Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Scriem despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:21.05.2019
Data ultimei ştiri: 21.05.2019 17:26:56
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne


English
Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
NewMedia / OTT
ONG
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată


Apasa coperta
de deasupra!
Index Anuar
Operatori Cablu
Televiziuni
Radio
DTH
Echipamente
Glosar

 Autorităţi 12.03.2019 11:40:02
Ședinţa CNA de marți, 12 martie 2019
București (MEDIA EXPRES) / 12 mar 2019 / Programată la ora 11.30. Ședința a început la 11.45 condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Ramona Elena Sorescu, Orsolya Borsos, Cristea Alexandru Kocsis, Cristina Ancuța Pocora și Dorina Rusu. Radu Călin
VOT - OZ unanimitate.

I. Adresa nr.1902/06.03.2019 de la Asociația pentru Radio Audiență – referitoare la demararea procedurii privind licitația de desemnare a măsurătorului de audiență radio (desemnarea de către C.N.A. a celor cinci membri care să facă parte din comisie).
Cei 5 membri CNA care vor face parte din comisie.
Propuneri
Data primei întâlniri va fi stabilită apoi.
În transmisia online nu s-au auzit propuneri sau o decizie la acest punct. CNA a trecut la audierea de la punctul următor.

II. Adresa nr.1553/22.02.2019 de la S.C. Lidas Prod SRL Zimnicea – plângere prealabilă împotriva Deciziei C.N.A. nr.217/14.02.2019 privind retragerea avizului de retransmisie – cu pdv al SJR
Zorilă Angel director tehnic și avocat lidas în fața CNA.
Am formulat plângere prealabilă - a spus avocata - care este deja pe rol contestația împotriva deciziei de retragere a avizului. Potrivit legii audiovizualului plângerea aceasteia la CNA este facultativă dar ne ajută în cererea de suspendare pe care o considerăm netemeinică și nelegală.
Cerem revocarea deciziei de retragere a avizului care perturbă grav activitatea societății. Lidas Prod este o companie care de patru ani cu greu face față concurenței și-a restrâns activitatea continuu. Lidas nu are 50 de abonați dar nici zeci de mii de abonați.
În 2017 asociații AGA 2 oct 2017 închiderea a 60 de puncte de lucru. E greu să lupți cu RCS și UPC. Nu avem resursele materiale și financiare ale acestor două societăți. 36% din total abonați care în prezent sunt de 3.600 la nivelul întregii țări vor dispărea în urma deciziei CNA.
Încasările cele mai mari din Teleorman pentru că din Vaslui Tulcea și Giurgiu - mai sunt câteva comune. În Teleorman - Zimnicea - RCS spune că suntem firmă fantomă și încearcă să ne ia abonații.
Herjeu - nu am înțeles unde spuneți că nu ați încălcat legea. Ca să anulăm o decizie trebuie să constatăm că nu ați încălcat legea. Dacă nu ne spuneți cum nu ați încălcat legea nu luăm în discuție. Ați trimis 3 posturi care nu au licență și zeci fără acorduri.

Nu suntem cei mai mari pirați de pe piața audiovizualului. Inspectorul a venit în control la Zimnicea și a constatat patruzeci și ceva de canale, nu este adevărat că se transmit zeci de programe. Între timp am obținut avize. Controlul din comuna Izvoarele nu a fost constatat legal.

Cristina Tănase - 7 martie - Smârdioasa Teleorman - inspecție CNA - control la abonat Lidas Prod - se transmiteau 49 in analogic și anunț (poze) în digital 111 programe. În 7 martie în Zimnicea la stația cap de rețea - 49 analogic, în digital nu au mai fost găsite programe. La 16.55 la casierie a așteptat 25 de minute la casierie, program ora 17.00. Echipamentul aparent digital scos de sub tensiune. Celelalte încăperi acces interzis. Sunt prezentate poze. Abonatul - chitanță dar nu avea abonamentul plătit la zi.

Avocata - era legal să fie și cineva din partea societății.

Zorilă Angel a spus că nu sunt abonații noștri. Avem dreptul la contestație, dacă închidem rămânem fără abonați.

După audiere - VOT admitere contestație - niciun vot pentru. (inclusiv Cristea intrat în ședință în jurul orei 12.00.).

Ciobanu - nerespectarea deciziei CNA - difuzarea de programe fără fără aviz CNA conform art. 74 se sancționează cu amendă conform art. 90 alin 1 j0 - contravenție, se sancționează cu amendă.

Propunere Cristea 25.000 amendă art. 74 alin 1 - unanimitate 11 voturi

III. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

CNA a început audierea pe rapoarte și a luat PAUZĂ în jurul orei 12.45 fără nicio decizie de sancționare.

1. Antena 1 (2 rapoarte), Antena 3 (16 rapoarte), Antena Stars (4 rapoarte), B1 TV (6 rapoarte), Digi 24 (1 raport), Kanal D (6 rapoarte), Look Plus (1 raport), Prima TV (1 raport), PRO TV (9 rapoarte), Realitatea TV (4 rapoarte și monitorizare structură program pentru postul Realitatea Plus), România TV (4 rapoarte), Radio ZU (1 raport), Radio Guerrilla (1 raport) - emisiuni difuzate în luna ianuarie 2019 – cu reclamații

IV. Diverse.

În jurul orei 18.00 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă12.03.2019

Întrunit în ședințe publice în zilele de 5, 7 și 12 martie 2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis în ședința din 12.03.2019 să aplice câte o somație publică următoarelor posturi:

Antena 3 - pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (3) și art. 33. alin. (3) la difuzarea emisiunilor „Sinteza Zilei” (ediția din 17.01.2019) și „Exces de Putere” (din 18.01 și 08.02.2019);
Pro TV - pentru încălcarea dispozițiilor art. 18 lit. b în cadrul emisiunii „Ferma” din data de 30.01.2019;
Realitatea TV - pentru emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 12 – 16.01.2019, în cadrul cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 40 alin. (1) și (2), art. 64 alin. (1) lit. a) și b), art. 29 și art. 66;
România TV - deoarece, la difuzarea emisiunii „Punctul culminant” (edițiile din 17 și 23.01.2019) nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (3) și art. 33 alin. (3);
Radio Guerrilla - pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin (1) lit. b) în emisiunea „Guerrilla LogOut” din 29.01.2019.


În aceeași ședință, Consiliul a decis să aplice o amendă de 20.000 de lei societății Lidas Prod SRL Zimnicea, pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”.Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 29 - (1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie. (2) Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal: "Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional.", menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale. (3) Imaginile care prezintă execuţii, oameni ucişi sau voluntari ai morţii, indiferent de motivaţia acestora, se difuzează numai în cazuri temeinic justificate.

Art. 33 – (…) (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aici… Tot mai mulți cititori vin în online, dar publicitatea scade în toată presa scrisă. După ani buni de știri cu parolă acum publicăm știrile la liber – vrem ca articolele să fie cât mai accesibile pentru toată lumea. De aceea avem nevoie de ajutorul Dvs.! Jurnalismul practicat de Media Expres este independent și uneori de investigație și necesită timp, bani și muncă pentru a fi produs. O facem în continuare pentru că perspectiva independentă contează cel mai mult și ar putea să fie chiar perspectiva Dvs., ca cititor. O presă care oferă știrile la liber este considerată mai democratică, ar trebui să fie gratuită și nu o marfă pe care doar puțini și-o pot permite. Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re here… we have a big favour to ask. More people are reading Media Expres online than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And like many news organisations, we put up a paywall but not for the news, as we want to keep our journalism as much open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Media Expres’ independent, and sometimes investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe independent perspective matters – because it might well be your perspective, too. News not being under a paywall it is more democratic, the media should be available for all and not a commodity to be purchased by a few. Subscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click here


MEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.