×

Programe TV -- Data și ora publicării: 20.11.2018 10:52:31

TVR-BOLOGA-REBREANU / „Apostolul Bologa” de Dominic Dembinski va fi difuzat pe 30 noiembrie la TVR1



București (MEDIA EXPRES) / 20 nov 2018 / Casa de Producție TVR a prezentat în premieră pentru presă filmul „APOSTOLUL BOLOGA”, o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, regizat de Dominic Dembinski , luni, 19 noiembrie, la Hollywood Multiplex, unde a fost primit cu aplauze dar cu un entuziasm reținut în sesiunea de întrebări de la finalul proiecției.

Filmul va fi prezentat în continuare la 22 noiembrie de la ora 20:00 la Romanian History Film Days in Belgravia, Londra, la 25 noiembrie de la ora 19:00 în cadrul Festivalului Internaţional de Film şi Psihanaliză, la Cinema MŢR, la 26 noiembrie de la ora 17:30 într-o proiecţie de gală găzduită de Banca Naţională a României.

Filmul va putea fi văzut pe 30 noiembrie de la ora 18:00 în premieră la TVR 1, apoi pe 15 decembrie de la ora 22:00 la TVR Moldova și, în sfârșit, pe 16 decembrie, de la ora 23:00, pe TVR Internaţional.

Anul viitor, în iulie 2019, filmul este programat pentru participare la Festivalul Internaţional de Film şi Istorii Râşnov.
.
Filmul după „Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu descris de comunicarea TVR ca fiind „o formulă cinematografică inedită” este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la primul Război Mondial.

Filmul urmărește, într-un decor format dintr-o casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, amintirile lui Apostol Bologa care străbate un drum „de la beznă la lumina învierii”.

Filmul pleacă de la premisa că Bologa a fost spânzurat și a devenit un sfânt care povesteşte, dincolo de moarte, amintirile vieții sale cu bune și rele în clipele în care sufletul său se ridică la cer.

Celebrul roman al literaturii româneşti este transformat de regizorul Dominic Dembinski într-un un poem cinematografic , potrivit TVR, care seamănă însă mai mult cu o piesă de teatru filmată pentru televiziune.

Moartea personajului principal este imaginată ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. Din distribuție fac parte actori importanţi ai cinematografiei și teatrului româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene. „Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”, mărturiseşte Mihai.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului - tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”, ne spune Dominic Dembinski și continuă: „Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică - un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

Trailerul filmului este disponibil online la adresa: https://youtu.be/wz3ttwfpyYA.

APOSTOLUL BOLOGA face parte din proiectele Casei de Producție TVR dedicate Centenarului Marii Uniri şi va fi putea fi vizionat pe canalele Televiziunii Române, dar şi pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri internaţionale.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL