×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 15.05.2018 10:27:43

Ședinţa CNA de marți, 15 mai 2018



București (MEDIA EXPRES) / 15 mai 2018 / Ședința este condusă de Răsvan Popescu cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Monica Gubernat, Vasile Buda, Orsolya Borsos și Florin Gabrea.

Înainte de ședință Dorina Rusu s-a sesizat cu privire la amenințarea lui Dragnea față de un ziarist care a difuzat memorandum secret. Monitorizare. Reacția moderatorului.
Gubernat a întrebat pe ce bază e monitorizarea, pentru că este un om politic.
Rusu a spus pe reacția moderatorului.
Gubernat - a spus că ce spune PNL este apoi preluat de Dorina Rusu. Lăsați politica pentru oameni politici.
Rusu - Fac declarația în calitate de membru CNA, nu are nicio legătură cu PNL-ul.
Cristea a spus că să renunțăm la obiceiul declarațiile politice de la începutul ședinței. Libertatea de exprimare și confidențialitatea surselor este asigurată. Tăpălagă a spus o informație confidențială care viza siguranța națională.

Vot Ordinea de Zi - unanimitate

I. Adresa nr.3278/16.04.2018 de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului – cu pdv al SJR.
Prezentare SJR - obiect introducerea unor reglementări privind comunicarea educativă. Observații - completare la art. 1 din legea audiovizualului după pct. 15 - se introduce un nou punct - definiția este pe baza comunicării comerciale se regăsesc în art. 30 de fond, nu trebuie in definiție
Art. 17 litera d - cititul în spațiul public - la punctul 10 e sponsorizarea -
Altă completare art. 29 - art.30 nou introdus structurat pe campanii non-comerciale - difuzare gratuită obligație - să nu conțină referiri comerciale.
Pct. e - mesaje Ministerul Culturii / CNA - conflict cu art. 30 alin 4 - CNA controlează conținutul numai după comunicarea publică a programelor.
Lit f și g nou introduse - campanii - contravine definiție pct. 16 nou introdus.
Pot fi sancționate Ministerul Culturii și CNA - dacă nu respectă legea.

Herjeu a spus că legea încurajează cititul în spațiul public. Dacă se stimulează lectura la adolescenți da, dar nu obligând televiziunile să difuzeze spoturi de trei ori pe zi. Ideea este din start SF.
Gubernat a întrebat cine plătește comunicările? Comunicarea comercială e pe bani.
Cristea, Rusu au avut opinii contrare inițiativei.
Popescu a propus opinie motivată de respingere și preluarea în legislație secundară în codul audiovizualului "dacă ajungem la această concluzie".
VOT - Buda împotrivă ceilalți "pentru".

II. Solicitări prelungiri licențe audiovizuale:

1. S.C. FOCUS SAT ROMÂNIA SRL Bucureşti pentru Info Focus Sat din Bucureşti.
Audiere.
Gubernat a cerut monitorizare Metronom Rm.-Vâlcea dacă a trecut pe noua grilă cum a promis în urmă cu 2 săptămâni.
Herjeu a întrebat ce se întâmplă cu Focus Sat după ce se vinde UPC?
Reprezentantul a spus că nu știe ce se va întâmpla, este o companie independentă. Așteptăm acordurile și avizele de la Uniunea Europeană și este prematur să spunem ce se va întâmpla.
Vot - unanimitate.

2. CENTRUL MULTIMEDIA SÂRBO-ROMÂN MEDIALINK Timişoara pentru Radio Banat Link din Timişoara cu modificarea structurii serviciului de programe
Audiere.
Depășire termen decizie 277, nu a avut certificat de înscriere la registrul asociațiilor și fundațiilor.
Retransmitea Belgrad 1 acum retransmite Radio Novi-Sad.
Difuzează 60% în sârbă, 40% în limba română.
Moștenește Victoria care era radio românesc. Legătura cu Novi-Sad.
Plănuiesc transferul pe Asociația Radio Banat pentru că Centrul are și alte activități inclusiv cablu care trebuie separate.
Vot - (după Prima Press) - unanimitate.
Vot - termen - art.20 - somație - somație.

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. PRIMA PRESS SRL Odorheiu Secuiesc pentru Prima Text şi Radio Prima din Odorheiu Secuiesc – modificare acţionariat
Fără acord prealabil.
95% Laszlo Janos Artum Invest 5% cedează către Asociația pentru Spațiul Media Transilvan - 100%
Reprezentanta a explicat că Asociația e din 2016 - presă de limbă maghiară - un ziar local din Miercurea Ciuc, Gheorghieni și Tg.-Mureș avea 300 de angajați, la un pas de faliment, Asociația a preluat ziarul, videotextul și radioul. Situație de criză, nu s-au interesat dacă trebuie acord. 300 de oameni puteau să rămână fără muncă.
Directorul radioului prezent la CNA. Rămâne în continuare.
Ce deținea Asociația din 2013? a întrebat Herjeu.
Deține o pagină de știri.
Orsolya Borsos a spus că presa maghiară a relatat scandalul. A fost o firmă care deținea ziarele - faliment.
Vot -
Vot - somație - Unanimitate la amândouă.

2. S.C. TERRA RADIO Piatra Neamţ pentru Terra Piatra Neamţ şi Terra Roman – acord modificare acţionariat
Audiere
2 licențe la Piatra Neamț și Roman. Acționar unic Gerhard Silvia cedează - Mihai Valentina preia toate acțiunile.
Acționarul unic are o vârstă și am fost prima persoană întrebată, de 18 ani administrator firmă cu procură.
Avem o mărire de putere la Piatra Neamț. Solicitată acum 11 ani de la 50 la 100W pentru că aveam recepție slabă. În unele zone se face prin reflexie.
Herjeu a întrebat cum a emis 11 ani fără modificarea avizului.
Până în 2016 modificările se făceau în dosar direct, a explicat Răsvan Frânculescu de la BLA-CNA. Până în 2015 parametrii tehnici nu intrau în ședințele CNA. ANCOM poate să modifice conform legii parametrii tehnici.
Vot - modificare acționariat-acord prealabil - unanimitate.
Vot - modificare DA - la Piatra Neamț - Herjeu împotrivă, ceilalți pentru.

3. S.C. IMPACT F.M. SRL Suceava pentru Impact FM din Iaşi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Tg. Neamţ – modificare acţionariat
Avea 2 acționari Moldovan Dorin și Moldovan Silviu câte 50%, Dorin preia 100 firmă.
Fără datorii la buget.
Vot - acord prealabil - unanimitate.

4. S.C. NORTEL SAT SRL Tg. Jiu pentru N-SAT TV din Tg. Jiu – modificare zonă de difuzare, denumire , siglă și structură serviciu de programe
Solicită extinderea regională în Gorj Dolj Mehedinți Teleorman Giurgiu
N-SAT TV Regional va fi noua denumire.
Fără datorii la buget.
Media Sud Alexandria și Lidas Prod au solicitat și Broadcast Media Network din Vânju Mare - au cerut.
DCS, Nextgen, Akta, Telekom, UPC, Eniasanul din Motru și Mehedinți, Akta a preluat Magnavox din Bumbești și Ambavi din Peștișani, TV Sat și Rovservnet în Dolj prin Akta, în Mehedinți prin UPC și Akta în Teleormat prin UPC și Media Sud etc. Avem multă muzică populară din Oltenia și avem emisie online, pe cablu e mai comod, artiștii care vin la noi la filmări din Oltenia și Ardeal etc., doresc să fie văzuți de telespectatori, noi dorim să ne extindem, arie mai mare de acțiune, firme private - autorități publice pentru a ne mări veniturile piața de publicitate este slabă și în scădere odată cu reducerea activității în minerit și energie a scăzut puterea de cumpărare din Gorj.
Vot - nu e cvorum în prima instanță se audiază următoarele puncte - în bloc- unanimitate.

IV. Retrageri licențe audiovizuale.
2 la cerere Absolut TV Pitești - radiere
și Antena Harghita - Jud. Harghita - după preluare de către RCS.
Vot- unanimitate.
Halley - faliment - a depășit 6 luni pentru a dovedi achitarea amenzii aplicate.
Vot- unanimitate.

V. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri)
2 soc cu 4 avize Digi Communication fără probleme
RCS&RDS cu declarație - mai poate transmite un regional în Aleșd și la Craiova
La Alba Iulia există un program regional nu mai are alte variante. Mai există variantă de program local Capital TV la Alba.
Vot - unanimitate cu excepția unde sunt probleme - inspecție.
Modificare - Universitatea Craiova - unanimitate.
Reprezentantul RCS a spus că operatorii trebuie să aducă semnalul la Head-End și unde nu se retransmite nu e vina RCS. CNA blochează dosarele. Mulți ne-au dat în judecată dar au pierdut pentru că nu au demonstrat că asigură condițiile tehnice.

VI. Decizii de autorizare.
Piatra Neamț - rezolvată mai sus.
Craiova - ...Nu s-a auzit...
Radio Eveniment - modificare decizie după modificare ATF - Sibiu.
VOT - unanimitate.
Târgu Neamț - decizie de autorizare nouă
Radio As Suceava creștere de la 200 la 500w cu depășire termen de depunere ATF.
Marin Marius de la Laet Exim o prezintă - pe As - proiectant, problema pleacă de la ANCOM. De ce licențele nu s-au scos cu puterile mari? A doua întrebare, în ANCOM eliberare licențe și altul face măsurătorile și parametrii - 2 departamente - Eliberare licențe ar trebui să aibă bunul simț tehnic s-o elibereze cu toți parametrii tehnici care ar trebui să-i aparțină acelei stații. Planul de la Geneva e la CNA - este o informație secretă din punctul de vedere al ANCOMULUI dar se poate cumpăra.
Actele adiționale ale planului geneva 1984 - aderat în 1964 - puteri amplasamente, zonă de serviciu, zonă de acoperire... Nu există zonă de difuzare cum apare în licența de la CNA, nu este un termen tehnic. Ajungeți în situația în care nu știți pe cine să amendați. ANCOM amendează pe toată lumea, nu are norme de aplicare prin care amendează radiodifuzorii și se folosesc de Legea audiovizualului de la 5.000 de lei. Care sunt acei parametrii tehnici? ANCOM nu ar avea pe cine să amendeze doar pe legislația lor.
Când departamentul licențe ANCOM scoate la concurs frecvențele ar trebui să dovedească zona de serviciu și limita de câmp măsurabilă la 70DB. Definirea corectă așa cum e în Planul de la Geneva. ANCOM nu face asta pentru că nu știu propiile legi pe care le au.
Numărul doi și foarte important - inspecția de la Alba Iulia - ANCOM se folosește de o metodă de predicție a acoperirii reglementată de UIT - ITU recomandarea 1546 care spune că propagarea nu este matematică ci statistică. Modelul de calculare este pe o perioadă de un an, nivel de câmp în 50% din locații și în 50% din timp, soarele puternic face propagarea mai slabă, sol uscat sau umed, pădure, mare, munte, deșert. Dă o ecuație cu care calculez un nivel de câmp general al unui emițător. ANCOM nu are cum să spună că vara e ok și iarna îl amendez că depășește.
ANCOM eliberează licență 50 W - comparație - stațiile fixe ale Poliției de pe clădiri au 25 de watt. Un receptor are nivel de semnal de 100 de ori mai mic decât cel de radio. Radio ar trebui să acopere un oraș cu 100 W pentru recptoare de 100 de ori mai puțin sensibile ca receptoarele poliției.
Nu Ancomul mărește puterea! Cererea la ANCOM se formulează - cer mărirea PAR până la maximum posibil pentru recepția stereo - mușchiul ancom-ului poate să zică 50-100 w.
Al doilea departament măsoară și eliberează măsurătorile de acoperire - un Jeep cu antenă de 10 m. Ca și cum eu cu mașina aș avea un catarg. Există recomandare ITU care spune că se fac între 1,5 și 3 m cu instalație cu GPS. Nu se fac măsurători în 4 puncte. Harta proiectant și nivelurile ANCOM sunt cu 20 DB mai mari decât ce a spus proiectantul.
Recepția în clădiri - open (în mașină).
Popescu spune că expiră rapoarte.
Marin Marius a spus că există HG 740 în 2016 - standarde internaționale, ANCOM nu respectă niciun standard internațional.
Măsoară după o specificație inventată în 1991 înainte de Uniunea Europeană.
Planul de la Geneva - pus la dispoziția CNA.
Întrebare - Buda - când bate în plus?
Marin Marius - noua tehnologie a redus nivelul de sensibilitate al receptoarelor. Mașinile noi au receptoare mai bune. Legislația și planul a fost făcut când erau alte receptoare.
Încheiere audiere.
Nu e cvorum - lipsesc Borsos și Gubernat.
VOT- unanimitate.
Depășire de depunere - somație - vot - art. 12 - unanimitate.

Itsy Bitsy - Alba Iulia - unanimitate.

VII. Adresa nr. 2912/30.03.2018 de la S.C. VOICE MEDIA CENTER SRL Satu Mare - solicitare acord de relocare a staţiei City Radio din Râşnov pe Vârful Tâmpa
Se audiază - licența din iunie 2017 pt 88.5 par100 amplasament în Râșnov.
Robert Swartzkopf - director - a spus că a ceurut pe Vf. Postăvaru mai e un radio acolo. S-ar deranja alte trei frecvențe în zonă. Am făcut cercetare și nu mai funcționează că punem 2 antene pe o pensiune din Râșnov, nu mai e la modă. ANCOM ne obligă să măsurăm impactul asupra sănătății oamenilor, radiațiile. Așa am ajuns la Vârful Tâmpa - hărți de acoperire avem nevoie de modificare de 0.1 frecvență, la 88,5. Am venit pentru a avea pârghiile pentru a ne adresa ANCOM. Dacă ne adresăm acum zic că cererea noastră este tardivă fără acord prealabil de la CNA. Sunt 3 km între Vf. Postăvaru și Vf. Tâmpa. S-ar auzi și în Brașov parțial.
Emite în limba maghiară, în Brașov nu există limba maghiară. 88.4 nu ar deveni liberă. NU există 88.5 în Brașov, modificarea ar fi una de necesitate. Deranjăm 88.3 din Miercurea Ciuc și 88.6 din Sf. Gheorghe.
VOT - unanimitate.

VIII. Adresa nr. 3992/08.05.2018 de la S.C. PRO TV SRL – notificare modificare serviciu media audiovizual la cerere PRO TV PLUS
Audiere. Introduce toate cele trei tipuri video la cerere video în reluare și serviciu mixt și extinde aria geografică cu UE și înafara UE, acces restricționat (era liber până acum).
(Lipsește Orsolya Borsos)

IX. Adresa nr. 4117/10.05.2018 de la Vodafone România – informare privind achiziţionarea de către Vodafone Group a operaţiunilor Liberty Global din România, Ungaria, Republica Cehă şi Germania
Audiere - se estimează că va fi supusă aprobării Comisia Europeană la mijlocul anului 2019. În loc de Liberty Global acționar majoritar al UPC România va fi Vodafone.
Gubernat a spus că la o asemenea operațiune măcar un legal de la Vodafone să punem și noi niște întrebări măcar din respect.
(Lipsește Orsolya Borsos)

X. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare - Reportate
Sunt reportate de trei săptămâni a spus Răsvan Popescu, sperăm că astăzi isprăvim cu ele.

1. Tele Europa Nova Timișoara – reclamațiile nr.2038/07.03.2018, 3407 și nr.3408/19.04.2018
Herjeu a propus somație - unanimitate.

PAUZĂ

2. Radio Infinit Tg. Jiu – reclamația nr.3469/20.04.2018

3. RCS&RDS - reclamațiile nr.10527/11.12.2017, nr.1856/27.02.2018, nr.1856 REV/ 03.04.2018, nr.2975/02.04.2018, nr.3059/04.04.2018, nr.3365/18.04.2018, nr.8089/13.04.2018 – pdv de la RCS și raport al inspectorului
Nu retransmite Credo TV, Estrada și Telestar - nu sunt în analogic. Inspecția a confirmat parția.
RCS Bacău nu transmite Euro TV și Tele 1 - verificări, 4 posturi locale, Realitatea TV, Euro TV și Tele 1 se califică la locale, nu se retransmite.
Actualitatea TV din Pașcani reclamă că nu se transmite în RCS la Pașcani. Control 12 aprilie - nu este în ultima structură aprobată de CNA și nici nu e transmis. Corespondență, solicitarea RCS privind livrarea semnalului.
O petentă întreabă daca RCS are aviz în Valea Stanciului - Gab Mar Cable are aviz, nu are? Inspectorul nu a identificat cap de rețea în localitate dar vin contracte și distribuie servicii de programe. 11 aprilie RCS notificare extindere rețea din Băilești. În 24 aprilie a obținut AVIZ.
Antena TV Group - programele regionale Antena 1 nu sunt retransmise în RCS din zonele de difuzare. Controale. Tabel prezentat.
8089 - RCS -vs TV SAT 2002 - motivele pentru care nu transmite în oferta de programe. La 23 o4 2018 inspecție cap rețea Sibiu - rețeaua a fost extinsă și în Rășinari. RCS a depus modificarea sibiu cu extindere în rășinari, în 4 mai, a fost aprobată astăzi.
Giurgiu Ploiești Gheorghieni - programe must-carry Alfa Omega, Travel... pe ultimele poziții în listă, RCS nu le retransmite.

Opinie RCS - grilele depuse cu întârziere pentru introducerea în rețea a localelor și regionalelor. Modificările pe localități se depun cu grila, am notificat extinderea pentru a aștepta și alte televiziuni care vor să intre. Am limitat Digi 24 regional le-am limitat pe regiuni, am revenit cu noua propunere de digital. Acordurile sunt depășite. Procedura birocratică nu a fost îndeplinită.
Despre Antena -
Despre analogic - tabelul nu e relevant, sunt alte regionale.
Pe digital must-carry nu se aplică, în opinia noastră. Art. 82 este respectat, oferta noastră completă e dintr-un pachet analogic și unul digital, este un singur aviz cu două pachete. Altfel se dublează. Pachetul analogic este inclus in cel digital. Analogicul este la 100 din abonați, digitalul a depășit 60%.

Răzvan Gaspar, reprezentantul Antena a spus că ne îndreptăm spre o eră digitală, art. 82 - 2 canale locale și 2 regionale, textul se oprește la punct. Legea. Lucian are dreptate și nu are. Legea nu diferențiere digital-analogic. Dacă am pachet de știință trebuie să introduc must-carry. Analogicul o să moară în curând, must-carry trebuie introdus și în digital.

În 82 se vorbește despre "ofertă", a insistat Lucian Mihai.

Operatorii mari nu ne dau informații privind head-end-urile din țară, a mai spus Răzvan Gaspar la întrebarea lui Herjeu de ce nu a solicitat introducerea într-o rețea din Sibiu.
Herjeu a spus că RCS nu retransmite decât 1 regional Digi 24 Brașov, putea să intre Antena 1 Tg.Mureș, răspuns de la RCS că Antena nu a solicitat.

Tele 1 Bacău are pretenția să merg la el la studio să iau semnalul, a mai spus reprezentantul RCS.

Gaspar a mai spus că Antena plătește de ani de zile același tarif de transport semnal și este în analogic, toți ceilalți sunt în digital, inclusiv în HD.

În cursul discuției a reieșit că RCS & RDS a redus tarifele de transport al semnalului dar unii dintre operatorii TV nu au știut. Herjeu a cerut membrilor CNA să se gândească cum să aducă oamenii la masa discuțiilor pentru că este o problemă de comunicare între companiile de televiziune și distribuitori.

În transmisia online nu s-a auzit ce rezoluție a dat CNA la acest punct de pe ordinea de zi.

4. Ploiești TV – raport al inspectorului
Audiere. Nu au avut buletin de știri. Diferență față de grila aprobată.

5. Radio Ardealul Toplița – raport al inspectorului
Nu au program local, sunt în căutare pentru cedarea licenței.

XI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. Kiss TV, UTV, Music Channel – videoclipurile: Bolnavi amândoi, Rock star, și She's on my mind – 11 reclamații.

2. B1 TV – emisiunea Breaking news difuzată pe data de 12.04.2018 – adresa nr.3004/03.04.2018 cu Notă a Direcției Monitorizare și pdv al SJR și adresa de la OFCOM nr.1246/08.02.2017

3. Antena 1 – emisiunea Acces direct difuzată pe 14, 15, 16, 20, 22 și 23.11.2017 (raport nou) – reclamațiile nr.9797/15.11.2017, nr.9837/16.11.2017, nr.9886 și nr.9859/17.11.2017, nr.9956/3/21.11.2017, nr.10031/23.11.2017, nr.10063/24.11.2017

4. Digi World – documentarul O pace violentă difuzat pe data de 19.11.2017 – reclamația nr.10039/23.11.2017.

5. Antena 3:

1. Emisiunea In premieră difuzată pe data de 26.11.2017 – reclamația nr.223/11.01.2018/REV 01.03.2018;

2. Emisiunea Obiectiv difuzată pe data de 22.03.2018 - reclamațiile nr. 2749/27.03.2018/02.04.2018

6. Kanal D - emisiunea Știrile Kanal D difuzată pe data de 04.12.2017 – reclamația nr.10372/05.12.2017

7. Posturi TV – emisiuni difuzate pe 23, 24 și 26.11.2017 – autosesizările nr.10111/24.11.2017 și nr.10197/28.11.2017 și reclamația nr.10139/27.11.2017

8. Posturi TV – spoturile publicitare: Hepatoprotect, Carbocit și Sennalax (01 – 14.01.2018), Jobzz.ro, Alpha Bank, Aspivita, Lacalut Aktiv (01 – 28.01.2018), Carmol Junior (13 – 27.01.2018) – cu reclamații și pdv RAC

B. Rapoarte noi:

1. Antena 3:

1. Emisiunea 100 de minute difuzată pe data de 21.11.2017 – reclamația nr.10133/27.11.2017

2. Emisiunea Obiectiv difuzată pe data de 23.11.2017 – reclamația nr.10057/23.11.2017

3. Emisiunea Știri difuzată pe data de 03.12.2017 – reclamațiile nr. 10340, 10370/05.12.2017 și nr.10513/08.12.2017.

3. Rock FM – emisiunea Morning Glory difuzată pe data de 23.11.2017 – reclamația nr. 10050/23.11.2017.

4. PRO TV – emisiunea Știrile PRO TV difuzată pe data de 24.11.2017 – reclamația nr.10301/04.12.2017.

5. B1 TV:

1. Emisiunea Dosar de politician difuzată pe data de 27.11.2017 – reclamația nr.10176/28.11.2017

2. Emisiunea Un pont pe zi difuzată pe data de 25.11.2017 – reclamația nr.10140/27.11.2017

6. Digi 24 – emisiunea Știri difuzată pe data de 25.11.2017 – reclamațiile nr.10141 și 10141/1/27.11.2017

7. Radio România Actualități – emisiunea Știri difuzată pe data de 25.11.2017 – reclamația nr.10142/27.11.2017

8. Trinitas TV – emisiunea Prețuiește sănătatea difuzată pe data de 25.11.2017 – reclamația nr.11030/29.12.2017

9. Realitatea TV:

1. Emisiunea Știri și dezbateri difuzată pe data 15.04.2018 – reclamațiile nr.3383/18.04.2018 și nr.3543/24.04.2018

2. Emisiunea Talk news difuzată pe data de 27.11.2017 – reclamația nr.10174/28.11.2017.

3. Emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 27.11.2017 – reclamația nr.10175/28.11.2017

10. România TV – emisiunea România de poveste difuzată pe data de 02.12.2017 – autosesizarea nr.10512/08.12.2017 și reclamația nr.10300/04.12.2017

XII. Diverse.

În jurul orei 15.48 Dorina Rusu a dat publicității următorul

Comunicat
15.05.2018

Într-o emisiune TV, domnul Liviu Dragnea, al treilea om în stat, a amenințat un jurnalist pentru că a publicat informații despre un memorandum adoptat de Guvern. E grav că domnul Dragnea pare că nu știe ce înseamnă libertatea de exprimare și confidențialitatea surselor, dar la fel de grav este că atunci când al treilea om în stat amenință un jurnalist, moderatorul emisiunii nu reacționează în niciun fel. Ca membru CNA, voi cere monitorizarea acelui fragment din emisiunea în care a fost prezent președintele PSD, pentru că, dacă un om politic are imunitate pentru declarațiile pe care le face, un moderator trebuie să își respecte statutul de jurnalist și legislația audiovizualului.

Concluzia este trista. Ca să parafrazez un clasic, în zilele acestea, orice ziarist îi este frică pentru libertatea lui dacă atacă guvernul PSD, în schimb, cei care susțin guvernul, renunță singuri la libertatea lor.

Dorina Rusu
Membru al Consiliului Național al Audiovizualului

În jurul orei 17.33 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

15.05.2018

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Inspecție și a decis să aplice câte o somație publică următoarelor posturi:

Tele Europa Nova TM, pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1), (4) și art. 64 (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Rapoartele de monitorizare au cuprins edițiile din 05.03, 26.03 și 02.04.2018 ale emisiunii „Bursa Afacerilor”;
Ploiești TV și Radio Ardealul (Toplița), pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.
În aceeași ședință, CNA a decis să aplice câte o somatie publică:

Centrului Multimedia Sârbo-Român Medialink Timișoara pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 20 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277 din 06.06.2013;
societății Prima Press SRL (Odorheiu Secuiesc) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare;
societății New Waves Production SRL (Radio As Suceava) pentru încălcarea prevederilor art. 12 alin. (2) din Decizia CNA nr. 277 din 06.06.2013.


Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

ART. 12 (2) Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii:
a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră; b) cu cel puţin 30 de zile înainte de data împlinirii termenului de retragere a licenţei prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, în cazul difuzării prin reţele de comunicaţii electronice.

ART. 20 (2) Cererea de prelungire, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, se va depune la CNA cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea duratei de valabilitate a licenţei, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de expirarea acesteia, şi va fi însoţită de următoarele documente:
a) licenţa audiovizuală, în original;
b) decizia de autorizare, în original;
c) documentele prevăzute la art. 4 alin. (2) - (4), după caz, în funcţie de statutul juridic al solicitantului, precum şi documentele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), e) şi k).

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL