×

Profil -- Data și ora publicării: 30.10.2018 13:08:54

GOOGLE-DELTA-LANSARE / Delta Dunării poate fi explorată virtual pe Google Maps



București (MEDIA EXPRES) / 29 oct 2018 / Delta Dunării poate fi văzută în Street View pe Google Maps și pot fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet, pe rutele navigabile, lacuri și canalele acoperite de vegetație, fiind vizibile păsări și flora, arhitectură locală și sate înconjurate de ape, cu un total de peste 1.500 de kilometri de canale și drumuri, potrivit unui anunț făcut de Google într-o prezentare desfășurată la București la 29 octombrie.

Printre locurile care pot fi văzute se numără Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri, canalul Șontea, cu vița de vie sălbatică, canalul Rădăcinos, creând un tunel de vegetație spectaculos, un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani, Lacul Puiu cu cormoranii care se hrănesc și Laguna Sacalin. Pe uscat, poate fi văzută arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea, străduțele înguste din Mila 23, plaja sălbatică din Sf. Gheorghe și o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

De asemenea, Google a publicat o galerie dedicată Rezervației Biosferei Delta Dunării pe pagina centrală Street View: https://goo.gl/ewshTx.

Proiectul de preluare a imaginilor din Delta Dunării a fost realizat cu ajutorul echipei WWF România, care a parcurs Delta în lung și în lat cu trekkerul Google în spate, pe bicicletă, pe barcă sau cu căruța, cu sprijinul localnicilor. Operațiunea de preluare a imaginilor s-a desfășurat pe parcursul lunii iunie 2018. Echipa WWF a parcurs majoritatea traseelor turistice din Deltă, localitățile Mila 23, Sulina, Letea. Un video despre realizarea proiectului de preluarea a imaginilor Street View din Delta Dunării a fost publicat la adresa https://goo.gl/HTcWUG.

Camelia Ionescu, coordonatorul național al departamentului de ape dulci de la WWF România: „Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, adăpostește sute de specii de păsări, pe lângă pești preistorici - cum sunt sturionii - și diferite plante. În plus, aici sunt păstrate tradiții vechi de sute de ani. Întâlnim meșteșugari care fac bărci din lemn sau acoperișuri din stuf, pescari care știu să prepare celebrul borș pescăresc. Odată cu natura, cu speciile sălbatice, pierdem și aceste tradiții. Și primul pas pentru a le proteja este să le descoperim, de ce nu, de la nivelul lotcii virtuale, indiferent unde ne-am afla pe glob. Odată ce ne apropiem mai mult de Deltă, chiar și navigând prin Google Maps, ne e mai natural să ne implicăm și să o protejăm”.

Elisabeta Moraru, Country Business Development Manager Google Romania: “În urmă cu 3 ani, Dunărea devenea o cale navigabilă virtual, după ce imaginile Street View de la nivelul apei au plecafost publicate de Google Maps. Oricine putea într-o croazieră virtuală pe Dunăre, de la Bratislava și până la Cernavodă. De acum, poate explora și Delta Dunării.
Acest proiect de digitalizare a fost posibil datorită partenerului nostru WWF România, care a parcurs traseele Deltei și a fotografiat locurile cu ajutorul tehnologiei Google înmagazinate în Trekker, dispozitivul pe care îl folosim în locurile inaccesibile pentru mașină sau tricicletă. Ne dorim ca tot mai multă lume să descopere unicitatea Deltei Dunării, frumusețea dar și fragilitatea ei, să conștientizeze că protejarea unui astfel de loc depinde de eforturile fiecăruia dintre noi.”

Delta Dunării, sit UNESCO protejat la nivel internațional, adăpostește peste 5000 de specii de animale și plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din Europa. De asemenea, Delta este cunoscută pentru dinozaurii subacvatici, sturionii, cei mai mari pești de apă dulce din lume. Dar decenii de abuz, de exploatare nesustenabilă a resurselor, a făcut ca populațiile speciilor de apă dulce să fie acum cele mai afectate, declinul fiind în acest caz de 81%, mai mult decât dublă față de speciile terestre și marine. În plus, legislația care protejează apele Europei este acum în pericol. Pentru că nu au reușit să pună capăt distrugerilor care afectează aceste zone - de la proiecte de infrastructura, la desecări și agricultură care poluează sau folosește prea multă apă - guvernele statelor membre UE vor să slăbească legislația. Din fericire, la fel de simplu cum e acum să te plimbi prin Delta Dunării este și să o protejezi - în câteva click-uri poți scrie Comisiei Europene, pe wwf.ro/protejeazaapa.

Preluarea imaginilor Street View din Delta Dunării a fost posibilă cu sprijinul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Larry Page și Sergey Brin au fondat Google în 1998. De atunci, compania Alphabet Inc. a crescut la peste 50.000 de angajați la nivel global, oferind o gamă largă de produse și platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google.

WWF (World Wide Fund for Nature), înfiinţată în anul 1961, este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro
(MEDIA EXPRES)



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL