Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Scriem despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:27.03.2019
Data ultimei ştiri: 26.03.2019 23:12:22
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată


Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar
 __Editorial____ 22.06.2018 19:55:00
COPYRIGHT-UE-VOT / Parlamentul European a făcut un prim pas în adoptarea noilor reguli privind copyrightul online
// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 22 iun 2018 / Comisia pentru legislație a Parlamentului European a adoptat săptămâna aceasta planurile pentru reforma copyright-ului criticate vehement de marile companii de internet și de televiziunile europene, dar care ar putea permite publisherilor de știri și artiștilor, în special celor mai mici, să fie plătiți pentru apariția în paginile agregatorilor de știri și pe platformele de sharing de conținut.

Înaintea votului, la 12 iunie un grup de 70 de personalități din domeniul internetului inclusiv creatorul world wide web Tim Berners-Lee și fondatorul Wikipedia Jimmy Wales au scris o scrisoare deschisă Președintelui Parlamentului European Antonio Tajani, cu solicitarea să regândească măsurile. Deși bineintenționat, articolul 13 este văzut de semnatarii scrisorii drept un pas fără precedent în transformarea internetului dintr-o platformă de partajare și inovație într-un instrument automatizat de supraveghere și control al utilizatorilor.

Comisia a adoptat controversatul articol 13 care cere platformelor cum sunt Google și Facebook să împiedice userii să încarce conținut supus copyright-ului, și articolul 11, care permite editorilor să oblige platformele să plătească pentru știri.

Votul a fost criticat de organismul radiodifuzorilor publici din Europa EBU, care a spus că Parlamentul “a eșuat să găsească un balans rezonabil între furnizarea de transparență și informarea autorilor și performerilor în vreme ce, în același timp, să asigure funcționarea platformelor și broadcasterilor”. Cerând celor care publică “să raporteze automat tuturor autorilor și interpreților cu privire la folosirea operelor la care au contribuit” va impune piedici fără precedent asupra industriilor creative, într-un moment în care deja sunt în fața unor perturbări semnificative în piață.

EBU este în mod particular îngrijorată de introducerea noului drept al revocării, permițând unui actor să blocheze programul de la difuzare, măsură considerată „clar disproporționată”.

Parlamentul susține că reforma va permite autorilor de știri și artiștilor să fie plătiți cum trebuie, prin limitarea preluării informațiilor de către agregatorii de știri fără plată și introducând obligația platformelor de partajare a conținutului ori să plătească deținătorilor de drepturi, ori să blocheze conținutul supus condițiilor de copyright.

Propunerile întăresc de asemenea capacitatea autorilor sau performerilor să ceară plăți suplimentare decât cele agreat inițial, dacă sunt disproporționat de mici față de beneficiile rețelelor care exploatează operele.

Votul este primul pas în procedura parlamentară de adoptare a unor noi legi privind copyrightul care să fie potrivite provocărilor de pe internet, a spus, printre altele, raportorul Uniunii Europene Axel Voss, în condițiile în care regulile din domeniu au 17 ani vechime și internetul era diferit în 2001.

“Creatorii și publisherii de știri trebuie să se adapteze noii lumi a internetului din prezent. Sunt oportunități dar și dezavantaje importante. În special, publisherii de știri, în special cei mici, nu sunt plătiți din cauza practicilor platformelor puternice de conținut online și agregatorilor de știri. Este greșit și încercăm să rezolvăm situația. Principiul plății echitabile pentru munca depusă trebuie să se aplice tuturor, oriunde, fie în realitatea fizică sau în lumea online. Poziția comisiei țintește ca principiile copyrightului recunoscute să fie aplicate și universului online. O lume care sigur că trebuie să rămână campioana libertății de expresie, dar care trebuie să reflecte de asemenea și societatea noastră bazată pe reguli”, a conchis Axel Voss.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.