×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 23.04.2019 10:17:30

Ședinţa CNA de marți, 23 aprilie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 23 apr 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis și Dorina Rusu. După punctul II. a intrat în sală și Ancuța Pocora.
VOT- Ordinea de zi - unanimitate, fără observații.

I. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală: S.C. Digital Cable Systems SA București pentru Akta Info (exclusiv videotext)
Prezentare BLA.
Florina Ilie prezentă în fața CNA a spus că este videotext exclusiv pentru abonații DCS și Akta. Publicitatea difuzată este legată de anunțuri locale în principal.
Frînculescu - BLA a spus că pe digital pleacă din București dar aici este vorba despre analogic și poate primim o explicație.
Reprezentantul DCS a spus că nu există internet într-o localitate și într-un head-end, nici noi nu furnizăm internet în localitate, sunt 200 și ceva de abonați. Nefiind internet nu au cum să aducă semnalul în head-end. La Popești.
Avizul nu va fi eliberat fără completarea grilei, a spus Monica Gubernat.
Herjeu a spus că lipsa netului într-un sat nu este o scuză pentru neîndeplinirea obligațiilor legale.
VOT prelungire licență AKTA INFO - unanimitate.

Tufeanu a spus că pentru aviz trebuie să respecte legea cumva.

II. Avize de retransmisie (eliberări, modificări, retrageri)
Prezentare BLA. TV Sud-Est are același conținut și pentru canalul național de satelit și cel regional - îl contabilizăm doar la național pentru must-carry, pentru că s-ar dubla.
VOT - avize eliberări, modificări unanimitate
VOT - la cerere Videovet Serv - unanimitate
Herjeu a cerut ca TV Sud-Est să vină să explice de ce există un program unic pe național și regional.

III. Rapoarte ale Direcției Monitorizare: Reportate:

1. Realitatea TV - emisiuni difuzate în perioada 1 – 15 martie 2019 – cu reclamații – reluare vot
Orsolya Borsos a insistat că sunt acuzații extrem de grave la adresa comunității maghiare, legate de vizita Papei.
VOT 15.000 Borsos Gubernat Bălașa Tufeanu Herjeu Popescu - pentru.
VOT 5.000 doar două voturi Kocsis, Dorina Rusu
Pocora a spus că dezaprobă total limbajul la adresa comunității maghiare dar trebuie să folosim aceeași unitate de măsură. Nu a votat.

2. România TV - emisiuni difuzate în perioada 1 – 15 martie 2019 – cu reclamații
Audieri. Replica reprezentantului România TV.
Dorina Rusu a propus pentru emisiunea de pe 2 martie România de poveste și România exclusiv art 40 cu 1 și ... cu 2 și emisiunea din 7 martie Breaking News - instigare la violență - 15.000 lei amendă.
Herjeu a spus că este un precedent extrem de periculos pe care și l-a permis Sebastian Ghiță și netaxat de moderator. Un fost demnitar al statului instigă la violență în mod clar fără să îi răspundă nimeni. La amenințarea cu bătaia pe străzi moderatorul trebuia să zică ceva. Mi se pare că deja ura se acumulează peste limite normale în vreme de pace. Mass-media, internetul, mustesc de ură împotriva celuilalt, trebuie să moară. Campania electorală este o manifestare de ură de la cap la coadă. Propun pentru emisiunea din 15 martie pe 40 cu 1 25.000 de lei amendă.
Dorina Rusu a spus că-și retrage propunerea inițială, a propus 15.000 ca să treacă, și dorește să introducă și emisiunea din 11 martie și a propus 30.000 amendă.
Gubernat a propus amendă 15.000

VOT Herjeu 25.000 - Herjeu Tufeanu
VOT Rusu 30.000 - ?
VOT 15.000 Gubernat - ?
Turul 2 - nu se aude pe transmisia online numărătoarea voturilor
25.000 -
30.000 -
15.000 -
Turul 3 - nu se aude pe transmisia online numărătoarea voturilor
25.000 -
30.000 -
15.000 - Gubernat a spus că nu renunță la propunere
Nu a ieșit - se reportează.
Popescu a spus că propunerea inițială a Dorinei Rusu odată formulată ar fi trebuit propusă la vot, ce dacă a fost schimbată.
Rusu a spus că nu începuse procedura de vot și președintele de ședință mi-a dat voie să schimb propunerea.
Alexandru Kocsis a propus ca CNA să dea mai multe amenzi mici, dar să nu mai părem atât de pătimași pe mărimea amenzilor. Publicul vrea să vadă de câte ori are un radiodifuzor derapaje, nu să ne batem în cuantumuri.
Borsos - în practică emisiunile nu sunt la fel, derapajele nu sunt la fel. Emisiunea aceasta în care Ghiță spune să-i batem pe #rezist nu se compară cu altele sancționate pentru o înjurătură.
Popescu a spus că procedura nu se poate schimba de la ședință la ședință, până acum am luat calupuri de câte o lună discuțiile se vor multiplica la același radiodifuzor ca să ajungem la același rezultat, vom întârzia din nou.

3. Gold FM – respectarea Deciziei C.N.A. nr.313/26.03.2019.
Gubernat a propus somație apoi amenda minimă votată în unanimitate.
Orsolya Borsos a anunțat că la pauză pleacă deoarece la pauză are avion.

4. Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, România TV - emisiuni difuzate în perioada 16 – 31 martie 2019 – cu reclamații
Audieri.
...


Ședința s-a închis la ora 12.43 următoarea ședință urmând să fie organizată pe 7 mai.
IV. Diverse.


În jurul orei 13.29 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 23.04.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

amendă de 15.000 de lei postului Realitatea TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. (3) alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 40 alin. (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, în cadrul emisiunii „România 2019” edițiile din 07 și 08.03.2019, precum și pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, la difuzarea ediției din 9 martie a emisiunii anterior menționate;
amendă de 2.500 de lei postului Gold FM pentru încălcarea prevederilor art. 93^1 alin. (3) din Legea audiovizualului, conform cărora ”În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul 6,00 - 14,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri”;
somație publică postului Realitatea TV pentru ediția din 30.03.2019 a emisiunii „România 2019” , difuzată fără a fi respectate prevederile art. 40 alin. (1) și (4) din Codul audiovizualului;
somație publică postului România TV pentru emisiunea „România de poveste”, ediția din 16.03.2019, transmisă cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

DECIZIE Nr. 220*) din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL