×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 08.01.2019 10:15:06

Ședinţa CNA de marți, 8 ianuarie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 8 ian 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Bălașa Nicolae, Monica Gubernat, Ramona Elena Sorescu, Cristea Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos și Dorina Rusu.

RTT Brașov, Radio Transilvania, LBM au trimis cereri de amânare.
OZ a fost aprobată fără amânări în unanimitate. (fără Tufeanu care a intrat imediat după acest vot și Orsolya Borsos, care a intrat la discutarea punctului cu rețeaua din Podari).

I. Adresa nr.10592/1/27.12.2018 de la Administrația Prezidențială – referitoare la campania de interes public România Educată – solicită emiterea de către CNA a unei Recomandări către posturile de radio naționale și locale privind difuzarea acestei campanii
Am redus la 30 de secunde, am respectat recomandările CNA. Dorim să facem o recomandare și pentru televiziunile și radiourile comerciale.
VOT - Herjeu a votat împotrivă ceilalți "pentru" (fără Borsos).

II. Adresa nr.10765/12/20.12.2018 – referitoare la Reuniunea Comitetului de Contact privind DSMAV ce va avea loc pe 27 - 28.02.2019 si pe data de 20.03.2019 la Bruxelles
Comitetul de contact - suport de lucru la nivelul Comisiei Europene - potrivit explicației expert CNA, Oana Anghel, care va reprezenta CNA.
VOT - unanimitate (fără Borsos).

III.Adresa nr.10263/22.11.2018 de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul – referitoare la propunerea legislativă de modificare a Legii audiovizualului – cu pdv al SJR
PLX 693 din 2018 - introduce capitol III 5 - campanii pentru exercitarea dreptului de vot. Pentru radio tv naționale obligație difuzare campanii sociale de interes public pentru educarea privind exercitarea dreptului la vot.
Mesajle non-comerciale nu se includ în calculul publicității dacă sunt gratuite. Propunerea de modificare nu ține seama de condițiile prezentate.
Completări - monitorizarea se realizează de către Consiliul Național al Audiovizualului. Nu a ținut seama de aceste principii.
Finanțarea în propunerea legislativă este discriminatorie pentru că favorizează radiodifuzorii cu audiență mai mare.
Herjeu a spus că modificarea legii contravine codului CNA. Nu treubie să fie invers? Nu trebuie să fie pe bani, ori educăm ori mai dăm niște bani la televiziuni?
Ciobanu a spus că în cod sunt niște definiții, definiția campaniei noncomercială este preluată într-o inițiativă legislativă pentru a fi introdusă în lege.
Proiectul a trecut de plenul Camerei, este în prezent la Senat, a observat Gubernat.
Cristea a spus că membrii Guvernului sau Parlamentului merg cu capul înainte pe o anumită idee. Exceptând radioul și televiziunea națională sunt posturi private, funcționează pe banii lor. Trei luni vor inventa, vor face clipuri despre cum să se voteze etc. Propun să găsim o modalitate mai diplomatică de răspuns la solicitare, ea va fi inserată în directiva dinaintea fiecărui ciclu de alegeri.
Herjeu a spus că este o inițiativă pentru bani.
Nu se știe cine le produce? a întrebat Gubernat.
Plătește primele 15 televiziuni și 10 radiouri, a spus Gubernat.
Radiodifuzorii produc spoturile și avizează Autoritatea Electorală.
Tufeanu a propus respingerea diplomatică. Dacă se plătesc, ce sens are s-o treci în lege? Autoritatea Electorală să facă contract, licitație.
Propunerile sunt de opinie nefavorabilă. Juridicul CNA e nefavorabil.
VOT propunere Cristea - Herjeu împotrivă, nu e de acord cu opinia dep. juridic. ceilalți pentru (fără Borsos).
VOT propunerea Juridic - Herjeu împotrivă, ceilalți pentru (fără Borsos).

IV. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală: SRTV pentru Studioul Teritorial Tg. Mureş
Amânat. Vine șeful de la Tg. Mureș după pauză.
VOT - (după pauză) unanimitate

V. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. SERVICII PUBLICE PODARI SRL (Podari, jud. Dolj) pentru PODARI TV.
Difuzare prin rețea proprie, exclusiv videotext. Retrasă dec în oct. 2018 după expirarea duratei de valabilitate. Acționar unic comuna Podari prin Consiliul Local Podari. Deservește localități din județul Dolj.
Valoare investiție 6.000 de euro, societatea nu mai deține licențe.
Reprezentată de Burdușa. Televiziune clasică de videotext, a funcționat foarte bine, cu scopul de a comunica cu abonații și a face legătura între instituțiile locale și societate. Societățile de cablu reușesc să-și personalizeze foarte bine grila de programe. Acoperă 5-6.000 de locuitori.
Bălașa a confirmat cele spuse de reprezentantul societății, este singura modalitate de a comunica în localitate, informațiile sunt tipice localității, locale. Informațiile generale se aud pe alte televiziuni din Craiova. Cel care se ocupa de rețeaua respectivă a fost arestat, a spus Bălașa, primăria a rămas fără personal calificat, primarul nu a fost informat la timp. Pledez pentru ideea ca toate rețelele mici la nivel de țară au nevoie de acest tip de licență, pentru fidelizarea locuitorilor și comunicare.
Cristea a spus că are dubii care vin dintr-o experiență în CNA. Nu cred că Podari cu 5-6.000 de locuitori are suficient potențial informativ pentru culoare locală minimă celor 24 de ore care lucrează pe acest cablu. Ce informații intră? Dați un exemplu.
Burdușa a spus că se informează când se dau pensiile, ajutoarele sociale, prestații muncă în folosul comunității.
Popescu a întrebat dacă mai are altceva în rețea înafară de videotext?
Bălașa a spus că a monitorizat în februarie și ianuarie 2018. Cei care au rămas au uitat de prelungirea licenței.
VOT - Tufeanu împotrivă, ceilalți pentru.

VI. Modificări licențe audiovizuale:
1. S.C. PROTON PRODUCTION SRL Ploieşti pentru Ploieşti TV - acord modificare acţionariat
Zafiriadis Alexis Artur 50% - și Oana Marilena 50% cedează către Ștefănucă Mircea.
Acționarii se mută în Franța.
Zafiriadis și Ștefănucă în fața CNA.
Zafiriadis a spus că dezvoltă un proiect în Franța. Ploieți TV nu are nicio legătură cu niciun partid politic.
Ștefănucă a spus că face angajări.
Herjeu a întrebat de ce bagă bani în afaceri neprofitabile.
Deținem o firmă de construcții și dorim să ne extindem.
Tufeanu a întrebat dacă echipa s-a schimbat.
Nu, am mai angajat un om, rămâne structura de programe.
VOT - unanimitate.

2. S.C. PRO TV SRL pentru Pro Cinema - modificare structură serviciu de programe
Solicită 0 pp, 5% alți producători, 5% retransmisie PRO TV. Fără informare, educative, informare. Se renunță CINE AM - era un ecran partajat, autopromovare, vremea și știri.
Reprezentanta Pro TV a spus că CINE AM era încadrat la producție proprie și s-a inserat Pro TV și divertisment. Din PRO TV este inserat Măruță, se retransmite dimineața la 6.00.
Era 21% producție proprie, acum e zero, a observat Cristea. Nu eram în CNA când s-a luat licența, dar când ați cerut licența era o veste de șanse pentru primirea licenței. Faceți un pas mare înapoi, practic retransmiteți. Care este identitatea minimă, marca Pro Cinema?
Popescu a spus că a fost și rămâne un program de film.
Producția proprie era realizată de departamentul digital.
Gubernat a spus că ecranul partajat poate fi încadrat ca producție proprie.
VOT - unanimitate (fără Orsolya Borsos).

3. S.C. RADIO PANDURU SRL Târgu Jiu – acord modificare acţionariat
Novaci - Băloi Nicolae 50% cedează 25%, Buleac Daniel 50% - cedează 15% către Burlan Cristian 15% și Green Zoo 25% - asociat unic Popescu Ana Maria.
VOT - unanimitate - fără Popescu care a ieșit din sală și fără Orsolia Borsos.

4. S.C. BEST SOUND RADIO ENERGY SRL Cugir pentru Radio Energy 87,9 MHz din Cugir – modificare structură serviciu de programe
Avea 35.3 pp. 60,2 alți prod. și 4,3 RFI România, 9,97 informare, acum solicită pp 15,3, alți prod 66,2 retransmise Guerrila 18,5%, celelalte procente se păstrează.
Reprezentant de Adrian Burdușa - modificare de paradigmă, până acum RFI dar au apărut mari probleme tehnice când se făcea inserția, erau discrepanțe supărătoare. S-a revenit la mai multe știri locale și se preia grila de dimineață de la Guerrilla.
Gubernat a întrebat care sunt intențiile de viitor pentru Guerrilla? Va prelua 100%?
Nu cred.
Licența din 1998, ultima modificare în noiembrie 2018 când s-a prelungit durata de valabilitate.

După votul la punctul următor BLA a prezentat istoricul, a fost Radio Vest până în 2003, apoi Radio Energy, în 2008 modificat 47,9 pp, cu RFI.

VOT - Herjeu împotrivă, ceilalți "pentru".

5. S.C. RADIO 1 SATU MARE SRL Satu Mare pentru Radio Unu Satu Mare – modificare format de principiu şi structură serviciu de programe
Format generalist, discutat în 27 noiembrie respinsă în unanimitate, prea multe programe religioase, acum solicită tematic religios, de la 25% pp scade la 8%, de la 75% crește 92 producții audiovizuală, 210 min pe săptămână în limba maghiară.
Noi le-am spus să-și asume ceea ce sunt.
Programele Vocea Evangheliei sunt trecute la programe înregistrate.
Cristea a spus că a fost cvorum se votează, de ce m-ați așteptat pe mine?
Herjeu a spus că era defapt singurul local din Satu Mare, se tranformă în religios.
Alexandru Kocsis Cristea a spus că pot schimba frecvența.
Cristea a spus că în lege trebuie să există o prevedere privind cedarea licenței la renunțare automat statului. Dacă nu există e un business, nu ne putem amesteca pentru că este businessul lui privat. Ideea Herjeu este urgentă.
Gubernat a spus că au încercat să ne păcălească dar n-am prins, nu este foarte serios deci. Dacă te uiți la ponderea radiourilor religioase la nivel național te apuci cu mâinile local.
În Satu Mare se prinde Trinitasul, Reîntregirea, etc.
Popescu a spus că nu dezechilibrăm nimic dacă aprobăm, post neoprotestant.
Au solicitat amânare, susținută de Alexandru Kocsis.
VOT - amânare - doar 3 voturi pentru amânare.
VOT solicitare - Rusu, Kocsis, Popescu, Bălașa, Cristea - 5 voturi pentru, nu s-a aprobat.

6. S.C. NEWS MEDIA SRL Alba Iulia pentru Ardeleanul FM din Alba Iulia – modificare denumire şi structură serviciu de programe (și modificarea numelui din Ardeleanul în Guerrilla).
Format generalist, pp de la 7,7 la 4,1 și retransmise Guerrila 92,2 crește la 95,8. Informare scade de la 14,4 la 10%
Asociat unic Radio Guerrilla SRL.
Reprezentat de Burdușa - am încercat proiect local, nefezabil, nu reușim să acoperim cheltuielile. Ca să ții o stație locală îți trebuie publicititate de aproximativ 10.000 de euro pe lună. Sunt localități multe unde nu este posibil. Se ajunge la retransmisie, se intră în concurență cu rețelele mari. Revenim la formula de rețea.
Se modifică demnumirea în Radio Guerrilla, nu mai are sens să ținem numele.
Herjeu a constatat că anul trecut argumentul programului local a fost folosit pentru convingerea CNA să aprobe transferul de acțiuni. Nu s-a împlinit anul și ajungem tot acolo, cu justificarea că nu merge.
Popescu a spus că se menține un program local.
Era o emisiune de la ora 6 la ora 7, Zori de Alba Iulia, dar rămâne aceasta, acum am introdus datele din monitorizarea CNA, a spus Burdușa.
Popescu a întrebat ce emisiune este aceea de o oră?
Este un matinal de dimineața, a spus Burdușa, este făcută în rețea pentru fiecare dintre stații.
VOT - pe modificare program - Herjeu împotrivă, ceilalți pentru (Tufeanu, Borsos nu sunt în sală).
VOT - modificare denumire - Rusu, Kocsis, Bălasa, Popescu, Cristea - doar 5 voturi "pentru" nu s-a aprobat.

7. S.C. RADIO TRANSILVANIA LBM SRL Oradea pentru Radio Transilvania din Mediaş – modificare structură serviciu de programe
Au depus cerere de amânare nefiind prezenți.
Zona Mediaș, generalist 24 de ore, modifică programe locale realizate în studiourile Oradea, pp 0 - acum 28%, alți prod 0 - acum 52, avea 100% Radio Transmilvania Cluj, acum 25% Radio Transilvania Oradea. Deține 13 licențe, în Mediaș sunt 4 licențe pentru radio.
Herjeu a spus că s-au ținut de cuvânt când au preluat. Deci se poate.

VOT - unanimitate - lipsesc Tufeanu și Borsos din sală.

8. S.C. MASS MEDIA ROMÂNIA DE MÂINE SRL - modificare siglă TV H
Audiere dosar, nu mai este cvorum.
VOT - unanimitate - lipsesc Tufeanu și Borsos.

9. S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA SRL Braşov – modificare acţionariat societate
Ghiță Dan Dumitru are 87,8, preia de la Taleso Design.
Cine este Ghiță Dan Dumitru? a întrebat Gubernat.
Nu știm, a spus Herjeu.
VOT - unanimitate, lipsesc Tufeanu și Borsos.

VII. Solicitări cedări licențe audiovizuale:

1. S.C. MIXMONTAN SRL Câmpina pentru Travel Mix din Ploieşti (tv prin satelit şi prin reţele de comunicaţii electronice) şi Valea Prahovei TV (VP-TV) din Ploieşti şi S.C. PRONTOS SERV SRL Ploieşti pentru Bucureşti TV – modificarea licenţelor şi cedarea acestora către S.C. BEST MIXMEDIA SRL Câmpina.
Printre altele trec în HD și Travel în 4K.
Megelea Laurențiu 95%, Zamfir Ioana 5%
Best Mix Media - aceeiași acționari.
Ioana Zamfir este și director de programe.
Travel Mix satelit prelua 100% cablul. Am evoluat HD și producem în 4K. Am cumpărat și producții 4K. Cele 2 posturi vor funcționa separat, satelitul în SD și HD și cablul îl transformăm în 4K la nivel național. Credem că fiind de documentare, nu solicităm bani distribuitorilor de programe, încercăm să ne finanțăm din publicitate.

2. S.C. MIXMONTAN SRL Câmpina pentru Best FM din Câmpina şi S.C. PRONTOS SERV SRL Ploieşti pentru Best FM din Ploieşti şi Sinaia – cedarea către S.C. BEST MIXMEDIA SRL Câmpina şi constituirea reţelei regionale Best FM prin reunirea celor 3 licenţe locale.
Rețeaua regională - județul Prahova, 25% producție proprie, 75% alți producători.
Megelea a spus că Ploiești, Câmpina și Sinaia - cea din Câmpina era în Minisat Mizil, Ploiești și Sinaia erau OK. Avem Valea Prahovei TV - în prezent Sinaia retransmite Ploiești, și Ploiești Best FM Câmpina. Le gestionăm mai ușor sub o licență, conținut tot din Prahova difuzăm, dăm din tot județul și solicităm să producem un singur program retransmis la Câmpina și Ploiești. Am avut solicitări de cumpărare și retransmisie din București. Facem radio local cât ne putem permite financiari. Sunt multe disonanțe între radiouri locale și naționale, poate faceți ceva pentru o finanțare mai bună. Considerăm că avem un program de interes și recunoscut de ascultători.
Herjeu a întrebat de ce nu face București TV național?
Încă nu ne putem permite, a spus Ioana Zamfir.
Megelea a spus că există televiziuni care fac programe locale dar prin IP se poate urmări orice. Noi cerem ce se poate face în prezent. Cererile agențiilor de publicitate țin de industrie, nu se poate compara București TV și Pro TV în București.
Tufeanu a spus că nu a văzut în grilă decât un studio alb cu un monitor și un moderator cu un invitat, nu văd unde este interesul public, unde e nevoia de a exista acel canal? Am avut o discuție cu unchi-miu care a lucrat toată viața la TVR și care a întrebat ce este București TV, și mai era City TV, dar erau discuții aiurea de cafea. Și vorba aceea, el lucrează de când Ceaușescu era tânăr la TV.
Kocsis a spus că doriți televiziune locală București dar cu acoperire mai mare.
La televiziuni se fac audiențe pe național și pe rural doar pe național, nu și pe București. Avem nevoie de aceste cifre, a răspuns Megelea.
Kocsis a spus că aveți dreptul să încercați, nu cred că trebuie să vă oprim noi de la această încercare. Publicul trebuie să devină filtrul.
Popescu a întrebat pe ce suport se recepționează?
Nu am vrut să le dăm acorduri, dar unii cabliști din țară totuși transmit București TV. Unii din țară transmit HD, spre deosebire de cabliștii din București care ne retransmit doar în SD ceea ce ne enervează foarte tare. După acordul de la CNA vom purta discuții și cu cabliștii mari.

Dezbateri - Herjeu a spus că există o televiziune regională SUD EST și este în must carry - a plătit la nivel național și are mai mult ca Estrada. Fac la fel, aveți 1000 de telespectatori, pot intra în must-carry. Nu trebuie să fie la național pentru a fi măsurați. Trebuie să plătească. Ții și la nume București TV... Nu înțeleg motivațiile. La ora 7-8 seara e programul cu Bucureștii te ascultă. Ieșenii se uită la București TV?
Kocsis - de ce nu ai întrebat apropo de măsurătoare când erau la masă?
Rusu a spus că nu e de acord cu argumentele lui Radu, de ce să nu se uite lumea din țară la București TV? Eu m-aș uita dacă aș sta la Brașov. Nu văd de ce nu le-am da această posibilitate? Nu au încălcat legea, nu au posibilitatea să crească.
Kocsis - dacă publicul nu preferă are posibilitatea să nu se uite.

VOT - modificare structură Travel Mix TV Satelit - unanimitate
VOT - modificare 4K și structură Travel MIX CATV - unanimitate
VOT - modificare Valea Prahovei TV cu difuzare și HD - unanimitate
VOT - modificare București TV zona de difuzare HD - Rusu, Kocsis, Borsos, Sorescu, Popescu, Cristea ceilalți împotrivă
VOT - modificare FORMAT București TV HD - unanimitate

VOT - toate se cedează către BEST MIX MEDIA - unanimitate.

VOT - pe radio cedarea către o singură societate - unanimitate.
VOT - transformarea în rețea regională - Herjeu împotrivă, ceilalți pentru.

3. S.C. INDUSTRIAL PROINVEST SRL Petroşani către S.C. GREEN GOLD MEDIA TV SRL pentru serviciul de programe Kapital TV din Petroşani, cu modificarea structurii serviciului de programe
Kapital TV - expiră 2020, cu redacții în Petroșani, Deva, Alba Iulia, difuzare națională, renunță la retransmisia Kapital FM, crește alți producători de la 20 la 35.
Industrial Pro Invest - 2 pers fizice - mai are Kapital TV Alba și Petroșani.
Aceeiași 2 acționari Green Gold Media - nu mai deține alte licențe audiovizuale.

Balint Cristian - acționarul majoritar (restul are soția) - motivul pentru care recurgem este faptul că de mai mulți ani CREDIDAM, UCMR-ADA cu care am pierdut procesele și singura soluție este să separ activitățile. Urmează să vin și cu licența de radio și local Alba. Alte modificări nu sunt.
VOT - unanimitate (lipsește Răsvan Popescu).

VIII. Retragere licență audiovizuală și avize de retransmisie
Retragere la cerere Multimedia Band Joseni Harghita, solicitare decembrie 2018. Era teletext.
VOT - unanimitate (lipsește Popescu).
Retragere aviz - decizia ANCOM - Favorit TV Timișoara.
VOT - unanimitate (lipsește Popescu).

IX. Decizii de autorizare.
Radio Trinitas Bechet - modificare amplasament
Radio Seven Satelit și Terestru -
Radio Galaxy - adăugare emițător de rezervă.
Radio Zu - prelungirea valabilității
Tulcea sistem radiant
Ștei Europa FM modificare după modificare acționariat.
VOT - unanimitate (lipsește Popescu).

PAUZĂ DE MASĂ

X. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare

1. Societăți CATV – rapoarte de constatare ale inspectorilor C.N.A.
295 controale la cablu în 2018.
RCS RDS - 35 de controale
Gubernat a spus ca acolo unde sunt nereguli CNA să trimită o atenționare pentru că oricum or să vină cu noile grile.
RCS obține acordurile la nivel național. Avizele expirate de la Bacău
Grila digitală a intrat în ședință de 5 ori în 2018 dar nu a intrat în ședință. S-a luat în considerare ulima grilă aprobată. In iulie s-a modificat must-carry - a ieșit Antena 1 - ne-a fost imposibil să depunem toate avizele, a spus printre altele reprezentantul RCS la CNA, Lucian Mihai.
Vot scrisoare adresată tuturor cabliștilor - Sorescu, Bălașa, Gubernat, Tufeanu - doar trei voturi pentru.

Gubermat a reamintit că joi discutăm modificarea Deciziei 72 pentru introducerea unei declarații pe proprie răspundere că respectă obligațiile, vom degreva.

2. Reclamația nr.8118/23.08.2018 - referitoare la retransmisia de programe fără aviz de retransmisie – cu pdv ANCOM
Dobre Andrei reclamă un sistem IPTV neidentificat. Inspecția nu a găsit la adresă compania, ANCOM de asemenea nu are înregistrată nicio societate la Aleea Topolog 12 din Constanța.

Gubernat a propus sesizare la Poliția Constanța cu toată documentația.
VOT - unanimitate.

3. Radio Someș – reclamațiile nr.9636/25.10.2018, nr.9649/26.10.2018, nr.9707/30.10.2018, nr.9728/30.10.2018 și raport al inspectorului.
Herjeu somație pe 40 cu 5
VOT- Cristea împotrivă restul pentru (lipsește Popescu).

4. Electron M Bit Pașcani – reclamația nr.10113/14.11.2018
Herjeu a propus 64 1 b somație
VOT - unanimitate (lipsește Popescu).

5. RTT Brașov – 11 reclamații
A cerut amânare dar se vizionează.
Propunere amânare pentru a vedea dacă cel care a făcut sesizările există.

6. Radio ZU Bacău – reclamația nr.9788/01.11.2018
93 cu 1 decizie de intrare in legalitate
VOT - unanimitate

7. Tele 3 Tg. Jiu – reclamația nr.9695/29.10.2018
40 cu 1 somație
VOT - unanimitate

8. Acces TV Tg. Jiu – 6 reclamații
somație pentru nefurnizarea înregistrărilor martor
VOT - unanimitate

9. Radio Omega Tg. Jiu – reclamația nr.10392/28.11.2018
somație pentru nefurnizarea înregistrărilor martor
VOT - unanimitate

Vizionare spot România educată. Tufeanu a spus că în final se spune un proiect al președintelui României, în an electoral. Campania a fost aprobată la începutul ședinței. Dacă spotul ar fi în campanie, ar fi OK. Asta este extra. Da

Toate mailurile trimise împotriva RTT Brașov sunt invalide, toate au același mesaj, a spus inspectorul Ciobănescu.
Conform Ordonanța se clasează.
VOT - unanimitate.

Gubernat a spus că spotul vizionat se votează deoarece la începutul ședinței a cerut trmiterea pe mailurile membrilor CNA pentru a fi vizionat. Deci spotul video a rămas deschis în procedură de vot.
În varianta audio este vorba despre un proiect prezidenția, iar în varianta video un proiect al președintelui.
Tufeanu a propus modificarea în "Proiectul administrației prezidențiale" conform art. 139. Să fie semnat de instituție.
Cristea a pus că e un proiect cu coloratură politică. A anunțat că este proietul său electoral.

VOT - Cristea, Tufeanu, Balasa, Gubernat, Borsos. Rusu, Herjeu. Sonorul transmisiei online s-a întrerupt înainte de concluzia finală.

Membrii CNA au ieșit din sală în jurul orei 15.50.

După încheierea ședinței Dorina Rusu a declarat la solicitarea Media Expres că a fost aprobată modificarea propusă de Tufeanu dar votul final pe spotul video va fi dat după vizionarea acestuia în varianta modificată.

XI. Diverse.

------------------------------------------
În jurul orei 17.00 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

08.01.2019

Întrunit în ședință publică, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de Direcția Control și Digitalizare, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice câte o somație publică următorilor radiodifuzori:

Electron M Bit Pașcani pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului, potrivit cărora: „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.” Raportul a cuprins ediția emisiunii „Știrile Infobit” din data de 13.11.2018;

Radio Someș pentru că, la difuzarea ediției emisiunii „Politica la Negru” din data de 19.10.2018, s-au încălcat dispozițiile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora: „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

Tele 3 Tg. Jiu pentru că, în ediția emisiunii „A patra putere” din data de 17.10.2018, nu s-au respectat prevederile art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”];

Acces TV Tg. Jiu și Radio Omega Tg. Jiu pentru încălcarea dispozițiilor art. 2, lit. a din Decizia nr.412 din 10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la inregistrarea programelor de radio si de televiziune, potrivit cărora „Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune şi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi: video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluţie minimă 360p şi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel: a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB”.

De asemenea, membrii Consilului au hotărât să emită decizie de intrare în legalitate în privința spotului referitor la oferta educațională a Universității Danubius Galați, deoarece clipul publicitar conținea sintagma „cei mai buni profesori”. Astfel, nu s-au respectat dispozițiile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului [„Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.”]. Potrivit raportului întocmit de Serviciul Inspecție, spotul a fost difuzat de Radio ZU Bacău în zilele de 26 și 27.09.2018.

În aceeași ședință, Consiliul a decis să aprobe solicitarea privind acordarea licenței audiovizuale prin rețele de comunicații electronice a S.C. Servicii Publice Podari SRL (Podari, jud. Dolj) pentru Podari TV.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

.....
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL