×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 18.04.2019 10:54:10

Ședinţa CNA de joi, 18 aprilie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 18 apr 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis și Ancuța Pocora

Înainte de aprobarea Ordinii de zi membrii CNA au vorbit despre un raport american despre România în care este criticat audiovizualul politizat și activitatea CNA.

VOT Ordinea de zi - unanimitate

I. Avize de retransmisie (modificări).
Prezentare BLA: Frînculescu. Șapte avize sunt fără declarații cu programele locale și regionale.
TV H în 5 rețele DCS nu este introdus.
Primele 5 poziții sunt în regulă. MDI, Columna TV – nu dispune soluție tehnică pentru recepționarea în stația cap de rețea. În rădășeni Suceava – Rapsodia TV, Cromtel, Infinit TV, Tele Moldova Plus... Nu există soluție pentru TVR Iași în grila digitală. În analogic există.
La Câmpulung DCS declarație – au introdus ce au primit.
La Ștefănești Argeș TVH ca și în Capu Câmpului Suceava.
TVH adresă cum a solicitat CNA, contractele pe care le-au avut cu DCS. Un contract pentru furnizare servicii comunicații, notă de comandă, acte adiționale și contract pentru operatorii de cablu.

TVR Iași pe digital – reprezentant DCS în fața CNA, Valentin Tică, director comercial. Baza serviciilor video sunt cele analogice, le primesc toți abonații. Respectăm ce se cere la distribuția locale și regionale. Serviciul digital este un serviciu premium – la sub zece la sută din abonați – se plătește suplimentar, HBO, canale HD, adult etc. Resursa folosită în comun de cele două servicii este rețeaua de cablu analogic. Orice se pune în plus pe digital se micșorează ce se folosește pentru analogic. 7 în digital înseamnă eliminarea unui analogic. Resursele digitale consumă 10 analogice în prezent. Nu putem ajunge pentru toți abonații din toată țară cu localele și regionalele. Există o singură platformă de digital în București, deci de aici ar trebui să plece toate locale și regionale, ar duce la dublarea costurilor de transport. A doua situație înseamnă upgrade toate rețelele analogice care să permită mai multe canale.

Tufeanu – chiar credeți ce-ați spus? Cât costă analogic, cât digitalul?

Pachetul de bază – este personalizat local. Pornim de la 25 de lei. Serviciul de bază digital costă 27.

Tufeanu – ați pus o cărămidă peste analogic. Chiar așa? Sunt două pachete diferite trebuie să respectați.

În medie avem 50 canale în analogic iar în digitală în jur de 100 de canale. Există pachete HBO, de documentare, adult. Serviciul digital este emis din București, ne trebuie 70-80 de canale în plus ca să respectăm toate cerințele, a mai spus Valentin.

Gubernat a cerut ca TVR-urile regionale să fie incluse peste tot altfel nu primesc avize.

Valentin a spus că înseamnă un buget tehnic și a cerut un timp de două săptămâni pentru implementarea TVR-urilor locale.

După audiere membrii CNA au discutat situația TVH care trebuie să notifice CNA cu privire la ieșirea din must-carry. Gubernat a spus că CNA va întocmi și prezenta o situație până la următoarea ședință cu privire la TVH și va decide atunci o eventuală retragere a licenței.

CNA a amânat votul pentru DCS.

Prezentare BLA:
UBI COM în 2 rețere Giurgeni Bucu Ialomița
Cons Prod
Sangel Prod Dobra Dâmbovița - primele 5 poziții
Poziția 6 dacă consiliul apreciază, 7 - TVR Iași și TVH.
Slatina Suceava și Vadul Moldovei Suceava la DCS ar fi în regulă.

VOT UBI - unanimitate
Cons Prod - VOT unanimitate
la DCS - unanimitate unde nu există probleme cu TVR Iași. poziția 10 și 11.
General System - unanimitate
Sangel Prod - unanimitate

II. Decizii de autorizare
Radio Someș cu depășirea termenului la Beclean autorizația tehnică din 14 2015, termen 2016 și a depus în aprilie 2019
Antena 3 iași și pitești modificare după preluare

VOT - toate deciziile de autorizare unanimitate.
VOT - somație Beclean Radio Someș - unanimitate.

III. Adrese:

1. nr. 3575/11.04.2019 de la S.C. MASS MEDIA ROMÂNIA DE MÂINE SRL - Contract pentru furnizare de servicii de comunicaţii electronice încheiat cu S.C. DIGITAL CABLE SYSTEMS SA ROMÂNIA
Celelalte sunt informări, a spus Gubernat.

2. nr. 4194 de la S.C. ETV CENTER SRL - prezentarea grilei Erdely TV/Erdely TV HD, fără modificarea structurii aprobate a serviciului de programe.
Regional în județe din Transilvania. Modifică grila fără modificarea procentelor aprobate.

3. nr. 4224/15.04.2019 de la SRTV - prezentarea grilelor Studiourilor Teritoriale Craiova, Cluj, Iaşi, Tg. Mureş şi Timişoara, fără modificarea structurilor aprobate a serviciilor de programe, grile ce vor fi difuzate din luna aprilie 2019

4. nr. 4065/12.04.2019 de la S.C. RADIO GUERRILLA SRL - privind cesiunea unei părţi sociale
CNA nu a luat nicio decizie nefiind cazul.
După acest punct s-a trecut la Diverse - răspunsul către MAE.

IV. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. Reclamația nr.3038/25.03.2019.
Cristina Tănase prezintă. Programe restransmise online - parolă - TV pe MOBIL - pe telefoane laptop tablete computer - posturi radio TV 4 aprilie 381 canale TV grupate tematic și 173 de radio online. Se poate accesa pe județe. TVPEMOBIL.NET
Gubernat a ieșit din sală, conduce ședința Bălașa, care a întrebat cum poate CNA sancționa pe cineva care retransmite pe net. Herjeu a spus că putem sesiza poliția sau copyright. Gubernat a revenit.
VOT - spre informare către radiodifuzori și redirecționare Parchet - unanimitate.

2. Cinetronix Constanța – cu reclamație
S-a putut vedea în RCS 2 zile și apoi semnalul a fost scos și apoi au apărut motive tehnice. Defecțiune Prime Telecom care transporta semnalul de la Constanța la București. În aprilie a fost soluționată prin reparația tronsonului de fibră.
Nicolescu de la Cinetronix - problema este forțată, e mică, suntem în must-carry - suntem retransmiși în trei țări, inclusiv în Moldova. După ce am aflat că suntem în must-carry în 2019, toți ceilalți cabliști mari că cei mici au fost deschiși. După o lună am primit răspuns și apoi am așteptat. Semnalul este în NX Data 1. Fiecare cablist mare din România are câte o mufă. Am insistat să ne dea pe cineva de la tehnic. De ce a apărut pe 29 martie până pe 1 aprilie a fost în câteva județe, apoi a dispărut. Eu sunt acuzat că condiționez tehnic. Ei pot prelua decât 3 mega pe secundă noi avem 4-5. A coborî de la 5 la 3MB/s trebuie să trec pe VHS. Au dat semnalul 3 zile, s-a văzut în câteva județe. Se vedea OK. Ceilalți operatori, inclusiv Moldova și Bulgaria. Am sunat, Cinetronix.
Reprezentantul - 20 februarie am anunțat condițiile tehnice. Nu respectă condițiile tehnice impuse. Cea mai importantă este legată de 3Megapix/s. Ne dă cu 5, pe canalul alocat. UPC e de 5mega pe secundă. Se dă downconvert.
Travel Mix e 4K a spus Herjeu.
Este SD a spus Tufeanu.
Toate canalele din grila RCS RDS se transmit cu 3 mega pe secundă? a întrebat Herjeu.
Da, toate au primit aceeași anexă tehnică, a răspuns Lucian Mihai.
Toate care vin în must-carry? a insistat Herjeu.
Dacă toate au 3, atunci e un SRL care stabilește în ce găleată să primească produsul. Toate cele 30 în must-carry sunt cu 3 mega? De ce nu puteți să-l micșorați la 3?
Am depus ieri grila cu 118 - cu Cinetronix. Sunt obligat primele 29, Cinetronix este pe 31. Nu suntem deci obligați.
Așteptăm confirmările dacă le transmiteți pe toate la 3 și nu la 5, a spus Gubernat.
Sunt mai multe probleme și cu IP-ul trimis, grupul de multicast alocat nu corespunde, a mai spus Lucian Mihai. Dacă acum ne dă semnalul acum se vede, avem totul pregătit.
Toate posturile noastre emit nativ HD și sunt transmise cu mai mult.
Finalizăm după ce primim confirmările.
Cinetronix: este o găselniță, nu există nicio limită, pot să-l ia cu 5 și să-l dea cu 3. Dacă dau la mai puțin îmi bat joc de documentare.
Herjeu a spus că trebuie să înțelegeți că dumneavoastră aveți nevoie de ei mai mult decât ei de dvs. CNA nu poate obliga să aplice în favoarea Dvs. o altă politică. Fiind singurul post românesc de documentare care produce ar avea mari șanse de dezvoltare odată ce s-ar vedea pe toate cablurile din România.
Lucian Mihai a spus că principala problemă la ei sunt conexiunile IP, nu 3 mega. Toate se văd cu 3 mega se dau 8 pe o țeavă sunt cazuri în care unii au 3,5 dar automat altul are 2,5.
Un articol cere ca de la 1 ianuarie toate documentarele să fie subtitrate pentru deficiențe de auz, a mai spus Gubernat.

3. Posturi radio TV – rapoarte ale inspectorilor
Radio Delta Tulcea - se difuzează un spot prezentat de un medic dentist la o clinică UNIDENT.
Decizie de intrare în legalitate - unanimitate.

Radio cu probleme tehnice nu se aude bine - cerem punct de vedere ANCOM - unanimitate.
Radio care nu retransmite Radio Campus Urziceni cum e aprobat ci RFI România.
Radio Campus Urziceni avea 90% Slobozia Radio Campus și 10% producție proprie a retransmis 100%.
Somație pentru amândouă - VOT unanimitate.
CNA a mai votat 3 scrisori dar nu s-a auzit pe transmisia online pentru cine.
Radio Zu - Dream Radio Focșani - nu retransmite Radio Zu. Dream FM Clasic este jingle-ul de post. Ultima aprobare din august 2018. Somație pe nerespectarea structurii - VOT unanimitate.

V. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Rapoarte reportate:

1. B1 TV, Realitatea TV, România TV - emisiuni difuzate în perioada 1 – 15 martie 2019 – cu reclamații
Radu Banciu - ură pe bază de naționalitate. Reclamație de la asociația Miko Imre.
Cormoranii - oaia neagră a lui Daia.

PAUZĂ ORA 13.00
Audiere Cosmin Gușă. S-a referit la un raport CNA - reclamație că Denise Rifai este arăboaică. Dacă CNA oficializează această reclamație vom face sesizări la CNCD și în justiție. Este intimidare și jignire. Tatăl lui Rifai a venit în România în anii 70 și mama e româncă. Este născută în România și e româncă.
Legat de emisiunile cu UDMR - nu a fost invitat - FALS. Am discutat neoficial cu Laszlo Borbely și oficial cu Peter Ferenc președintele consiliului județean. Au hotărât să nu participe nici la Târgu-Mureș nici la Toplița. A avut un scaun pregătit.
Au fost invitați.
În plan politic am fost șeful de negociatori cu PSD-UDMR. Marko Bela era șeful partidului. Eu nu sunt șovin și la mine în emisiune invit oameni care au scris cărți, care nu incită și sunt atenți când monitorizează starea românilor din Harghita și Covasna, Dan Dungaciu este șef al unui institut al Academiei. Sunt oameni care au studiat ani de zile. Îmi cer scuze pentru ieșirea lui Tavi Hoandră. La institutul inimii între 21 și 24 noapte a suferit un mic infarct, s-a agitat tare. În emisiune pe treburile cu aspect penal a vorbit fostl președinte al Consiliului local care a documentat. Nimic din cele emisiuni. În 2005-2006 am blocat legea statutului minorităților pentru că prin parlamentul cultural care se crea ar fi dus la enclavizare. Este o preocupare integritatea națională. Cosuveranismul în acea zonă - un lucru clar neconstituțional. Ne-au reclamat pentru alte lucruri.
Referitor la Papa. SRI de două luni în alertă pentru faptul că pavoazarea din jurul evenimentului este "Aici este ținutul Secuiesc". Este o problemă legată de acest eveniment. Au fost circa 10.000 în Târgu Mureș, nu l-au mai ars pe Avram Iancu, nu au fost sute de mii, probabil că i-am descurajat. La Șumuleul Mic cu vizita papei este vorba și de canonizarea unor clerici maghiari care nu sunt neapărat proromâni.
Referitor la DNA Brașov strategia editorială e să promovăm lupta anticorupție a autorităților. Dovezi și sentințe judecătorești că în DNA pe baza protocoalelor s-au constituit unități speciale am mediatizat.
Am invitat-o pe Kovesi, Portocală, Onea, Ciprian Man, Coldea are invitație permanentă. Faptele de la DNA Brașov cum s-au prăbușit dosare, cum i s-a dat dreptate lui Tăriceanu - cred că demersul nostru este legitim. Nu putem să tăcem. Demersul nostru legat de excesele din DNA și unități militare este după ce am avut probe. Afirmațiile noastre se bazează pe informații publice care nu sunt negate public. Înseamnă că acea informație publică are valoare. Facem apel de fiecare dată.
Întrebări.
Borsos - Ce spuneți reflectă cum ați făcut emisiunea. Dați informații sau aduceți subiecte de interes public și care ar trebui să fie discutate dar discutați unilateral și fără alt punct de vedere. Da există marșul secuilor pe 10 august, sunt câteva mii de oameni, o singură dată a ars Cibi Barna acum zece ani. Pădurile retrocedate ați evitat să spuneți, Marius Pașca, au fost retrocedate definitiv prin instanță în 2007 proprietarilor de dinainte de comunism. După 10 ani au reînceput procesele și în urma noilor procese au pierdut jumătate. Cu unirea. Clădirea a fost retrocedat, niciun copil nu a fost dat de acolo afară, ci doar copiii maghiar. O parte a informației ambalată naționalist și îndreptată împotriva minorității.
Răspuns: acest lucru cu comunitatea nu l-am făcut niciodată, sunt jumate ungur. E mai multă pace socială în Ardeal decât se crede în Moldova sau aici în sud.
Borsos - ar fi fost esențial ca cineva din comunitatea maghiară în emisiune.
Cosmin Gușă - nu au venit, au făcut ședință, au hotărât să nu vină.
Borsos - apa minerală este turnată pe beton ca să nu bea românii. Eu sunt din Harghita apa curge din izvor pe jos, mergem cu părinții să luăm apă de acolo. Așa este dintotdeauna. Este apă minerală.
Dan Tănasă zice că nu sunt librării pentru români. Cine îi împiedică.
Gușă - minoritatea românilor din Harghita nu au reprezentant în Parlamentul României. Au fost desenate colegiile din acest lucru s-a petrecut asta.
Borsos - nu puteți face UDMR criminali și trădători de țară
Gușă - nu am reușit să-l opresc.
Herjeu - îmi pare rău că lipsește Dorina Rusu, pentru că eu unul mai ales pe partea cu DNA am avut impresia că aud altă televiziune. Deosebira între mine și Dorina e că nu mă interesează ce televiziune face această afirmație. Am senzația că românii sunt împușcați după ce văd emisiunile Dvs., iar aici spuneți că e pace socială în Ardeal. E sută la sută vina Dvs., Hoandră, Banciu, Rareș Bogdan - relatări. Eu nu îl ascult pe Kelemen Hunor sau politicienii români ce spun despre unguri când bat câmpii. Problema mea este că e o diferență de ton față de Rareș Bogdan, sunteți mai echilibrat, ați avut tentative să-i spuneți nu e frumos ce faci, când a zis bozgor jegos. ... Mi-aș dori să veniți cu o hârtie oficială la cabinet cu invitația. Pot să vă cred că ați vorbit. Problema e că telespectatorul are dreptul la opinia UDMR, dacă nu o aveți s-o prezentați Dvs. În această emisiune UDMR este doar adversar, au libertatea să nu participe, dar să spuneți că e finanțat ilegal. Foarte grav. Nu aveți dovezi. Le-a trimis Orban bani în plic? Sunt foarte multe prostioare aruncate în fierbințeala momentului foarte greu de gestionat. Rămân ungurii au primit pădurile ilegal, cine a făcut ilegalitatea ungurii sau tribunalul? Aruncă apa pe jos să nu bea românii. Vreau să văd dovezile. Primarul Tg.-Mureș care nu a mișcat un deget este român. Domnul de la Cavnic - are 5.000 de locuitori, are 1.500 de urmăritori pe Fb. - e prezentat că vorbește pe Fb. cu sute de mii de oameni. Dragnea șantaj minciună și multă viclenie. Necesita o intervenție a moderatorului.
Gușă - pace socială da, analizele pe care le provoc sunt de tip geopolitic, sunt în evoluție. Dan Dungaciu, Peiu prezintă o evoluție spre deteriorare. Românii minoritari din Tg-Mureș nu le-a plăcut emisiunea nici lor. Dar pacea socială se strică. Cu dovezile vă promit că în luna mai mai fac 6-7 emisiuni cu dovezi. Finanțarea din Ungaria a fost demonstrată. Emisiunile vor avea darul să calmeze intențiile șovine pentru că nu e de glumit, avem responsabilitatea să punem pe masă subiectele. De la Cavnic nu ne-a cerut nimeni drept la replică.
Herjeu - sanctitatea sa este șef de stat, toate detaliile de la flori la rochițe se negociază de la stat la stat. Nu cred că se poate ajunge acolo cu aici e ținutul secuiesc.
Gușă - e în evoluție, am vrut doar să vă informez.
Borsos - UDMR nu este finanțat, ce spuneți sunt finanțări pe anumite proiecte, fotbal, sportul. Nu UDMR. Sper că știți și că emisiunile să aibă invitați de la UDMR, ori minorități.
Gușă - o să facem și invitații formale.
Borsos - s-ar putea să se schimbe atitudinea.
Bălașa - urmăresc emisiunile prin țară pe care le faceți. Emisiunea de la Craiova - ați transmis din interiorul muzeului de artă a participat doar Claudiu Manda, și Jean Marinescu. Nu am văzut din administrație, primarul, președintele CJ, să vorbească despre economia sau dezvoltarea zonei. Imaginea Craiovei a fost defăimată de multe ori la Realitatea. Discuție despre protocoale, Manda. Olguța a fost veșnic făcută curvă iar el vânzător de prafuri. Cei care nu au participat la emisiune au avut motive, au refuzat pentru că interesul lor nu corespunde cu interesul Realitatea TV. Mesajul, conținut, scopul. Care este scopul în urma emisiunilor?
Gușă - în primul rând cu invitații. Nu există decât un partid și un primar care m-au refuzat. Primarul este Emil Boc și m-am supărat pe el. Îi aleg ca de la nivelul județului să aibă capacitatea să proiecteze spre național. Săptămâna asta vorbim de la Pitești despre șoseaua rapidă. Manda este șef politic care reprezintă partidul. Ca să faci audiență prezentarea din local către naținal compensează extinderea posturilor locale. Scopul este creșterea audienței pe bucăți pe județe. La Sibiu am făcut ratingul cel mai mare pe național. De la identitatea locală, lumea se uită la emisiune. Am și proiecte de regiune - unirea României cu Moldova. Emisiunea are un scop precis de a crește notorietatea televiziunii pe care o conduc pe acest gen de subiecte cu rădăcini Românești. Oltchim la Vâlcea nu am reușit să discutăm. Dar legat de ARPECHIM Pitești, o să discutăm acum. Lui Olguța eu i-am semnat carnetul de intrare în partid.
Bălașa - Când a fost aruncată cartea lui Radu Călin-Cristea în studio. Hoandră înjură cum înjură un poet. Cum puneți în valoare valorile naționale?
Gușă povestește cum face emisiunile maraton. E obositor și se întâmplă lui Tavi i s-a întâmplat. Și-a cerut scuze. Își iese din fire. Are valoare editorială, are valoare cărțile. ... Dacă tai microfonul generezi tensiune în studio. Îmi cer scuze pentru cuvintele sale dar altceva... A regretat-o el primul, fost aproape de o chestie fatală, are trei stenturi. Nu mai putea să tacă.
Cristea - am scris desrpre Realitaea TV. Mi-aș dori ca aceste semne remarcate și de colegi, se simte un plus de măsură în retorica generală a televiziunii. M-aș bucura să nu fie de moment. Apropo de regretele domnului Hoandră... Teroriștii nu sunt palestinienii ci israelienii. Rifai - țările care mută ambasada își crează probleme cu lumea arabă... Ieșiri nervoase... Nu este chiar un accident acesata cu domnul Hoandră. Te enervezi dar sudalmele nu sunt ok.
...
VOT răspuns MAE- unanimitate.
DCS- votat local și regional doar pe analogic - unanimitate.

Ședința s-a închis la 16.56.

2. Gold FM – respectarea Deciziei C.N.A. nr.313/26.03.2019.

B. Rapoarte noi:

1. B1 TV, Realitatea TV, România TV - emisiuni difuzate în perioada 16 – 31 martie 2019 – cu reclamații

VI. Diverse.
DISCUTAT LA ORA 11.40 DUPĂ Decizii de autorizare.

RĂSPUNSUL CĂTRE MAE - adresă în aprilie 2019 solicitare elemente pentru răspuns MAE către departamentul de stat SUA privind respectarea drepturilor omului și statul de drept. Referirea la CNA este la pachet cu CNCD, în elaborarea răspunsului am folosit legislația în vigoare și câteva date din raportul CNA referitoare la sancțiunile acordate și monitorizarea a 50 de televiziuni. Răspunsul nostrul urmează să fie încorporat în răspunsul general.
Pocora a spus că decât să înșirăm legislația să trimitem o situație pe posturi cu amenda cu tema. Poate fi o anexă, dacă avem și contestații câștigate de CNA, unele nu sunt cu decizii definitive, ar arăta obiectivitatea, care este realitatea deciziilor.
Herjeu a spus că legat de menționarea CNA în Raportul departamentului de stat al SUA menționăm: numărul de sancțiuni, tabel. Se știe ce suntem noi chemați să facem.
Cristea a spus că nu trebuie să facem situații ca răspuns, să ne menținem în limitele unui răspuns birocratic.
Kocsis - a propus să menționeze disponibilitatea CNA de a colabora la întocmirea următorului raport.
Gubernat - Observații Herjeu, Pocora - hârtiile goale care nu transmit nimic concret nu ar trebui să fie răspunsul nostru.
Observații Kocsis - le stăm la dispoziție -
Sunteți conștienți că orice scriem vor
Herjeu - ne acuză că am sancționat numai unele televiziuni. Vreau să răspundem la acuzație. Pro TV Antena 1 Kanal D și cele 5 televiziuni de știri.

VOT - pentru observația Kocsis și lista cu televiziuni amendate spusă de Herjeu.

Cristea împotrivă ceilalți pentru.

Se reface răspunsul și va mai fi prezentat odată. 11.52 se revine la ordinea de zi pe rapoarte de control.

În jurul orei 17.19 CNA a difuzat următorul
Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 18.04.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. (3) alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, în cadrul emisiunii „Lumea lui Banciu” din data de 05.02.2019.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au analizat rapoartele întocmite de Direcția Control și Digitalizare și au decis să sancționeze cu câte o somație publică societățile Dream Radio SRL (Radio Zu) și Radio Campus SRL (Radio Campus) pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului publicitar aferent campaniei de promovare a clinicilor Unident din Tulcea și Galați. Spotul a fost difuzat pe postul Radio Delta, fără a se ține cont de prevederile art. 126 alin. (2) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată: 11 – 17.03.2019).

În urma analizării solicitărilor privind deciziile de autorizare, CNA a sancționat cu somație publică societatea TONIGHT SRL (Radio Someș) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 20 alin. 5 din Decizia CNA nr. 277 / 2013.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

DECIZIE Nr. 220*) din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 126 (2) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping în care personal medical sau farmacişti recomandă ori avizează produse alimentare destinate minorilor, produse şi tratamente medicale sau suplimente alimentare.

Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art 20 (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL