×

Editorial -- Data și ora publicării: 22.06.2018 19:55:00

COPYRIGHT-UE-VOT / Parlamentul European a făcut un prim pas în adoptarea noilor reguli privind copyrightul online



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 22 iun 2018 / Comisia pentru legislație a Parlamentului European a adoptat săptămâna aceasta planurile pentru reforma copyright-ului criticate vehement de marile companii de internet și de televiziunile europene, dar care ar putea permite publisherilor de știri și artiștilor, în special celor mai mici, să fie plătiți pentru apariția în paginile agregatorilor de știri și pe platformele de sharing de conținut.

Înaintea votului, la 12 iunie un grup de 70 de personalități din domeniul internetului inclusiv creatorul world wide web Tim Berners-Lee și fondatorul Wikipedia Jimmy Wales au scris o scrisoare deschisă Președintelui Parlamentului European Antonio Tajani, cu solicitarea să regândească măsurile. Deși bineintenționat, articolul 13 este văzut de semnatarii scrisorii drept un pas fără precedent în transformarea internetului dintr-o platformă de partajare și inovație într-un instrument automatizat de supraveghere și control al utilizatorilor.

Comisia a adoptat controversatul articol 13 care cere platformelor cum sunt Google și Facebook să împiedice userii să încarce conținut supus copyright-ului, și articolul 11, care permite editorilor să oblige platformele să plătească pentru știri.

Votul a fost criticat de organismul radiodifuzorilor publici din Europa EBU, care a spus că Parlamentul “a eșuat să găsească un balans rezonabil între furnizarea de transparență și informarea autorilor și performerilor în vreme ce, în același timp, să asigure funcționarea platformelor și broadcasterilor”. Cerând celor care publică “să raporteze automat tuturor autorilor și interpreților cu privire la folosirea operelor la care au contribuit” va impune piedici fără precedent asupra industriilor creative, într-un moment în care deja sunt în fața unor perturbări semnificative în piață.

EBU este în mod particular îngrijorată de introducerea noului drept al revocării, permițând unui actor să blocheze programul de la difuzare, măsură considerată „clar disproporționată”.

Parlamentul susține că reforma va permite autorilor de știri și artiștilor să fie plătiți cum trebuie, prin limitarea preluării informațiilor de către agregatorii de știri fără plată și introducând obligația platformelor de partajare a conținutului ori să plătească deținătorilor de drepturi, ori să blocheze conținutul supus condițiilor de copyright.

Propunerile întăresc de asemenea capacitatea autorilor sau performerilor să ceară plăți suplimentare decât cele agreat inițial, dacă sunt disproporționat de mici față de beneficiile rețelelor care exploatează operele.

Votul este primul pas în procedura parlamentară de adoptare a unor noi legi privind copyrightul care să fie potrivite provocărilor de pe internet, a spus, printre altele, raportorul Uniunii Europene Axel Voss, în condițiile în care regulile din domeniu au 17 ani vechime și internetul era diferit în 2001.

“Creatorii și publisherii de știri trebuie să se adapteze noii lumi a internetului din prezent. Sunt oportunități dar și dezavantaje importante. În special, publisherii de știri, în special cei mici, nu sunt plătiți din cauza practicilor platformelor puternice de conținut online și agregatorilor de știri. Este greșit și încercăm să rezolvăm situația. Principiul plății echitabile pentru munca depusă trebuie să se aplice tuturor, oriunde, fie în realitatea fizică sau în lumea online. Poziția comisiei țintește ca principiile copyrightului recunoscute să fie aplicate și universului online. O lume care sigur că trebuie să rămână campioana libertății de expresie, dar care trebuie să reflecte de asemenea și societatea noastră bazată pe reguli”, a conchis Axel Voss.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL