×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 19.03.2019 10:21:33

Ședinţa CNA de marți, 19 martie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 20 mar 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Ramona Elena Sorescu, Orsolya Borsos, Cristea Alexandru Kocsis și Dorina Rusu.

VOT - Dorina Rusu și Kocsis împotrivă restul pentru ordinea de zi.
Gubernat a început ședința cu Diverse - alegeri pentru președintele CNA care a fost stabilită joi 2 aprilie, candidaturile se depun până marți 26 martie.
VOT - unanimitate

I. Adresa nr.2027/12.03.2019 de la Centrul European pentru Drepturile copiilor cu Dizabilități – referitoare la campania de interes public privind dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități – prezentare/vizionare spoturi
Durata campaniei pe perioada campaniei electorale pentru alegeri.
VOT - unanimitate.

II. Adresa nr.1899/13.03.2019 de la Societatea Națională de Cruce Roșie – referitoare la campania de interes public ” Donează constant sânge”.
Nadia Lazăr expert de comunicare - spot de 5 secunde pentru donarea de sânge. Voluntară și neremunerată. Dorim să fim prezenți pe TV tot timpul. Cuburi pe microfoanele jurnaliștilor sub cubul clasic. Buget aproape zero, nu plătim spațiu de promovare. S-au alăturat PRO TV, suntem în discuție cu INTACT. Sunt mulți ziariști freelanceri. Ne extindem și la nivel local. Dublăm mesajul de pe microfoane cu un carton de 5 secunde care să fie difuzat cât mai des.
La nivel național există 44 centre de donare de sânge sau la clinica-spitalul cel mai apropiat.
Herjeu - există centralizare pe net a centrelor de donare? Sugestia mea este ca la final să scrie găsiți centrele de donare pe adresa www.crucearoșie.ro.
VOT - unanimitate

III. Proiect de adresă către radiodifuzorii naționali și regionali referitoare la transmiterea datelor necesare completării rapoartelor privind difuzarea de opere europene.
Art. 16 din Directivă - procent majoritar (mai puțin știri, sport, publicitate, teleshopping) cel puțin 10% din timp sau bugetul de programe pentru producători independenți.
Raportare o dată la 2 ani privind art. 16 și 17 și o dată la 4 ani art. 13.
VOT - unanimitate.

IV. Solicitare licențe audiovizuale prin satelit: S.C. PLAYTIME MEDIA SRL Bucureşti pentru Amaro TV şi Amaro TV Ro din Bucureşti
Satelit -
Societatea are acționar unic Pateon Media 2 actionari persoane fizice - Daroczi-90%.
Societate înregistrată în 28 februare 2019.
Format tematic pentru minoritatea rromă, difuzare în Europa și în limba maghiară, Ro cu zona de difuzare România.
Program 24 de ore pe zi, 100% alți producători.
Investiție 200.000 de euro pe an, surse proprii de finanțare.
Societatea nu mai deține licențe audiovizuale.
Daroczi Laszlo, Secar Roxana - administrator și acționar minoritar, Constantinescu Cătălin - director marketing și Paul Manta - avocat sunt prezenți în fața CNA.
Este dedicat romilor, a spsu Manta.
Herjeu a spus că sunt diferențe între rromii din Ungaria, Ardeal și restul României.
Suntem în discuții cu RCS și UPC. Proiectul este de câțiva an, am discutat cu asociații din Ungaria - sunt făcute castinguri pentru moderatori. Urmează și în România, unde vom da drumul spre sfârșitul anului. Va fi dedicat culturii și tradiției prezentare elemente pozitive din viața lor.
Producția cu moderatori - matinal și emisiuni - sunt produse cu case de producție externe, nu sunt făcute inhouse.
Proiectul este demarat de mai mulți ani și vor fi prezentați într-o lumină pozitivă, ne bazăm pe audiență din partea lor, filme și seriale indiene, avem program gen Viața Satului - un serial cum zonele defavorizate- anumite sate - vor fi ajutați și monitorizați, evoluția și dezvoltarea lor. Ideile vin din partea lor.
Cred că o să avem în primul an o audiență de 0.2, 0,3 ca medie. Nu se va uita numai minoritatea rromă. Vor fi filmate muzica, evenimentele, nunți. Va fi atractiv și ca divertisment.
Principala zonă de impact este Europa de Est, a spus Daroczi. Eșecul politicii de integrare în Bulgaria, România, Serbia, Slovacia și Ungaria duce la pierderi de 6 miliarde de euro pe an, potrivit unei statistici. Avem în vedere accesarea de fonduri europene pe proiecte culturale. Nu dorim un canal de can-can, ne interesează educația, apropierea, interesul fiind o integrare și o diminuare a problemelor.
Bălașa a spus că a fost o inițiativă similară în Craiova prin 1995-1996. Toate minoritățile au încercat după ce minoritatea maghiară a obținut bani pentru înființarea de televiziuni. Nu au primit fonduri. Cei mai vocali au fost evreii, deși mai existau 132 de evrei în Craiova. Radio TV Horion au făcut o emisiune pentru rromi.
Cum faceți traducerea atâta vreme cât nu există o limbă scrisă a țiganilor? a întrebat Bălașa. În ce măsură proiectul se suține în timp?
Răspuns: limba va fi română la TV în România și maghiară în Ungaria. Unde vorbesc ei, va fi o subtitrare făcută de interlocutori. Nu sunt emisiuni live.
Proiectul este demarat și bazat pe date concrete și este pe termen lung.
Borsos a întrebat dacă are rol educativ, publicul țintă sunt rromii în primul rând, dar trebuie să atrageți și publicul majoritar.
Va fi atractiv pentru toată lumea, vom promova tinerele talente.

VOT - unanimitate

V. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. IMAGE GROUP SRL Târgovişte pentru Puls FM din Târgovişte
Dan Ștefanov, directorul prezent în fața CNA. Patru retransmisii RFI. Muzică 80,90, 2000. Muzică românească și europene.
VOT - unanimitate.

2. S.C. ABC PLUS MEDIA SA Oradea pentru staţia Naţional FM Zalău cu modificarea structurii serviciului de programe Naţional FM reţea terestră şi satelit şi modificarea structurii serviciului de programe Favorit FM Zalău
VOT modificare structură - unanimitate.

VI. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. CLAS MEDIA SRL Oradea – modificare structură serviciu programe Favorit FM Oradea terestru şi satelit
Avea 44,6 pp acum 4,5, alți 55,3, solicită 95,5 alți producători. 4 informare, educative 0,2, culturale de la o,2 la o,3.
Deține șase licențe audiovizuale.
VOT unanimitate.

2. FUNDAŢIA ÎMPREUNĂ PENTRU SOLIDARITATE SOCIALĂ Piatra Neamţ – modificarea licenţelor audiovizuale acordate pentru difuzarea serviciilor de programe Radio Jurnal Spiritual din Bârlad şi Radio Unu din Piatra Neamţ şi Bicaz (denumire, format de principiu şi structură servicii de programe, după caz)
VOT - unanimiate.

3. S.C. GLOBAL RADIO SRL Suceava – modificare acţionariat
VOT - unanimitate.

4. S.C. TERRA INTER-MEDIA SRL Cernavodă – modificare structură serviciu de programe Radio Terra din Cernavodă şi Medgidia
VOT unanimitate.

3. S.C. ETV CENTER SRL Tg. Mureş - modificare format de difuzare Erdely TV şi prezentare grilă de program
Format SD, solicită și HD.
VOT - unanimitate.

VII. Cedare licență audiovizuală: S.C. MULTIRADIX SRL Cluj-Napoca către EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL Cluj-Napoca pentru serviciul de programe de radiodifuziune Agnus din Cluj-Napoca
VOT cedare - unanimitate.
VOT somație - unanimitate pentru modificare fără acord CNA.

VIII. Retragere licență audiovizuală
DOQ Media TV - retragere DOQ - 7 martie 2019, începând cu 1 aprilie 2019.
VOT - unanimitate.

IX. Retrageri avize de retransmisie
Metropolitan HQ Net din Caracal la cererea titular.
VOT - unanimitate.

X. Decizii de autorizare
Nu sunt probleme.
Conform listei prezentarea nu s-a auzit în transmisia online.
Vot amânat din lipsă de cvorum.
VOT - unanimitate.

XI. Proiect de adresă către Jandarmeria Română.
Dorina Rusu este împotriva adresei, indiferent de conținut. Este normal să apărăm libertatea presei dar nu la solicitarea unui post. Trebuie să ne plasăm într-un punct neutru. Trebuie să-i apere pe toți, un comunicat. Vom fi de partea unei televiziuni împotriva protestatarilor. Doresc vot separat dacă să existe adresa în primul rând și pe urmă conținutul. Atitudinea protestatarilor față de anumite televiziuni este cauzată de felul cum acestea au vorbit despre protestatari. Organizațiile civice sunt plătite de Soros, au fost înjurați #Rezist etc.
Trebuie să apărăm opinia publică de dezinformări, nu numai pe jurnaliști de jandarmi.

Monica Gubernat a replicat că această solicitare e pentru protejarea tuturor jurnaliștilor împotriva actelor de violență. Suntem împotriva violenței și din păcate Rusu, găsiți scuze pentru violență. Validați violența.

Rusu a izbucnit că este împotriva violenței. O vreme Rusu și Gubernat vorbesc în același timp una peste cealaltă.

Kocsis a spus că nu înțelege de ce trebuie să facă CNA solicitarea aceasta. Suntem reprezentanții publicului. Asociațiile au făcut sesizările către Jandarmerie? Sunt de acord să răspundem Antena 3 ca să se adreseze direct Jandarmeriei.

Popescu a spus că am stabilit în ședința trecută că ne vom adresa Jandarmeriei. Aș avea o problemă cu ultima frază, nu văd dacă e necesară întâlnirea.

Herjeu a spus că jurnaliștii sunt amenințați și mai ales în țară (a menționat un caz din Târgu-Jiu). Jurnaliștii sunt agresați pentru ce facă ăia în platou, nu pentru ce fac ei. Pentru ce spune Gâdea sau Badea. Ceea ce este total anormal. De asta de exemplu, ca fost jurnalist, nu am fost de teren dar mi-ar fi plăcut să fiu în siguranță. Singurul mod este ca autoritățile statului să ofere siguranță. Avem articol în Legea audiovizualului. Doamna Iorga mi-a atras atenția că nu fac mai mult în acest sens. Cred că CNA are și un statut de for de dezbatere a problemelor cu care se confruntă jurnaliștii. I-am avut în față pe rebelii din Radio România care se simțeau agresați de Miculescu. S-au dus apoi la Comisia de Cultură. Cred că avem rolul de a atrage un semnal de alarmă. Nu vreau să pară că susținem anumiți jurnaliști. Cred că această solicitare este foarte clar că dacă cere protejarea jurnaliștilor conține și ideea că jandarmii nu trebuie să-i agreseze.

Borsos a spus că adresa nu se referă la cine a cerut CNA să o facă, Antena 3. Eu m-am gândit la mitingul din 10 august. M-am gândit fix invers. Este atât de general formulată. O parte din războiul ăsta este și din cauza campaniilor reciproce de ură. Cred că CNA trebuie să fie atent la discursurile de ură între jurnaliști.

VOT - cine este de acord - Rusu și Kocsis împotrivă restul pentru.
SE VA REFORMULA după 1 oră pauză (13.00-14.00).

Frînculescu a spus că pentru Cernavodă 0,89 producție proprie - publicitatea locală, 0,8 jurnalul RFI și restul Terra Medgidia.
VOT Terra - unanimitate.

XII. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. Radio Tg. Jiu – reclamația nr. 1923/07.03.2019

2. Acces TV Tg. Jiu – reclamația nr. 1922/07.03.2019

3. Radio Omega Tg. Jiu – reclamația nr. 1924/07.03.2019

XIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. B1 TV (6 rapoarte) – solicitarea nr. 2704/18.03.2019 - rediscutare

2. PRO TV – emisiunea Românii au talent difuzată pe 22 și 23.02.2019 – autosesizare și reclamația nr.1621/25.02.2019 de la Telekom România – cu prezentare punct de vedere de către reprezentanții Telekom România
Pus greșit pe ordinea de zi, trebuie programat marți 26 martie.

B. Rapoarte noi:

1. Antena 1 – emisiuni difuzate în luna februarie 2019 – cu reclamații

2. Kanal D - emisiuni difuzate în luna februarie 2019 – cu reclamații

XIV. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 15.55.

În jurul orei 17.18 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 19.03.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a decis, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, să aplice o amendă de 10.000 de lei postului B1 TV. La difuzarea emisiunilor „Lumea lui Banciu” (ediția din 17.01.2019) și „Unșpe metri” (ediția din 21.01.2019), radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”]

De asemenea, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile din teritoriu, CNA a decis să aplice câte o somație publică posturilor Radio TG. Jiu, Acces TV (Tg. Jiu) și Radio Omega (Tg. Jiu) pentru încălcarea, în cadrul unor ediții ale emisiunilor de știri din data de 28.02.2019, a dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.”]

În aceeași ședință publică, constatând nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).”], CNA a decis să sancționeze cu somație publică societatea: MULTIRADIX SRL (Cluj-Napoca).

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat solicitarea de licențe audiovizuale prin satelit a societății PLAYTIME MEDIA SRL Bucureşti pentru Amaro TV şi Amaro TV Ro din Bucureşti.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL