×


Legislaţie -- Data și ora publicării: 09.10.2018 17:19:47

ARCA-SUBTITRARE OBLIGATORIE-CONTESTARE / ARCA se opune legii subtitrării obligatorii a filmelor la TVBucurești (MEDIA EXPRES) / 9 oct 2018 / Senatul a adoptat la 8 octombrie o modificare a Legii audiovizualului care introduce subtitrarea obligatorie a filmelor românești difuzate la televiziune, criticată însă de asociația televiziunilor, ARCA.

Într-o informare transmisă presei ARCA remarcă neclaritatea formulării articolului de lege care obligă televiziunile distribuite „în pachete digitale” să difuzeze producții cinematografice românești de scurt sau lungmetraj și documentare, care sunt produse după 1 ianuarie 2019, cu subtitrare.

Obligația suportării costurilor subtitrării revine producătorilor iar soluția tehnologică pentru punerea în aplicare trebuie să permită opțiunea de eliminare a subtitrărilor de pe ecran.

ARCA arată sub semnătura directorului executiv George Chiriță că dat fiind că legea nu se referă la filme și seriale de televiziune, care nu sunt filme (producții) cinematografice și având în vedere că în Legea cinematografiei filmul cinematografic este definit ca fiind cel care are ca destinație difuzarea în săli de cinema și că în această lege, ca și în Legea audiovizualului, se face o distincție clară între filme cinematografice și filme realizate pentru televiziune, rezultă că nu există obligația subtitrării pentru filmele și serialele de televiziune românești.

Directorul ARCA, George Chiriță, a declarat că la Comisia de cultură a Senatului fusese inițial adoptat un raport de respingere a legii cu argumentatia furnizata de ARCA cu referire la existența unor soluții de tehnologie privind subtitrarea automată a programelor audiovizuale. Plenul Senatului a solicitat însă Comisiei un raport suplimentar, raport prin care comisia și-a modificat abordarea”.

Potrivit tehnicii legislative, o lege intră în vigoare după adoptarea sa de către plenul Parlamentului, promulgarea de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL