×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 09.04.2019 10:46:04

Ședinţa CNA de marți 9 aprilie 2019



București / 9 apr 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Ramona Elena Sorescu, Alexandru Kocsis, Cristina Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

I. Adresa nr.3284/29.03.2019 de la Platforma #aresel.

II. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală: S.C. CONFLUENŢE DORNENE MEDIA SRL Vatra Dornei pentru Radio Orion din Vatra Dornei, cu modificare structură serviciu de programe.
VOT - unanimitate. (votul s-a dat după Decizii de autorizare pentru recalcularea unor procente la structura serviciului de programe).

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. FUNDAŢIA ÎMPREUNĂ PENTRU SOLIDARITATE SOCIALĂ Piatra Neamţ – modificare denumire servicii de programe Radio Jurnal Spiritual din Rădăuţi şi Oneşti
VOT - unanimitate

2. S.C. ARTĂ ÎN COMUNICARE SRL Suceava – modificarea structurii serviciului de programe Viva FM din Botoşani, Fălticeni, Hârlău, Iaşi, Paşcani, Piatra Neamţ, Rădăuţi, Suceava.
VOT - unanimitate

IV. Retrageri avize de retransmisie
La cerere
RomServNet - Rovinari
Gema Connect head-end Slatina
VOT - Unanimitate

V. Decizii de autorizare
Creșteri de putere de la 80 la 200 etc.
De la 50 la 200 la Pitești.

Mircea Toma prezintă un proiect pilot pentru România, radiouri comunitare în două sate. "Radio într-o găleată" găleată, smartphone și sursă de energie solară, accesat de la o platformă. Proiect finanțat de la Bruxelles, se mai dezvoltă în Portugalia și Irlanda. În Vârvoru de Jos Dolj și Sfântu Gheorghe. Renaștere socială sat. Pe vremea lui Ceaușescu se transmitea la căminul cultural prin difuzor ne strângeam și beam și fumam sub difuzor. Consorțiu de mai multe entități, vom preda radiourile unor redacții locale.
Tehnic este o comunicare între server și telefonul pus lângă emițător și telefoanele oamenilor care contribuie la programe și server. Pot să participe oamenii obișnuiți, sunt moderate. Tehnologie IVR Interactive Voice Respond - sunt validate și moderate. La conversațiile în direct dacă scapă ceva îi blocăm. Găleata cu aparatură nu este o simplă găleată, instalații mai complexe - specificul teritoriului - e important că studioul este cutia cu aparatură, termostatată, are și un backup al alimentării.
Care e zona de acoperire la Vârvoru de Jos? a întrebat Bălașa. Până în Radovanu, 10 km în jur față de emițător. Are 50W.
La Vârvoru s-a implicat Primăria, a reușit să mobilizeze oamenii din jur. La Sfântu Gheorghe începem puțin altfel, lumea e mai reticentă. Nimeni nu vrea să fie realizator la această oră, avem o listă cu oameni care vor să vorbească la radio dacă sunt sunați. Îi vom suna noi. Acum se poate ajunge odată la 2 zile la Sfântu Gheorghe. În sezon e perfect, dar în extrasezon este groaznic.
Bateriile țin 3 zile dacă se întrerupe curentul.
Cum se înregistrează emisiunile retransmise?
Cu aparate de radio cu recorder care înregistrează pe carduri de 32 de G 15 zile de emisie. Apoi după 2 luni vom avea un stream cu emisia și vom înregistra de oriunde.
Cum veți gestiona campaniile electorale?
Primarul ne-a ajutat cu instalarea antenei. Pe redacție nu are nicio treabă. Există protocolo de colaborare cu niște clauze. Este o problemă, colaborăm cu niște funcționari din primărie, nu direct cu primarul. Este un pericol real. Și chiar dacă o să cedăm unui singur om postul de radio, încercăm să creăm ONG-uri pentru tot spectrul comunității.
Toma a spus că suntem împreună, monitorizăm presa, am demonstrat echidistanța. Câțiva au fost coerent verticali, Gazeta de Sud, condusă de Voinea a separat opinia de informație. O inițiativă pe care am dori-o extinsă în România.
VOT decizii autorizare în bloc - Unanimitate.

VI. Adresa nr.3405-3405/1/ 02.04.2019 de la SRTV - prezentarea grilelor TVR 1/TVR 1 HD, TVR 2/TVR 2 HD şi TVR 3 ce vor fi difuzate din luna aprilie 2019.

VII. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. UPC Sighișoara – reclamația nr.2017/11.03.2019
Discutată anterior nerespectarea Dec. 72 UPC Sighișoara - lipsesc Capital TV și Cinetronix, nu au locale și regionale. Verificare inspector CNA - Ardeal TV nu este retransmis, a făcut solicitare. Antena 1 Tg.-Mureș nu a făcut. Erdely TV este retransmis. Televiziunea Eveniment TV a făcut solicitare către UPC. În Sighișoara nu este niciun post local de televiziune.
Reprezentantul UPC a spus că în reclamație se referă la must-carry în lista pentru 2019. Vor fi cuprinse în grila pentru Sighișoara pe 2019. Antena TV nu se încadrează în must-carry, avem contract de retransmisie. Dacă a rămas în must-carry va fi cuprinsă. Erdely TV este de multă vreme pe piață, ponderea populației maghiare este mare. UPC nu oprește transmisia unui canal la începutul anului ca să aștepte o nouă solicitare.
Nicio propunere de sancționare.

2. Profit.ro Cluj Napoca – reclamația nr.2016/11.03.2019
Nu respectă programul afișat pe site.
Scrisoare de atenționare - VOT un vot împotrivă Pocora (lipsește Popescu)
3. DCS C-lung Argeș – reclamația 1867/05.03.2019
Nu mai retransmite National Geographic, Disney. Inspecție, nereguli majore la grila de programe.
Somație - unanimiatate.

4. Posturi radio -TV – rapoarte ale inspectorilor
Alexandria - înregistrări martor din decembrie 2014. Firma se află în faliment. Difuzează program câteva ore, imagini statice pe ecran în anumite momente. Intenționează să își retragă licența.
Nicio sancțiune.
Scrisoare Radio Zu Hârlău - VOT unanimitate
...
Somație Will FM - unanimitate

VIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

1. Antena 3 – emisiunea Sinteza zilei difuzată pe data de 17.03.2019 – cu reclamație

2. Realitatea TV – emisiunea Jocuri de putere difuzată pe data de 12.03.2019 – cu reclamație
10.000 amendă la propunerea lui Radu Călin Cristea pentru prezentarea de acuzații fără dovezi, au votat pentru Ramona Elena Sorescu, Gubernat, Bălașa, Herjeu, Popescu, Cristea.
Rusu, Kocsis și Pocora au votat împotrivă.
Pocora a remarcat cu ironie că nu este o amendă mare motivată politic având în vedere că între timp Rareș Bogdan (după 12 martie data emisiunii) a devenit principalul candidat PNL la europarlamentare și nu mai face emisiuni.
Kocsis a spus că abaterea există, amenda însă este foarte mare.
Cristea a mai propus o scrisoare de recomandare către radiodifuzori privind comportamentul în campania electorală, idee aprobată în unanimitate urmând ca scrisoarea să fie redactată.

3. Antena 1:

1. Emisiunea Observator difuzată pe data de 20.03.2019 – cu reclamație

2. Emisiunea Acces direct difuzată pe data de 22.03.2019 - cu reclamație

4. Antena Stars – emisiunea Star Matinal, edițiile difuzate pe 04 și 06.03.2019 - cu reclamații

5. Estrada TV - emisiunea Fabrica de sănătate difuzată pe data de 21.03.2019 - cu reclamație
Afișare numere de telefon Fulga.

6. Kanal D – emisiunea Puterea dragostei, ediții difuzate pe 26, 28, 29 și 30.03.2019 - cu reclamații

7. Național TV – promo pentru filme difuzate în perioada 10 – 12.03.019 – cu reclamație

8. Profit.ro – grila de program difuzată în perioada 18 – 23.03.201- cu reclamație

9. PRO TV:

1. Emisiunea Știrile PRO TV, ediții difuzate pe 15 și 21.03.2019 - cu reclamații

2. Emisiunea Ferma, edițiile difuzate pe 05, 07 și 27.03.2019 - cu reclamații

3. Emisiunea Cântă acum cu mine difuzată pe data de 09.03.2019 - cu reclamație

4. Emisiunea Românii au talent, ediții difuzate pe 16 și 22.03.2019 - cu reclamații

10. Posturi TV – reclamație cu privire la clasificarea programelor/motivele restricționării în data de 06.03.2019.

11. TVR 1:

1. Emisiunea România 9 difuzată pe data de 01.11.2018 – reclamație din 22 martie 2019
Cazul cu acuzații de nazism împotriva Forumului Democrat al Germanilor și Iohannis proferate de moderatorul Cristache.
Emisiunile după februarie nu au mai avut probleme a explicat Nic Voican.
Popescu a cerut precauție la folosirea termenilor nazism, fascism, comunism. "Nu cred că mai găsești un fascist în România în prezent".
Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Radu Călin Cristea au criticat emisiunea, Cristea cu mai puțină vehemență și mai multe circumstanțe.
Dorina Rusu a propus în baza art. 40 cu 1 și 2, 64 1b, 66 și 47 alin 3 - amendă 20.000.
Herjeu - pe 66 a propus somație pentru că emisiunea trebuia să fie sancționată înainte de ultima sancțiune pentru această emisiune.
VOT - Rusu Pocora Kocsis
VOT - Somație - Herjeu - Sorescu, Gub, Bălașa, Popescu, Cristea, Herjeu

Pocora a spus după vot că a lipsit cu desăvârșire echilibrul, moderatorul a fost acuzator, nu a cerut dovezi invitaților. Așa cum arată această emisiune arată că TVR nu este echilibrată ci foarte politică cel puțin prin această emisiune, moderator și producătorul ei.
Kocsis a spus că ambele propuneri mi s-au părut nepotrivite, Herjeu mult prea mică iar Rusu puțin cam mare financiar și sancțiunile vor fi plătite de public. Se pot întoarce ca instituție în instanță împotriva moderatorului, a spus Pocora.
Gubernat i-a rugat pe cei doi colegi din CNA să nu facă politică în preajma campaniei electorale, redactorii TVR au tot dreptul la opinie și să ridice semne de întrebare.
Ședința s-a încheiat în jurul orei 17.15.

2. Mesaj de interes public al MAE - Spot de călătorie în Canada difuzat în perioada 25 – 29.03.2019 - cu reclamație (difuzat și pe TVR 2 și TVR 3)

12. Radio România Actualități - spot publicitar PAID România difuzat pe data de 22.03.2019 - cu reclamație

IX. Diverse.

Comunicat de presă



09.04.2019





Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze următoarele posturi:

eStrada TV cu amendă de 40.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 73, art 120 alin (1) și 130 alin (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Raportul a cuprins două ediții ale emisiunii „Fabrica de sănătate” difuzate în data de 21.03.2019;
Realitatea TV cu amendă de 10.000 lei pentru ediția emisiunii „Jocuri de putere” din 12.03.2019, la difuzarea căreia radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 40 alin. (2) și (5), art. 64 alin. (1) lit. a și b și art. 65 lit. c din Codul audiovizualului;
Kanal D cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a din Codul audiovizualului în edițiile emisiunii „Puterea dragostei” din zilele de 28 și 30.03.2019, precum și pe cele ale art. 40 alin. (5) din Cod în ediția aceleiași emisiuni din data de 29.03.2019;
Pro TV cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a din Codul audiovizualului în edițiile emisiunii „Ferma” din zilele de 05, 07, 27 și 31.03.2019, precum și pe cele ale art. 18 alin. (1) lit. b din Cod în ediția emisiunii „Românii au talent” din 22.03.2019,
TVR 1 cu somație publică, deoarece la difuzarea emisiunii „#România 9” din data de 01.11.2018, postul nu a ținut cont de dispozițiile art. 66 din Cod.


Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile din teritoriu, constatând încălcări ale dispozițiilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, CNA a decis să aplice câte o somație publică următorilor radiodifuzori:

Fresh FM Târgoviște și Wyl FM Ploiești pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) ;
Olt TV Slatina, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 35 alin. (1).
De asemenea, CNA a sancționat cu somație publică societatea Digital Cable Systems SA/ AKTA/Câmpulung/ Argeș pentru încălcarea dispoziţiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului.



Biroul Comunicare și Relații cu Publicul





Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:



Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare



ART. 35 (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date.



Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

ART. 74 (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.



Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 40 - ((2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.

Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Art. 130 - (1) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la produse şi tratamente naturiste, care, după caz, nu sunt însoţite de avertizarea, sonoră şi scrisă:

a) "Produs neatestat medical";

b) "Metodă neatestată medical".


------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL