×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 09.05.2018 13:17:44

ANCOM-DIGITALIZARE-CONSULTARE / Operatorii au cerut scăderea taxelor de licență și de spectru pentru digitalizarea terestră în radio și televiziune



București (MEDIA EXPRES) / 9 mai 2018 / Operatorii multiplexurilor de DVB-T2 ar trebui să aibă aceleaşi drepturi de alcătuire a grilei de programe cu ale deţinătorilor de alte platforme CATV, DTH sau IPTV, potrivit rezultatelor chestionarului realizat de ANCOM referitor la alocarea spectrului pentru multiplexurile de radiodifuziune digitală terestră, publicat la 9 mai.

ANCOM va propune unele modificări legislative care să permită organizarea unei licitaţii ȋn cursul anului 2018 pentru acordarea multiplexurilor de radiodifuziune digitală terestră.

„Pentru ca implementarea radiodifuziunii digitale să fie adaptată realității pieței românești, am consultat furnizorii interesați cu privire la organizarea unei licitații și cu privire la modul în care resursele de spectru disponibile să fie împărțite. Conform opiniilor exprimate, vom face propuneri de modificări legislative necesare în vederea organizării licitației și apoi vom demara acest proces, planificat pentru a doua jumătate a anului”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Modificările legislative care să permită organizarea licitației pentru acordarea multiplexelor de radiodifuziune digitală terestră implică elaborarea unor propuneri privind stabilirea taxei de licenţă pentru multiplexurile de T-DAB, precum şi modificarea deciziei privind procedura de tarifare pentru utilizarea spectrului radio (operatorii au cerut scăderea taxelor). Ulterior licitaţiei, se vor face propuneri pentru modificarea strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național, în sensul încurajării dezvoltării sistemelor digitale de radiodifuziune terestră T-DAB+.

Pentru resursele de spectru disponibile în banda VHF (174-230MHz), propunerile primite de Autoritate au vizat transformarea multiplexului de televiziune digitală din VHF în patru multiplexuri naţionale de T-DAB+. Această modificare ar permite existența mai multor resurse spectrale pentru radiodifuziune digitală terestră audio, creându-se astfel premiza difuzării unui mai mare număr de programe, atât naţionale, cât şi regionale şi locale, precum şi a unui multiplex dedicat pentru difuzarea programelor publice. O altă opțiune care va fi luată în calcul în organizarea licitației este cea a împărțirii în 4 multiplexuri naţionale de T-DAB+ în banda 174-216 MHz, 47 de multiplexuri regionale din banda 216-230 MHz, variantă ce va crea mediul propice pentru difuzarea unui număr mare de programe de diferite genuri, la calitate maximă.

În ceea ce privește banda UHF (470-694MHz), cei interesați au apreciat că împărțirea resurselor de spectru într-un multiplex național şi 36 regionale (MUX 3) ar fi o soluție echilibrată, considerând totodată că varianta alocării a două multiplexuri naţionale (MUX 3 şi MUX 6) ar fi de preferat din punct de vedere al profitului care ar putea fi obţinut de câştigătorul licenţelor de utilizare a frecvenţelor pentru cele două multiplexuri naţionale.

Legat de obligațiile de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ şi DVB-T2, cei chestionați au considerat de preferat impunerea atât a unor obligații de acoperire geografică, cât și a unora de acoperire demografică pentru multiplexul naţional dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune și instalarea unui număr de emițătoare, în cazul celorlalte multiplexuri de T-DAB+ şi a multiplexurilor de DVB-T2. Totodată, s-a considerat necesară o etapizare a obligaţiilor de acoperire pentru multiplexul dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune, care să prevadă într-o primă etapă acoperirea zonelor urbane dens populate (acoperire demografică) şi a principalelor căi de legătură rutiere şi feroviare, urmată de o extindere a acoperirii la nivel naţional.

În ceea ce privește conţinutul multiplexurilor de T-DAB+, respondenţii au considerat că acesta ar trebui să fie alcătuit din programe audio cu conţinut divers, atât naţionale şi regionale, publice şi private, precum şi programe de nişă, cu conţinut specializat sau/şi generate pe perioade de timp asociate desfăşurării unor evenimente de interes general şi date (atȃt date asociate cȃt şi date independente (de ex. TMC- Trafic Management Control, imagini).

ANCOM a organizat, în luna martie a acestui an, o consultare publică pentru a sonda interesul pieţei cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF și UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune. Chestionarul a fost adresat tuturor furnizorilor interesaţi de aceste multiplexuri, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul şi condiţiile de acordare a acestor frecvențe, precum şi intenţiile operatorilor existenţi pe piaţă sau a unor potenţiali operatori nou intraţi în ceea ce priveşte participarea la o eventuală procedură de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului disponibil.

Transmisia posturilor de radio și televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting - DVB, oferă o calitate superioară a sunetului și a imaginii și permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust. La nivel european, benzile de frecvențe VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune şi radio digitale terestre.

În banda VHF (174-230MHz), România deține două multiplexuri naţionale de T-DAB şi un multiplex naţional de televiziune digitală terestră DVB-T. Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naţionale şi regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitaţii succesive organizate de autoritate, iar până în prezent niciun operator nu şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare pentru acesta.

În banda UHF (470-694MHz), au mai rămase nealocate un multiplex național şi mai multe multiplexuri regionale.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL