×

Profil -- Data și ora publicării: 29.08.2019 11:36:17

VÂNZĂRI ELECTRO IT-BILANȚ-SEMESTRUL I / Piața electro - IT a crescut cu 2% în prima jumătate a anului



București (MEDIA EXPRES) / 29 aug 2019 / Piața românească a bunurilor de folosință îndelungată a avut o valoare de 1,436 milioane euro, reprezentând o creștere de peste 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, în primele șase luni din 2019, potrivit Gfk.

Acest rezultat se datorează în special performanțelor deosebite ale electrocasnicelor mari și mici care, stimulate de programul Rabla, au atins creșteri semestriale de 14%, respectiv de aproape 12%.

Alături de produsele electronice, cu un avans de aproape 6%, acestea sunt singurele trei sectoare care au avut creșteri valorice în S1 2019 față de primul semestru din 2018.

Vânzările de electronice au ajuns la 214 milioane de euro, mai ales datorită televizoarelor.

Televizoarele au reprezentat 88% din vânzările de electronice în primul semestru al acestui an, fiind, astfel, cea mai importantă grupă de produse din acest segment. Evoluția categoriei a fost una foarte bună, de +8% și o valoare totală de 188 milioane de euro. Cu toate acestea, cea mai mare creștere a venit de la boxe, 15% față de S1 2018 și 4 milioane de euro în valoare absolută.

Camerele video continuă scăderea severă, de peste 41%, până la 2 milioane de euro, în timp ce căștile și-au diminuat vânzările cu aproape 14%, până la o valoare de 1 milion de euro. De asemenea, consolele de jocuri au marcat o scădere de mai bine de 14%, până la 9 milioane de euro. Cu o creștere de aproape 4% în primul semestru al acestui an față de aceeași perioadă din 2018, sistemele home cinema rămân în teritoriul pozitiv, atingând 4 milioane de euro în vânzări, ca și boxele portabile, ce au atins vânzări de 6 milioane de euro, în creștere cu aproape 2% față de primele șase luni din 2018.

Produsele IT au totalizat vânzări de 187 milioane euro, cu 10% mai puțin față de S1 2018, iar cel mai important sector din această piață, telecomul, este în continuare afectat de scăderile din zona telefoanelor mobile clasice (cu butoane). Vânzările acestui sector au marcat o ușoară scădere de 0,5%, până la un nivel de 623 milioane euro.

Cele mai importante categorii din sector, computerele și laptopurile, au avut scăderi de peste 26%, respectiv 7%, până la valori de 30 și 102 milioane de euro. Tabletele urmează aceeași tendință, cu o scădere de peste 16%, până la 19 milioane de euro, în timp ce vânzările de tastaturi au scăzut cu 2%, la o valoare de 5 milioane euro. Pe creștere au fost camerele web cu un plus de aproape 8% și 4 milioane de euro, urmate de monitoare, cu 6% creștere și 19 milioane de euro în vânzări absolute. Prin contrast, în trimestrul al doilea din 2019, monitoarele au înregistrat scăderi față de același trimestru al anului anterior.

Sectoarele afectate masiv de scăderi rămân în continuare cel foto, cu un minus de peste 9% în primul semestru, până la 10 milioane de euro și cel al echipamentelor de birou (imprimante), cu o reducere a vânzărilor de peste 7%, până la 15 milioane de euro.

Piața de telefoane smart și mobile include fablete (telefoane smart cu ecrane mai mari de 5,6 inch), căști și core wearables (ex. ceasuri smart, fit bit). Segmentul cu cea mai bună performanță este cel al fabletelor, cu o creștere de aproape 115% față de primul semestru din 2018 și o valoare de 498 milioane de euro. Segmentul telefoanelor mobile tradiționale și smart cu ecrane mai mici de 5,6 inch a scăzut cu peste 75%, până la 92 de milioane de euro.

Camerele digitale au scăzut cu peste 9% în primul semestru, atingând o valoare de 10 milioane de euro. Mai multe detalii și grafice pe: https://temax.gfk.com/ro/EUR/reports/
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL