×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 21.05.2018 13:05:30

OLTEANU-UPC-TEHNOLOGIE / Un film despre progres prezintă o tehnologie folosită de UPC pentru răcirea serverelor din Alba-Iulia



București (MEDIA EXPRES) / 21 mai 2018 / Bogdan Olteanu (UPC) prezintă în documentarul 10 (Zece), lansat online la 21 mai de către producătorul și regizorul Nicoleta Talpeș, un sistem de răcire inovator care înlocuiește răcirea clasică a serverelor de telecomunicații, reducând consumul de energie cu de până la 10 ori.

În interviul din documentar, Olteanu spune că proiectul pilot a fost implementat la Alba Iulia și se bazează pe schimbarea de fază a materialelor (din eng. „phase-change material” - PCM), înlocuind răcirea spațiilor tehnice cu aerul condiționat clasic. Materialul folosit are la bază sarea și absoarbe căldura în timpul zilei, eliberând-o noaptea.

„În orice spațiu tehnic al unui operator de telecomunicații avem instalate echipamente – servere, switch-uri de telecomunicații, toate aceste echipamente produc căldură multă. Această căldură trebuie evacuată, echipamentelor trebuie să li se asigure o sursă de răcire. În proporție de 90% în lume răcirea se face cu aer condiționat clasic, mare consumator de energie, care utilizează refrigerant poluant. Tehnologia PCM are o vechime de câțiva ani dar nu a fost studiată pe consumatori mari cum sunt operatorii de telecomunicații. Practic, tot ceea ce am făcut la Alba-Iulia a fost să reducem semnificativ, major, consumul de energie. Suntem undeva chiar și de zece ori mai puțină energie. Am produs 1,2Mw/h energie pe lună cu propriile noastre panouri fotovoltaice (...) și în paralel, față de 2016, am redus consumul cu încă un Mw/h datorită tehnologiei de răcire inovative introdusă de către UPC România la Alba-Iulia”, a spus printre altele, în interviu, Bogdan Olteanu.

UPC mai operează tehnologia PCM în locații din Olanda și Irlanda, făcând economii cumulate estimate la 4,7 milioane de Kw/h pe an.

Interviurile prezentate în documentar au fost realizate în perioada august-septembrie 2017 în București și la Alba-Iulia, o parte din interviuri au fost prezentate în deschiderea GreenTech Film Festival în octombrie 2017. Filmul a fost realizat cu un buget de 2.500 de euro și voluntariat și își propune să promoveze exemplele pozitive de schimbare din societatea românească.

Nicoleta Talpeș este directoarea agenției Media Image Factory, care se ocupă și de promovarea filmului, și fondatoarea GreenTech Film Festival.

Potrivit contului propriu de pe rețeaua LinkedIn, Bogdan Olteanu este Senior Engineering Manager CEE la UPC, a absolvit Universitatea Politehnica în București și (Liberty Global). Liberty Global a anunțat recent vânzarea operațiunilor din România către Vodafone.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL