250 milioane de euro în cazul în care achiziția nu va fi finalizată.

UPC a intrat pe piața din România în anul 1994, când a cumpărat reţeaua din Ploieşti Control Cable Ventures, cu peste 30.000 de abonaţi, după care s-a extins treptat cumpărând mai multe rețele de cablu locale și regionale, devenit un operator major, cu peste un milion de abonați la cablu, după achiziția Astral Telecom, în anul 2005.

(UPDATE)
Potrivit unui comunicat Liberty Global care anunță tranzacția, aceasta va fi notificată Comisiei Europene pentru aprobare, o rezoluție urmând să fie dată până la jumătatea anului 2019.

După încheierea tranzacției, Liberty Global va continua să fie cea mai mare companie de cablu TV și broadband din Europa, cu operațiuni în Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Elveția, Polonia și Slovacia. În aceste țări compania are 24 de milioane de case în aria de acoperire și are 26 de milioane de abonați la servicii video, broadband și telefonie fixă, și 6 milioane de clienți la telefonia mobilă. Liberty Global deține 50% din VodafoneZiggo, un joint venture în Olanda, cu 4 milioane de clienți.
(SFÂRȘIT UPDATE)
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL