×

Cinema -- Data și ora publicării: 26.02.2019 13:32:39

GREEN BOOK-DISTRIBUȚIE / Premiul Oscar pentru cel mai bun film „Green Book” intră în cinematografe de vineri



București (MEDIA EXPRES) / 26 feb 2019 / Filmul despre rasism, diferențele sociale, culturale, despre valorile familiei dar și despre toleranța față de minoritățile sexuale, „Green Book”, proiectat în avanpremieră pentru presă la 25 februarie la Grand Cinema, în regia lui Peter Farrelly, cu Viggo Mortensen („Eastern Promises”, “The Lord of the Rings”) și actorul de culoare Mahershala Ali („Moonlight”, “Hidden Figures”) în rolurile principale, intră de vineri în cinematografe, fiind distribuit în România de Odeon Cineplex.

Filmul din categoria „road movie” urmărește aventurile protagoniștilor Tony Lip Vallelonga și Dr. Don Shirley, în anul 1962, sub linia Mason-Dixon din SUA - granița nordică a statelor în care a funcționat sclavia.

Cum era de așteptat, finalul filmului rezolvă pozitiv toate conflictele pe care le tratează – Tony evoluează de la rasism la toleranță și de la brutalitate la o înțelegere superioară a vieții, educatul, elevatul dar și singuraticul gay Don Shirley îmbrățișează la final valorile familiei, comuniunea dar și simplitatea unei vieți fără fasoane, polițiștii din sud agresivi și rasiști la început dar sfârșesc prin a fi de ajutor.

Interacțiunea personajelor principale cu toți ceilalți pe care îi întâlnesc în drum, mai ales în sudul segregaționist în care artiștii de culoare aveau drept cabine magaziile localurilor iar toaletele la care erau trimiși din casele de lux erau gropi în pământ, cu cabine de scânduri, zdruncină prejudecățile tuturor și invită spectatorii la reflecție.

Sunt remarcabile, de asemenea, culorile vibrante ale filmului, atmosfera generală prin care sunt recreeate interioarele și străzile anilor '60, atât din NewYork dar și de-a lungul traseului străbătut de cei doi, folosind întreaga recuzită interioară și exterioară a vremii, de la mobilierul și obiectele din casă la mobilierul stradal și reclamele vremii.

Potrivit sinopsisului publicat pe pagina oficială a filmului, distribuit la nivel international de Universal, Tony Lip (Mortensen), un bodiguard de club din zona italo-americană a Bronxului, din New York, este angajat ca șofer al lui Dr. Don Shirley (Ali), un pianist de culoare de clasă mondială, pentru o serie de concerte care debutează în Manhattan dar se încheie în sudul sclavagis. Cei doi trebuie să se ghideze după “The Green Book”, ghidul sudului Americii conținând localurile și hotelurile unde afro-americanii puteau să intre fără a fi dați afară sau arestați.

Filmul urmărește evoluția personajelor principale în raport cu ceilalți dar și între ele, în vreme ce peste tot (chiar și în NewYork) este prezent rasismul, pericolul dar și generozitatea și umorul. Până la finalul filmului cei doi sunt forțați să lase deoparte diferențele pentru a supraviețui și pentru a termina cu succes ceea ce pare a fi călătoria vieții lor.

Povestea care este prezentată la începutul filmului ca fiind bazată pe fapte reale - a fost scrisă de Brian Currie, Nick Vallelonga (fiul lui Tony Vallelonga din film) și Peter Farrelly și produsă de Jim Burke, Charles B. Wessler, Brian Currie, Peter Farrelly și Nick Vallelonga - a fost criticată de familia lui Don Shirley pentru nerespectarea adevărului, potrivit presei americane.

Chiar și cu acest minus la capitolul onestității creative, valoarea educațională și moralizatoare a filmului atinge cele mai înalte standarde și oricum este ceva ce nu prea preocupă industria autohtonă de film, care fie din nepricepere fie din nepăsare fie din ignoranță suferă tocmai la capitolul „concluzii”. La noi, în filmul al lui Radu Jude, „Mi-e indiferent...” rasiștii au ultimul cuvânt.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL