×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 11.04.2019 10:34:17

Ședinţa CNA de joi, 11 aprilie 2019



/ În curs de actualizare / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea , Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Ramona Elena Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis și Dorina Rusu.

Primul punct va fi amânat. Dorina Rusu a observat că sunt multe emisiuni la Antena 3, 12, sunt prea multe și amenzile cele mai mici. A cerut discutarea unui număr egal de emisiuni.
Introducere reluare vot din ședința trecută. VOT - Dorina Rusu împotrivă ceilalți pentru.
Reprogramare marți după 13.30 întâlnire cu Săftoiu. VOT unanimitate.

I. Întâlnire cu d-na Adriana Săftoiu – deputat PNL, reprezentanți ai radiodifuzorilor și ai ARCA – discuții cu privire la aplicarea art.42, alin. 4 și 5 din Legea audiovizualului referitoare la protecția persoanelor cu handicap de auz.

II. Proiect de adresă/recomandare către radiodifuzori.
Despre modul în care romii sunt reflectați în mass-media. Stereotipuri propagate prin audiovizual începând de la știri. Menționarea etniei la infracțiune. În alte cazuri nu se menționează etnia. La divertisment imaginea romului este un prost vorbitor de limba română. Expresia "ne țigănim", "o țigănie".
Trebuie articol în codul audiovizual care să interzică folosirea etniei a spus Herjeu printre altele. Este greu de stabilit contextul în care țigănie este peiorativ la adresa etniei. La divertisment e și mai greu de tras linie. Românii sunt rasiști dar consumă pe scară largă manele și emisiunile cu romi.
Audierea nu a avut ca urmare nicio decizie a CNA.

III. Întâlnire cu reprezentanții ai ONG – Platforma#aresel - adresa nr.3284/29.03.2019.
Amânat.

IV. Propunere de modificare a Deciziei C.N.A. nr.72/2012.
Audiere George Chiriță director ARCA și reprezentanții televiziunilor.
Răsvan Popescu a spus că este un proiect care vine în sprijinul industriei, inițiat de Popescu, notificarea cu acceptul de retransmisie în format electronic și radiodifuzorul înscrie într-un tabel cui a dat avizul, este o notificare către CNA. A doua modificare privește intrarea și ieșirea din must-carry, menține linia care există acum data de 15 ianuarie pentru fiecare an, lista se publică la 1 februarie, adaugă prin excepție ca după această dată să revii în must-carry cu o notificare de 3 luni înainte. Intrarea și ieșirea din must-carry în aceleași condiții cu un termen rezonabil, zic eu, de notificare.
Ce facem cu listele? Mai mărim o bază de date în CNA. a observat Gubernat.
Herjeu a remarcat că cererea de reintrare la termenul de notificare de 3 luni implică renunțarea la o singură listă pe an la 1 ianuarie și publicarea trimestrială a unor liste pe site-ul CNA.
Dacă cineva apare cu o televiziune trebuie să aștepte un an ca să fie măsurat și pe urmă să intre. Dacă plătește în decembrie a fost măsurat tot anul a spus printre altele George Chiriță.
Nicoleta Popa de la National TV a spus printre altele că o selecție ar putea fi făcută prin obligația plății pe un an a audiențelor, caz în care televiziunile mici nu ar avea bani și nu vor mai intra. Practica în prezent este ca dacă o televiziune mică plătește pe trei luni se face apoi o medie anuală folosind lunile plătite.
Sunt două televiziuni care au intrat în must-carry cu 1-2 luni plătite și nu este corect, a observat Herjeu.
Popescu a recitit iarăși articolul.
VOT art. 11 alin 1 așa cum este pe ecran - unanimitate
Popescu a renunțat la litera d 1 și prin consecință la modificarea Anexei 4.
Modificările intră în dezbatere publică.

PAUZĂ O ORĂ 12.58 -
Ședința a fost reluată în jurul orei 14.25.

Reluare vot Acces Direct Antena 3 - 2 emisiuni cazul cu sticlă pisată în mâncare
VOT - somație Herjeu - Kocsis, Borsos, Sorescu, Gubernat, Bălașa, Herjeu, Cristea, Popescu - 8 voturi pentru, Rusu împotrivă.

Proiectul de recomandare propus de Cristea - Text primit pe e-mail -
Rusu a propus introducerea și a referendumului în recomandare - doar un vot pentru.

VOT unanimitate pe recomandare - unanimitate.

V. Rapoarte ale Direcției Contol Digitalizare:

1. Electron M Bit – cu reclamații
Somație 6 voturi pentru - Popescu, Rusu, Kocsis împotrivă.

2. Digi 24 Timișoara – cu reclamație
Fără sancțiuni.

3. TVR Cluj – cu reclamație

VI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare: Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, România TV - emisiuni difuzate în perioada 1 – 15 martie 2019 – cu reclamații

VII . Diverse.
Posturi scoase la concurs în CNA.
Problemele sunt SJR, Monitorizare, inspecție - postul de director administrativ neocupat de mult timp se desființează se transformă în șef birou, subordine juridic, relații europene trece sub subordonarea juridicului și organizăm acolo un șef birou, avem directiva pe cap. O să aducem și CREU-l acolo ca să ne putem ocupa de transferul directivei, a spus Gubernat.
Herjeu a spus că și-ar dori ca în subordinea Direcției Economice să fie auto și nu IT. Ca să păstrăm direcție cu director la economic trebuie să aibă 15. Trebuie să aibă ori IT, ori auto. Eu aș alege auto pentru că și la auto tot cu banii sunt problemele. Aș fi desființat IT, i-aș fi trecut la biroul de comunicare și am fi apelat la firme de IT care să deservească. Oamenii noștri din IT asta au putut să facă. Este nevoie de reîmprospătarea a activității la comunicare. Facebook, Instagram. E opinia mea. Am refuzat-o pe Laura patru ani să mă ocup de departament. La comunicare cu cetățenii stăm foarte prost, nu avem contact cu cetățenii. Nu avem reacții la ce apare în spațiul public.
Fetele de la comunicare sunt full, 3 solicitări pe 544 ne-au blocat instituția, a spus Gubernat.
Herjeu a spus că existența departamentului IT blochează achiziția de servicii IT.
Cristea - cele mai multe critici sunt de vulgaritate ireproductibilă.

VOT
Desființare director administrativ și transferul -
GDPR-ul trebuie să treacă în subordinea ordonatorului de credite (președintele CNA).
VOT - unanimitate

Un organ colegial nu poate conduce structura CNA-ului, organigramea cu direcțiile subordonate Consiliului nu a primit aviz.

Ședința s-a închis la ora 15.35.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL