×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 07.08.2019 13:32:35

SATELIT-LANSARE-AIRBUS / Europa are un al doilea satelit pentru rețeaua de comunicații prin laser SpaceDataHighway



București (MEDIA EXPRES) / 7 aug 2019 / Satelitul EDRS-C, al doilea nod al rețelei SpaceDataHighway (sistem cunoscut și sub numele de EDRS, European Data Relay System), a fost lansat cu succes pe orbită la 31°Est de o rachetă Ariane 5 din Kourou, Guyana Franceză, potrivit unui comunicat difuzat de ArianeSpace.

După o perioadă de testare, noul satelit va dubla capacitatea de transmisie a unui sistem de sateliți de observație a Pământului și va oferi un backup redundant pentru "autostrada de comunicații spațiale" SpaceDataHighway.

Acest al doilea satelit se alătură EDRS-A, care transmite zilnic imagini ale Pământului de la de cei patru sateliți de observare de tipul Sentinel care fac parte din programul Copernic. De când a intrat în serviciu la sfârșitul anului 2016, SpaceDataHighway a realizat peste 20.000 de conexiuni cu laser, cu o rată de fiabilitate de 99,5%, conexiuni prin care au fost descărcate mai mult de 1 petabyte de date.

EDRS-C va fi complet operațional până la sfârșitul anului 2019, când legătura sa cu celălalt satelit și cu serviciul terestru vor fi testate și puse în funcțiune, pentru realizarea legăturilor cu sateliții Sentinel.

SpaceDataHighway este prima rețea spațială de comunicații din lume cu o capacitate echivalentă cu fibra optică, bazată pe tehnologie laser de ultimă oră. Sistemul este o rețea de sateliți geostaționari conectați permanent la o rețea de stații terestre care pot transmite date la un ritm de 1,8 Gbit / s. Sistemul este o componentă cheie a rețelei Airbus pentru programul Sky (NFTS), care combină diverse tehnologii - comunicații prin satelit și la sol, legături tactice aer-sol, sol-aer și aer-aer, comunicații mobile 5G și conexiuni laser - într-o rețea de tip plasă, rezistentă, unificată, sigură, și interoperabilă pentru aeronave, UAV-uri (drone) și elicoptere.

Sateliții SpaceDataHighway se pot conecta la sateliți de observație cu orbită joasă, la o distanță de până la 45.000 km, UAV-uri inteligente sau aeronave de misiune, prin laser. De la poziția sa pe orbita geostationară, sistemul SpaceDataHighway transmite date colectate de sateliții de observație ai Pământului în timp aproape real, proces care ar dura în mod normal în jur de 90 de minute. Astfel, se poate tripla cantitatea de date video și imagini transmise de sateliții de observație și reprogramarea planului de misiune în orice moment și în doar câteva minute.

"SpaceDataHighway face ca conexiunile de date să fie mai sigure, mai stabile, mai fiabile, cu mai multă lățime de bandă și aproape în timp real. Lansarea celui de-al doilea satelit este doar începutul, comunicarea cu laser va fi o revoluție pentru multe industrii", a declarat Evert Dudok, șeful pentru comunicații, informații și securitate la Airbus Defence and Space.

Un al treilea nod de comunicare va fi poziționat peste regiunea Asia-Pacific până în anul 2024. Echipat cu trei terminale laser, EDRS-D va crește semnificativ capacitatea de comunicare a sistemului și îi va extinde considerabil acoperirea.

Din 2021, sateliții de observare a Pământului din sistemul Neo Earth vor începe să utilizeze SpaceDataHighway. Până la sfârșitul anului 2019, sistemul va furniza, de asemenea, un serviciu complet de comunicații în bandă largă pentru modulul Columbus al Stației Spațiale Internaționale (ISS).

SpaceDataHighway este un parteneriat public-privat între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Airbus, cu terminalele laser dezvoltate de Tesat-Spacecom și Administrația Spațială Germană DLR. Airbus deține, operează și oferă serviciile comerciale pentru SpaceDataHighway. Platforma de satelit EDRS-C furnizată de către OHB System AG transportă de asemenea un modul separat pentru Avanti Communications.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL