×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 17.05.2019 20:19:44

PIAȚA TELECOM-VENITURI ANUALE-2018 / Veniturile din piața telecom au ajuns la 16 miliarde de lei in 2018 potrivit ultimului raport anual ANCOM



București (MEDIA EXPRES) / 17 mai 2019 / Valoarea sectorului telecom din Romania a crescut usor in 2018, cu 1,3%, ajungand la 16,1 miliarde de lei din punctul de vedere al veniturilor obtinute de furnizori, avand o pondere de 1,7% din PIB-ul Romaniei, potrivit ultimului raport anual al pieței de comunicații publicat de ANCOM pe site-ul săi.

Pe parcursul anului 2018, potrivit datelor statistice prelucrate de ANCOM, in medie, fiecare roman a generat un venit lunar de aproape 70 de lei pentru companiile care furnizeaza servicii de comunicatii electronice, mai mare cu aproape 2% fata de media din 2017.

Exprimata in euro, valoarea pietei de comunicatii electronice a fost de 3,5 miliarde de euro in 2018.

Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat in sectorul telecom a fost de 69 lei in 2018, cu 2% mai mare fata de media din 2017, in timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, in crestere anuala cu 1,3%.

Evolutia diferitelor categorii de venituri reflectă preferințele utilizatorilor finali, astfel că veniturile din piața de internet, fix și mobil, au avut cea mai bună evoluție, crescând anual cu 12% (până la 4,8 miliarde de lei), în timp ce veniturile din telefonie fixă au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, în scădere cu 10% față de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, până la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobilă au scăzut cu 3,4%, fiind în valoare de 6,5 miliarde lei.

Chiar dacă cele mai însemnate venituri sunt generate, în continuare, de telefonia mobilă, ponderea acestora în totalul veniturilor din rețele și servicii de comunicații electronice scade cu 2 p.p, ajungând la 40%, în timp ce internetul mobil și fix câștiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungând să dețina o pondere de 30%, valoare în creștere cu 3 p.p față de anul 2017.

În funcție de veniturile obținute în 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 27%, principalul competitor 24%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 28%.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil la adresa https://statistica.ancom.org.ro:8000/sscpds/public/alldocuments/report?lang=ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL