×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 25.09.2018 18:24:56

CNA-PRO TV-REALITATEA TV-AMENZI / CNA a amendat Pro TV și Realitatea TV pentru derapaje de la informarea obiectivă și imparțialitate



București (MEDIA EXPRES) / 25 sep 2018 / Consiliul Național al Audiovizualului a amendat Pro TV cu 10.000 de lei pentru dezechilibre în prezentarea modificărilor la Codul de Procedură Penală.

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni de știri și dezbateri pe tema modificărilor la Codul de Procedură Penală, emisiuni difuzate de posturi centrale de radio și televiziune în perioada 18 – 26 iunie, potrivit unui comunicat difuzat de instituție în urma ședinței publice din 25 septembrie.

Constatând încălcarea legislației audiovizualului, Consiliul au decis sa aplice o amendă de 10.000 de lei televiziunii PRO TV, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002, precum și a dispozițiilor art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, o amendă de 5.000 de lei televiziunii Realitatea TV și somații publice posturilor de radio Europa FM și RFI România pentru nerespectarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, CNA a decis să aplice câte o somație publică societăților XON MEDIA SRL Sebeș (Radio Orion) pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013 și NEWS MEDIA SRL (Ardeleanul FM) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 20 alin. (5) din aceeași decizie, legate de termenele de depunere ale unor documente.

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare prevede la Art. 3 - (2) că „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017, prevede la Art. 66 că „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Decizia CNA Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori prevede la ART. 12 (2) că „Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii: a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră”, iar la ART. 20 (5) că „În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL