×

Editorial -- Data și ora publicării: 26.02.2019 14:15:10

DOCUMENTAR MAMUT-FESTIVAL / One World Romania organizează un maraton documentar “de antrenament” înaintea Festivalului din 15-24 martie



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 26 feb 2019 / One World România aduce în martie în cadrul Festivalului One World Romania – ediția a 12-a (15-24 martie) un documentar cu o lungime record de 8 ore (!!!), motiv pentru care a anunțat un ultim „antrenament” destinat publicului pentru duminică, 3 martie, de la ora 16:00, la Cineclubul OWR, cu proiecția filmului de aproape cinci ore realizat de Jonas Mekas, „Lituania și colapsul URSS” (2008).

Prin această ultimă proiecție de Cineclub dinaintea începerii festivalului, organizatorii doresc să aducă un omagiu artistului care a murit la începutul acestui an. Filmul este proiectat în versiunea originală (engleză), fără subtitrări în limba română.

„Lituania și colapsul URSS” este un film care utilizează fragmente de știri și interviuri filmate de Mekas în sufrageria sa, pe televizorul propriu, timp de aproximativ doi ani – ce documentează modul în care mass-media americană a reflectat anevoiosul proces de desprindere, la începutul anilor 1990, a Lituaniei de fosta URSS.

Filmul de peste opt ore „Suflete moarte”– cel mai recent documentar al regizorului chinez Wang Bing – va fi primul documentar proiectat în cadrul celei de-a 12-a ediții OWR, vineri, 15 martie, începând cu ora 12:00 la sala Apollo111, în ziua de deschidere a festivalului.

Potrivit organizatorilor festivalului, cu „Suflete moarte", Wang Bing realizează un nou film despre rănile dureroase provocate de dictatura din China și despre crimele contra umanității pe care le-a generat. De data aceasta, este vorba despre represiunea declanșată de Mao Zedong în anii '50, când a acuzat întregi categorii de cetățeni (mai ales tineri și profesori - definiți ca intelectuali) că ar fi „de dreapta". Precum în România, unde regimul Gheorghiu-Dej trimitea dușmanii de clasă la „Canal", aceștia au fost închiși în centre de „reeducare” aflate în deșertul Gobi, care s-au dovedit veritabile centre ale morții.

Dincolo de mărturiile supraviețuitorilor, felul în care filmul este realizat menține atenția trează pe toată durata lui. După „Suflete moarte", va urma o discuție cu criticul de film Andrei Gorzo.

Biletele la filmul „Suflete moarte” au fost puse în vânzare pe site-ul Eventbook și costă 25 de lei, respectiv 15 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Accesul la proiecție se poate face și pe bază de abonament sau abonament de 5 intrări.

Intrarea la Cineclubul din data de 3 martie se face pe baza unor liste de rezervări. Pentru înscrieri se poate trimite un e-mail pe adresa info@oneworld.ro care să conțină numele și numărul de locuri rezervate. Rezervările sunt deschise până sâmbătă, 2 martie 2019, la ora 17:00.

De asemenea, cererile de acreditare pentru presă se pot trimite prin e-mail până la data de 10 martie 2019, prin completarea unor formulare ce pot fi descărcate de la adresa online https://festival-oneworld.ro/l/ro/presa/.

Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook.

Asociației One World Romania a anunțat totodată că persoanele care doresc să contribuie la dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”, pot dona 35 euro în cadrul categoriei “Cinefil” care include: 1 festival pass la ediția a 12-a a Festivalului One World Romania (15-24.03.2019), 1 goodie bag OWR 12, 1 loc asigurat la fiecare proiecție din cadrul Cineclubului OWR, 1 DVD la alegere din colecția OWR și abonare la newsletter-ul OWR, sau o donație de 100 de euro ca „Suporter”, ce include 1 badge „Guest” la ediția a 12-a a Festivalului One World Romania (15-24.03.2019), care permite accesul la toate evenimentele organizate în cadrul ediției și întâlniri cu invitații festivalului, publicarea numele în catalogul ediției OWR 12, la secțiunea „Mulțumiri”, 1 goodie bag OWR 12, 2 locuri asigurate la fiecare proiecție din cadrul Cineclubului OWR, 1 DVD la alegere din colecția OWR, cel de-al cincilea DVD din colecția SAHIA VINTAGE, lansat în decembrie 2018, abonare la newsletter-ul OWR și alte surprize și cadouri.

Donațiile „Cinefil” și „Suporter” se pot face online la adresa de web https://oneworld.ro/ro/prietenii-owr .

De asemenea, până la 15 martie se poate depune către ANAF Declarația 230 prin care se redirecționează un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de la adresa https://oneworld.us9.list-manage.com/track/click?u=5e71d95995fe5d166c5e7f1a7&id=3427378e61&e=f1a204b8c8 .
.
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Organizația Internațională pentru Migrație, Institutul Cultural Român, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare - RoAid
SPONSORI: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București,Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveției în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, ACID, Editura Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundația Friends for Friends, Centrul Rațiu pentru Democrație, CEREFREA Villa Noël, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Festival, Q Club, Londohome, ARCEN, ABIS Studio
BILETE PRIN: EVENTBOOK
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: media TRUST
PARTENERI MEDIA: Radio România Actualități, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Historia, Hotnews.ro, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Igloo, Banchiza Urbană, Liternet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL