Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:17.07.2019
Data ultimei ştiri: 17.07.2019 16:55:09
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
VOD / OTTCăutare avansatăGlosar

 Autorităţi 03.10.2018 14:14:59
REFERENDUM-CNA-MANIPULARE / Active Watch acuză CNA că manipulează referendumul
București (MEDIA EXPRES) / 3 oct 2018 / Active Watch aduce o acuzație extrem de gravă, de manipulare a referendumului, Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), după modificarea Deciziei 441 din 20 septembrie 2018 privind regulile de desfășurare a campaniei pentru referendum.

Active Watch susține într-un comunicat cu titlul „Consiliul Național-Creștin al Audiovizualului manipulează referendumul” că schimbând articolul 8 al Deciziei 441, CNA a eliminat interdicția de a transmite “îndemnuri de a vota sau de a nu vota”.

Active Watch susține că decizia nr. 454 din 2 octombrie 2018 “este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum”, potrivit Active Watch.

Organizația mai susține că prin data la care a comis intervenția, CNA a încălcat “Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei de la Veneția. Articolul 65 al Codului cere să fie evitată modificarea regulilor electorale cu mai puțin de un an înainte de momentul consultării publicului. Comisia de la Veneția asociază încălcarea acestei recomandări cu intenția manipulării consultării publice. CNA a schimbat regula cu trei zile înainte de referendum, mai susține Active Watch.

Potrivit extraselor din ședințele CNA publicate pe www.cna.ro, autoritatea a aprobat modificarea în ședința de joi, 20 septembrie, cu unanimitate de voturi – mai puțin Dorina Rusu, membru CNA, care era absentă. Decizia 454 a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 840 din 2 octombrie 2018, în condițiile în care referendumul se desfășoară timp de două zile, pe 6 și 7 octombrie.

Active Watch susține că modificarea adusă de CNA este eliminarea interdicției de a face campanie “pentru sau împotriva participării la referendum” în timpul exprimării votului – respectiv în cele două zile destinate votului, sâmbătă 6 octombrie, și duminică 7 octombrie.

Înainte de această intervenție, articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât și prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.

Spiritul acestei reglementări – regăsită în legislația oricărei țări democrate - este de a acorda participanților la procesul de consultare publică un timp de meditație neinfluențat de campaniile de propagandă și de a preveni riscul declanșării unor conflicte între cetățeni în timpul exercitării votului.

Intervenția CNA are un efect major pentru că, în condițiile referendumului pe care îl reglementează, participarea sau neparticiparea la vot a devenit tema care a divizat societatea românească. Această situație este bine cunoscută de membrii CNA, care monitorizează conținutul dezbaterilor difuzate de radiouri și televiziuni și au avut prilejul să constate că lupta nu se poartă între DA și NU, ci între susținătorii participării la referendum și cei care recomandă boicotul. Prin intervenția sa, CNA permite instituțiilor media să difuzeze campanii de îndemn la participare la vot, campanii care pot influența rezultatul referendumului în favoarea uneia dintre opțiuni, atunci când nu sunt prezentate ambele poziții. Or’, îndemnul de participare la vot poate fi prezentat de instituții media partizane, ca fiind „neutru”, în absența punctului de vedere opus, al refuzului participării la referendum, argumentează Active Watch.

Active Watch susține menționând „declarațiile mai multor membri ai CNA” că această modificare a regulilor ar fi consecința directă a intervenției unei delegații de reprezentanți ai unor biserici și ai unor instituții media, radiouri și televiziuni, aparținând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului.

„Decizia este cu atât mai gravă cu cât Consiliul a încălcat un principiu pe care instituția, prin propriile reglementări, îl impune radiodifuzorilor: audiatur et altera pars. Practic au decis fără să-i consulte și să-i asculte pe reprezentanții celuilalt punct de vedere”, se mai arată în comunicat.

Activa Watch mai spune că CNA a renunțat la principii democratice în urma acestei presiuni, fapt care „consolidează suspiciunile privind caracterul manipulatoriu al acestui controversat proces de consultare publică, compromit credibilitatea instituției și riscă să împovăreze dosarul românesc al agresiunilor asupra statului de drept”.

Active Watch solicită CNA să revină asupra deciziei 454/02.10.2018 și să reintroducă interdicția campaniei pentru referendum, indiferent de forma acesteia, începând cu 24 de ore înainte de începerea procesului de votare.

Active Watch a făcut publică această solicitare la 3 octombrie, în aceeași zi în care CNA a anunțat, fără nicio explicație, că nu mai organizează ședința publică de joi, 4 octombrie, care ar fi fost ultima înaintea referendumului. Chiar și așa, revenirea asupra modificării ar fi fost imposibilă din perspectiva procedurilor legislative.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.