×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 14.03.2019 10:16:16

Ședinţa CNA de joi, 14 martie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 14 mar 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Ramona Elena Sorescu, Orsolya Borsos, Cristina Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

VOT OZ - unanimitate

I. Adresa nr.2027/12.03.2019 de la Centrul European pentru Drepturile copiilor cu Dizabilități – referitoare la campania de interes public privind dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități.
Se audiază după votul la punctul II.
Reprezentanta a explicat că pe perioada campaniei pentru europarlamentare - dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități. Peste 700.000 persoane adulte cu dizabilități în centre rezidențiale și în familii, sunt cazuri în care nici familiile acestor oameni nu știu dacă ei au dreptul la vot. Semnal de alarmă pentru scena politică și societate ca să se adreseze tuturor categoriilor de cetățeni. Mesajele din campanie nu sunt accesibilizate pentru toți oamenii. La Cluj comunitatea surzilor peste 600 în Cluj spun că nu știu ce se discută, nu se duc la vot pentru că nu înțeleg. Un mesaj de interes public ar fi util și binevenit.
Sub 4% cu dizabilități au votat la ultimele alegeri, răspuns la întrebarea Dorina Rusu dacă există statistici. Sunt nenum
Radu Herjeu a spus că nu înțelege cui i se adresează campania.
Reprezentanta este de asemenea în proces de a strânge 100.000 de semnături pentru a participa ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.
Se amână o decizie pentru vizionări suplimentare pentru ședința de marți 19 martie.

II. Adresă către radiodifuzorii centrali, locali și regionali – solicitare acord privind postarea pe site-ul C.N.A. a structurii acționariatului
VOT - Unanimitate.

III. Adresa nr.2336/13.03.2019 de la postul Antena 3.
Demersul în baza art.8 din 504- solicitare sprijin pentru asigurarea profesiei de jurnalist. Tot mai dese episoade cu reporterii în teren sunt împiedicați să-și desfășoare activitatea de oameni agresivi care împiedică relatarea evenimentelor de interes public. Am avut 4 incidente în ultima vreme, unele au devenit subiect de mândrie pentru cei care le-au produs. Persoane de la manifestații de protest intrau în cadrul transmisiei și folosind un limbaj injurios. Reporterii au încercat să evite ca incidentele să devină deranjante. Jignirile s-au auzit într-un caz pe post, autorul s-a lăudat pe pagina sa din spațiul virtual.
Nu știu ce poate face CNA dar urmează luni tensionate cu două rânduri de alegeri cu acțiuni stradale. Relatările s-ar putea să nu fie relatate corect și obiectiv din cauza unor astfel de incidente. CNA ar putea să solicite autorităților care asigură ordinea publică, nu știu.
Dorina Rusu a spus că trebuie să fie clar că e împotriva oricărei agresiuni împotriva oricărui jurnalist. Dar CNA nu are atribuții. Poliția și jandarmeria trebuie să intervină la orice agresiuni împotriva cetățenilor. CNA are rolul să protejeze cetățenii împotriva manipulărilor Antena 3.
Ursu a spus că sunt acuzații fără acoperire și nu poartă acest dialog.
Rusu a spus că protestatarii sunt finanțați de Soroș.
Gubernat a încercat să intervină, sunt opinii personale care nu se discută acum. Sunt mesaje politice. E lipsă de respect față de invitat.
Rusu a spus că are dreptul de a vorbi.
Gubernat a spus că nu e corect. Au fost sancționate pe ce spuneți Dvs. dar amenda la Antena 3 pe ce spuneți a fost anulată în instanță.
Herjeu a spus că doamna Rusu are dreptul să vorbească, Ursu poate să nu răspundă. Ca membru al CNA vreau să am dreptul să mă adresez invitaților. Nu putem să-i spunem doamnei Rusu ce are voie să spună sau nu.
Gubernat a spus că nu figura pe ordinea de zi ce spune doamna Rusu.
Cristea a spus referitor la plângere ca CNA era firesc să fi avut deja o reacție. Este un fenomen național. Unii membri CNA salivează că pe tricoul virtual al lui Ursu scrie Antena 3.
Pocora a intervenit protestând că este o agresiune la adresa Dorinei Rusu.
Cristea a continuat spunând că mai mulți ziariști din țară au fost agresați, cel puțin un jurnalist este agresat în fiecare lună în România. Presa Românească nu are un sindicat, este o vulnerabilitate a presei din România, nu are un sistem de referință cum e Clubul Român de Presă. Legea presei scrise a fost refuzată net pentru că ar fi un pumn în gura presei.
Aceste situații nu sunt doar legate de sesizarea Antena3 ci cu caracter național. CNA are un articol de lege art. 8 alin 1 lit. a - autoritățile publice asigură la cerere protecția jurnaliștilor... . Apărarea unor jurnaliști intră în misiunea noastră. Cred că ar trebui să discutăm între noi dacă trebuie să intervenim cu un comunicat și cred că dacă avem acord cu Jandarmeria să ne vedem cu ei să discutăm. Poate există în regulamentele interne ale Jandarmeriei posibilitatea unui consemn unde sunt cazuri de relație încordată între protestatari și ziariști să știe că au obligația să intervină. Este o obligație morală și legală.
Rusu a spus că jandarmii trebuie să intervină oricum, nu cred că e nevoie de protocoale. Dar când au fost agresați de Jandarmi, anul trecut? CNA nu a intervenit nici atunci. CNA nu dă dovadă de echidistanță și credibilitate.
Cristea a spus că o reacție atunci a CNA ar fi fost pripită. Rezultă din informațiile din ultimele zile că opinia Rusu este contrazisă de secretarul de stat american care vorbește despre România criticând corupția, intervenția din justiție dar și 15 ziariști agresați.
Herjeu a întrebat dacă ați făcut o solicitare Jandarmeriei.
Ursu a spus că există un demers pentru o mașină vandalizată.
...
Popescu a propus ca CNA să trimită o scrisoare către Jandarmerie.
Dorina Rusu a propus să includem în listă inclusiv ziariștii agresați de Jandarmerie. Dacă dăm comunicatul la solicitarea Antena3 opinia publică ar considera că protejăm Antena3.
Cristea a spus că trebuie să dăm un mesaj de nivel național. Nereferindu-ne la un radiodifuzor ci la situația din presă riscul este următorul, ne putem aștepta la un răspuns diluat și n-am făcut nimic. Propun o discuție în prealabil cu ei, ar fi un comunicat cu substanță.
Pocora a spus printre altele că discuția de aici nu e diferită de circul politic din Parlament, tot spunem că suntem peste opiniile politice... legat de art. 8 din lege CNA nu este abilitat să asigure protecția... Politicienii de la Băsescu președinte și Dragnea președintele CDEP - invitau ziariștii la baie sau pe masă... Nu am reacționat. La această chestiune nu găsesc că în prezent că trebuie să avem o reacție dar aș monitoriza, aș lărgi dezbaterea care ar fi necesară cu toți jurnaliștii.
Cristea a spus că Pocora a intrat recent în instituție, nu poate să ne dea lecții de morală, trebuie să te coci ca să ajungi în această poziție. Nu poate să se tragă o linie T zero, este un fenomen în derulare cu istoric și prezent. CNA era dominat de reprezentanții PDL atunci când Băsescu. CNA nu este abilitat să asigure protecția, deci ne adresăm unor instituții abilitate cu o rugăminte.
Gubernat a spus că Narcisa Iorga a avut o opinie care mi s-a părut convingătoare. Nu sesizăm organele abilitate doar pentru Antena3 ci pentru toți ziariștii aflați în zone de conflict.
Șora a solicitat închiderea Digi24 pentru că au avut îndrăzneala să aibă un invitat pe care protestatarii nu-l agreează.
Herjeu a spus că invităm radiodifuzorii să respecte legea din când în când.

Gubernat a spus că se pregătește o solicitare către Jandarmerie și marți 19 se votează.
Pocora a spus ca decizia să fie semnată de membrii care o votează.
Gubernat a spus că nu există o asemenea procedură, șase voturi pentru reprezintă decizia instituției.
Pocora a spus că dacă textul include apelul la autorități să nu mai agreseze jurnaliștii.
Gubernat a spus să includem și cererile politicienilor să închidă televiziuni.
Cristea a spus că nu putem să cerem cuiva ceva și să-i dăm și o palmă.

IV. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare: Posturi TV si radio (locale și regionale) – rapoarte ale inspectorilor
EBS Radio din Cluj Napoca - somație - unanimitate.
Magic FM Bv - scrisoare - unanimitate.
Tele 3 Tg.-Jiu somație - unanimitate.
Ploiești TV somație - unanimitate.
Radio Arena somație - unanimitate.

După acest punct se audiază "domnul Ursu" de la Antena 3 vezi mai sus.

V. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

1. B1 TV (6 rapoarte) – reluare vot

2. Antena1 - emisiunea Xtranight Show difuzată pe data de 04.02.2019 – cu reclamație

3. Digi 24:

1. Emisiunea Știrile Digi 24 difuzată pe data de 31.01.2019 – cu reclamație

2. Emisiunea Business Club difuzată pe data de 28.02.2019 – cu reclamație

4. Realitatea TV – emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 22.01.2019 – cu reclamație

5. România TV – emisiunea Știrile România TV difuzată pe data de 19.02.2019 – cu reclamație

6. Posturi radio și TV – spotul Amazon Hub – cu reclamație (rediscutare)

7. Antena 3 – spotul de teleshopping pentru produsul Blaumann, difuzat pe data de 07.02.2019 – cu reclamație și pdv al RAC

8. 6 TV – spotul de teleshopping pentru produsul Ormus difuzat pe data de 27.02.2019 – autosesizare

9. Posturi TV – emisiuni de Știri difuzate pe data de 01.12.2018 - autosesizare

10. Antena Stars – emisiuni difuzate în luna februarie 2019 – cu reclamații

11. Digi sport 1:

1. Emisiunea Digi sport matinal difuzată pe data de 17.01.2019 – cu reclamație

2. Meciul de fotbal FCSB – Concordia Chiajna transmis pe data de 18.02.2019 – cu reclamații

12. Music Channel – videoclipul Bury a Friend difuzat pe data de 13.02.2019 – cu reclamație

13. PRO TV – emisiuni difuzate în luna februarie 2019 – cu reclamații

Autosesizare Gubernat.
Audiere pe tema mesajelor difuzate de Pro TV referitoare la posibila ieșire din grila Telekom. Gubernat a reproșat informarea incorectă a publicului.
Radu Herjeu și Răsvan Popescu au susținut că nu este nicio încălcare a legii.
Telekom reclamă denigrarea și prejudiciul.

Reprezentantul Telekom - a spus că vor face o scrisoare deschisă nu o plângere, cu un punct de vedere de la juriștii Telecom către CNA.
Gubernat a propus amânarea subiectului.
Reprezentanta Pro TV a spus că nu a existat calomniere și denigrare.
Telekom știa de mesaj, avem obligația de a ne informa telespectatorii.

Pentru Ferma - Herjeu a propus 10.000 amendă, pentru discuții cu conotații sexuale.
VOT - Rusu Pocora Borsos Sorescu Gubernat Balasa Herjeu Cristea Popescu - unanimitate.

VOT - decizia cu privire la Steaua Pocora și Rusu împotrivă ceilalți pentru

14. PRO X – emisiunea Best of fun difuzată pe data de 13.02.2019 – cu reclamație

15. Telekom Sport 1 – meciurile de fotbal FCSB – Hermannstadt și FCSB – Universitatea Craiova, transmise pe data de 11.02.2019, respectiv 24.02.2019 – cu reclamații

16. ZU TV – videoclipul Money difuzat pe data de 28.02.2019 – cu reclamație.

VI. Diverse.

În jurul orei 17.28 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă





14.03.2019





Întrunit în ședința publică din data de 14 martie 2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis aplicarea următoarelor sancțiuni:

amendă de 10.000 de lei postului Pro TV pentru 3 ediții ale emisiunii „Ferma”, la difuzarea cărora nu au fost respectate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 și nici cele ale art. 18 alin. (1) lit. a (edițiile din 17 și 19.02.2019) și, respectiv, lit. b (ediția din 27.02.2019) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.
somație publică postului Realitatea TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere” din data de 22.01.2019;
somație publică postului Antena Stars pentru nerespectarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. b din Cod, la difuzarea emisiunii „Star Matinal” din 01.02.2019.
De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința spoturilor de teleshopping aferente campaniilor de promovare a produselor Ormus și, respectiv, Milena, la difuzarea cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare, Consiliul a sancționat cu câte o somație publică următoarele societăți:

Entire Broadcasting System SRL (EBS Radio) pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului;
Tele 3 Media SRL (Tele 3) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Lege;
Proton Production SRL (Ploiești TV) pentru încălcarea prevederilor art. 29 alin. (2) din Codul audiovizualului;
Direct Global Media SRL (Radio Arena) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 93^1 alin. (3) din Lege.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 35 - (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date;

Art. 39 - (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective

Art. 54 - (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e);

Art. 93 ^1 - (3) În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul 6,00 - 14,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 29 - (2) Înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi verbal: "Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional.", menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale;

ART. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL