Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:18.08.2019
Data ultimei ştiri: 16.08.2019 17:32:11
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
VOD / OTT / MOBILECăutare avansatăGlosar

 Cinema 06.02.2019 10:40:32
GIRL-CINEMA-DISTRIBUȚIE / Filmul „Girl” (“Balerina” pe afișul românesc) nominalizat de Belgia pentru Oscar se lansează în cinematografe din 15 februarie
București (MEDIA EXPRES) / 6 feb 2019 / „Girl” (distribuit sub numele „Balerina” în România), lungmetrajul de debut al belgianului Lukas Dhont va intra în cinematografe în București și în ţară începând cu 15 februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films. Abordând o tematică "transgender", filmul a fost clasificat pentru o audiență peste 15 ani.

Filmul spune povestea Larei, o tânără de 15 ani născută într-un trup de băiat. Cu sprijinul tatălui ei, se transferă la cea mai bună școală de balet din Belgia, unde însă frustrările de adolescentă și nerăbdarea de a trece prin operația de schimbare de sex sunt tot mai mari, pe măsură ce trebuie să recupereze prin antrenament suplimentar în fața fetelor care au început baletul de la 12 ani.

Pentru promovarea filmului Vodoo Films a organizat o vizionare de presă la 5 februarie, la sala Elvira Popesco din București, în urma căreia am putut constata că traducerea titlului „Balerina” cenzurează accentul pus de autor pe problematica transgender – transformarea unei adolescente din băiat în fată –, mutându-l pe obsesia "culturală" pentru balet a eroinei, plasându-l astfel în contradicție cu ordinea importanței pe care autorul o dă celor două teme principale ale filmului.

După debutul din mai, anul trecut, de la Festivalul de la Cannes, filmul a devenit o senzație pentru vestul Europei și un hit internațional, fiind foarte bine primit de critica de specialitate. BBC îi oferă cinci stele, considerându-l „important și plin de umanitate”, „subtil, fără întorsături de situație șocante sau discursuri mărețe și cu un protagonist blând, interpretat magistral de Victor Polster”. Aceste calități au transformat povestea Larei, născută în corp de băiat, care-și dorește cu ardoare să devină balerină, „ într-un coming-of-age trans dramatic, empatic și puternic” (Indiewire) și i-au adus regizorului patru trofee importante pe croazetă: Premiul Caméra d’Or, Premiul FIPRESCI și Premiul pentru Cea mai bună interpretare Un Certain Regard și Premiul Queer Palme.

Lukas Dhont și-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul inițiat ca un documentar, a devenit o ficțiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin și masculin; dar cel mai important, despre (...) cineva, care alege să-și asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viață,” afirmă regizorul.

La începutul lunii ianuarie, filmul își începea călătoria peste ocean, către două dintre cele mai importante premii ale industriei cinematografice, fiind propus la Oscar și nominalizat la Globurile de Aur în categoria Cel mai bun film străin alături de Cold War (Pawel Pawlikowski), Capharnaüm (Nadine Labaki) și Shoplifters (Hirokazu Kore-eda). Balerina se află și printre nominalizații Academiei Franceze la Premiile César la categoria Cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare a premiilor franceze va avea loc pe 22 februarie.

Filmul a adunat nu mai puțin de 9 nominalizări la Premiile Magritte prezentate de Academia André Delvaux din Belgia. Premiile sunt considerate a fi versiunea belgiană a Oscarurilor și vor fi anunțate pe 2 februarie.

Filmul “Balerina” este distribuit în România de Voodoo Films, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Partener: Grimbergen Partener Media Principal: Radio Guerrilla. Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Vice, AARC, Cinefan, FilmSi, Sub25.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here
MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.