×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 20.08.2019 17:52:43

CNA-CARACAL-SOMAȚII / CNA a dat doar somații pentru reflectarea cazului din Caracal la TV



București (MEDIA EXPRES) / 20 aug 2019 / Întrunit în ședința publică din data de 20 august, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcțiile de specialitate pentru modul în care radiodifuzorii au reflectat tragedia de la Caracal, sancțiunile aplicate fiind doar somații, în vreme ce amenzile nu au întrunit numărul minim de voturi.

Rapoartele au cuprins 11 televiziuni centrale de știri și generaliste (emisiuni difuzate în 27 și 28.07.2019), precum și 6 posturi locale și regionale din județele Dolj și Olt (perioada monitorizată: 26 – 31.07.2019).

Consiliul a decis sancționarea cu somație publică a posturilor Antena 3, B1 TV, TVR 1, TVR Craiova, Antena 1 și Prima TV deoarece s-a constatat că la difuzarea unor emisiuni pe acest subiect nu au fost respectate prevederile art. 45 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual potrivit cărora „Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire” și nici dispozițiile art. 41 alin. (1) lit. c) din același Cod conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza (...) c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei” .

Totodată, au existat propuneri de sancționare pentru România TV, Realitatea TV, Digi 24 și Kanal D dar acestea nu au întrunit numărul legal de voturi pentru a putea fi aprobate, urmând ca votul să fie reluat în următoarea ședință publică a CNA, în conformitate cu prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare.

În aceeași ședință publică, analizând rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specializare ca urmare a sesizărilor primite la CNA și constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis sancționarea cu somație publică a următorilor radiodifuzori:

Antena 3, deoarece în emisiunea „News Magazin” difuzată în data de 20.07.2019 nu au fost respectate prevederile art. 38, conform cărora „Difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei provenite din surse confidenţiale ori a căror credibilitate nu este suficient verificată este permisă numai dacă acestea prezintă un interes public justificat şi sunt însoţite de punctul de vedere al persoanei vizate”;
România TV pentru edițiile din 17 și 18.07.2019 ale emisiunii „Punctul Culminant” în care au fost încălcate dispozițiile art. 40 alin. (1) [„În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”];
I
B1 TV pentru nerespectarea art. 40 alin. (2) la difuzarea edițiilor din 02 și 04.08.2019 ale emisiunii „Actualitatea românească” [„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”];

Pro TV, deoarece în cadrul emisiunii informative „Știrile Pro TV” din data de 19.07.2019 au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b), potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;

Realitatea TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 70 alin. (1) în cadrul emisiunii „Breaking News” din 07.07.2019 [„În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”].

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL