×

Timp liber -- Data și ora publicării: 22.06.2018 11:41:43

FOTOGRAFIE-EXPOZIȚIE-ADA KALEH / Expoziție foto despre insula Ada Kaleh la o jumătate de secol de la scufundare



București (MEDIA EXPRES) / 22 iun 2018 / O expoziție foto va fi vernisată în prezența urmașilor turcilor din insula Ada Kaleh marți, 26 iunie, între orele 18:00 - 21:00, la Biblioteca Națională din București, în Sala Palimpsest, potrivit unui comunicat difuzat de agenția PiArt Vision. Expoziția va fi precedată de o discuție la care participă membrii ai fostei comunități, istorici și cercetători științifici, evenimentul fiind organizat de Institutul turc „Yunus Emre” din București.

Evenimentul are loc la 50 de ani de la evacuarea fostului paradis exotic din Clisura Dunării și la 48 de ani de la scufundarea insulei sub apele Dunării, în amonte de barajul de la Porțile de Fier.

În prima parte a întâlnirii din 26 iunie de la Biblioteca Națională din București, sub genericul “Adakale între cercetare și pasiune”, vor conferenția dr. Marian Țuțui, cercetător științific III la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Magda Andreescu, muzeograf la Muzeul Țăranului Român și Carmen Mihalache, cercetător și șef de secție Documentare și valorificare la Muzeul Țăranului Român. Cea de-a doua parte a întâlnirii va fi dedicată locuitorilor insulei, invitați la o masă rotundă cu tema Adakale, o istorie personală.

Seara se va încheia cu vernisajul expoziției foto-documentare “Adakale trăiește!” realizată de lect.univ.dr. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce – Universitatea din București împreună cu fotojurnalistul Bogdan Cristel. Expoziția este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Ada Kaleh din Istanbul și Edirne și din fotografii ale acestora realizate de foto-jurnalistul Bogdan Cristel, în 2014. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internatională de presă Reuters. Timp de o săptămână, între 12 și 19 octombrie 2014 s-a întâlnit la Istanbul și Edirne cu familiile din comunitate.

Evenimentul dedicat memoriei Insulei Ada Kaleh este organizat de Institutul Yunus Emre București împreună cu Centrul de Studii Turce - Facultatea de Istorie, Universitatea din București și cu sprijinul Ambasadei Republicii Turcia și al Comisiei de Tineret din cadrul UDTR Filiala București. Realizatorii evenimentului sunt Silvana Rachieru, Bogdan Cristel & Costin Zamfir (documentare, texte și concept). Fotografiile și editarea grafică a fotografiilor de arhivă îi aparțin lui Bogdan Cristel. Expoziția va putea fi vizitată timp de două săptămâni – transmite Institutul „Yunus Emre” București.

Potrivit comunicatului difuzat de agenția PiArt Vision, cei aproape 700 de locuitori ai insulei erau, în marea lor majoritate turci și se ocupau în special cu cultivarea trandafirilor și comerțul cu produse tradiționale turcești. Turismul căpătase de asemenea amploare în ultima perioadă, datorită prețurilor scăzute la bijuterii, delicatese turcești și tutun, insula fiind scutită de impozite.

Insula Ada Kaleh, locuită încă din antichitate, s-a aflat sute de ani alternativ sub ocupație otomană și austro-ungară, devenind teritoriu românesc după primul război mondial. A dispărut prin scufundare după costruirea Barajului Porțile de Fier.

Istoria Insulei Ada Kaleh, aflată în zona Turnu Severin, la 3 kilometri de Orșova, s-a încheiat abrupt în urmă cu 48 de ani, sub apele Dunării. Insula a fost scufundată în anul 1970 odată cu construcția Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii, în jur de 680 de persoane, majoritatea de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Ada Kaleh în România (Orșova, Turnu Severin, Constanța, Alba Iulia, București), respectiv în Turcia (Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir).
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL