×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 26.09.2019 10:20:44

Ședinţa CNA de joi, 26 septembrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 27 sep 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa,Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

OZ a fost votată în unanimitate fără modificări.

I. Intâlnire cu reprezentanți ai Asociației Berarii României și posturilor radio-tv cu tematică muzicală – pentru discuții cu privire la campania/spotul Alcoolul nu te face mare.
CNA audiază spotul și îl propune radiodifuzorilor pentru promovare, potrivi celor declarate de Monica Gubernat. Actori profesioniști, parodie după două trupe, videoclip pamflet trimite mesajul. Buget de aduri cumpărate pentru Youtube și Facebook. În spatele campaniei este o platformă care va fi relansată online săptămâna viitoare... a spus reprezentantul berarilor.
Pocora - nu avem radiodifuzori la discuții. Vin când sunt interesați. Ori reluăm discuția ori le spunem.
Gubernat - doar ZU a comunicat că nu poate veni.
Autosesizare publicitate și conținut pe canale TV muzică - au publicitate la alcool dimineața, a spus Gubernat. Să vedeți cum vin. De luna viitoare vom intra pe conținut de videoclipuri - știți foarte bine. Ce conțin acele videoclipuri, dacă pot fi difuzate la ore accesibile minorilor.
Herjeu - dacă dăm recomandarea fără să-i invităm protestau. Acum nu au chef că au de condus companii cu zeci de mii de angajați. Propun să dăm recomandarea pentru TV și radio și bănuiesc că e interesul lor e să facă o monitorizare unde se dă. Teaserul să fie recomandat tuturor televiziunilor.
Radiourile - foarte puțin modificat.
Herjeu - în 16 secunde nu prea mai ai timp să comentezi din off.

VOT - 30 și 16 secunde - unanimitate pentru promovare și recomandare

II. Estrada TV – situația plății amenzilor – rediscutare (adresa nr.9809/25.09.2019) și nedifuzare text sancțiuni.
Gubernat - dimineață a venit un domn care reprezintă Estrada, a depus o cerere de cedare părți sociale - în materialul cu amenzile, votăm probabil marțea viitoare. Devin majoritari? Depinde câte părți sociale iari.
Gabriel Tufeanu a ieșit.
Aș prefera să amânăm până marți.
Dorina Rusu - 2 lucruri: a venit și solicitarea, data trecută nu am știut cum e mai bine, am întrebat un prieten la o firmă de insolvență a spus că dacă pui banii în cont la trezorerie pentru amenzi acolo se duc, au fost puși cu dedicație pentru amenzi. Dacă ar fi fost puși în contul Estrada s-ar fi dus la grămadă. Legal vorbind dacă nu sunt șase luni... dar aș ține cont că au fost plătiți acești bani. Putem întreba din nou la ANAF dacă într-adevăr s-au plătit. Aș vrea să am o situație clară, cine este omul acela care a plătit? Poate nu mai face porcăriile pe care le face Fulga. Aș lua în calcul toate elementele acestea. Am votat toate amenzile pentru Estrada.
Herjeu - eu nu pot să votez invers, mi se pare legal dar ușor nefiresc să le luăm licența după ce au plătit amenzile. Pe de altă parte înțeleg de ce viitorul proprietar nu vrea să ceară altă licență. Estrada e în must-carry, e retransmisă de RCS&RDS. Faptul că vrea să profite că e pe toate cablurile nu e o problemă, cum poți acum să... cum ține explicația aceasta unuia care vine să întrebe de ce nu ați retras licența unei televiziuni care n-a...
Gubernat - dacă vreți să fiți îngăduitori -
Firma de construcții din Caracal va cumpăra stația a spus Herjeu. Să nu mai așteptăm 4 ani - calendar Google - alertă după șase luni de la o amendă că nu s-a depus adeverința. Se sună la ANAF și se întreabă. Dacă s-a plătit și a uitat să depună chitanța e una.
Gubernat- s-a creat un precedent periculor. Dacă pe Estrada i-am lăsat 4 ani, de ce nu am face la fel și cu ceilalți?
Am avut situație cu amenzi, nu au existat probleme cu cei mari, a mai spus Gubernat. Concluzii?
Grațiela, a ajuns la tine? Nu se confirmă?
Grațiela Fota - a venit un reprezentant cu înregistrări martor că textul deciziei a fost difuzat - din 13 august și 16 septembrie - textul deciziei a fost difuzat parțial, doar primul paragraf.
Vă rog propuneri, a spus Gubernat.
Ciobanu - amendă 2.500 pentru nedifuzarea textului complet de 3 ori.
Tufeanu - propun 5.000 pentru nedifuzare - sunt două și recidivă. Avem clar PDV Ciobanu în materialul de astăzi că a fost încălcată legea. Cererea nouă nu are nicio legătură cu plata amenzilor. Se impune retragerea licenței sau nu? Punct. Cu difuzarea am avut o propunere. Trebuie discutat punctual ce s-a întâmplat. Ce mai dorește discutăm separat. Circuli fără ITP cu mașina. Mă duceam să vinzi mașina! Nu are nicio legătură. Suntem milițieni de televiziuni, sincer. Trebuie să recunoaștem. Avem o lege trebuie să o aplicăm, bună, rea. Sunt de acord și cu amânarea dar dacă votăm știu cum să votez pe baza actelor pe care le avem.
Ciobanu - în tabelul creditorilor ANAF apare cu 82.000 lei datorii mai mult decât amenzile CNA. Nu avem planul de reorganizare ca să vedem Rata 1 ce creanțe se sting, dacă sunt amenzile noastre etc. ANAF spune că nu a plătit nimic.
Gubernat - concluzionăm - le trimitem ANAF dovezile îi întrebăm ce înseamnă plan de reorganizare. Solicitare de reanalizare, votăm amânarea până marți. VOT - UNANIMITATE.
VOT - 5.000 amendă pentru nedifuzarea textelor de sancțiune. UNANIMITATE.
Marți ce zice ANAF aia votăm a spus Tufeanu.
Normal că fapta există, a spus Gubernat.
Și dacă au plătit la 4 ani după ce au primit amenda, ce decizie luăm? A spus Herjeu.
Un patron a plătit 200.000 de lei într-o zi pentru o licență pe care s-ar putea să nu o primească niciodată? Dacă nu votam cesiunea? a spus Herjeu. Ne putem aștepta la avocați fioroși.

III. Adresa nr. 9244/11.09.2019 – solicitare clarificări cu privire la dispozițiile art.117, lit.a^1 din Codul audiovizualului – cu pdv al SJR
doamna Gafiu (limba franceză) - profesor la Universitatea București - s-a alăturat reglementări - alături de Dincă, Ciobanu.
Prezintă PDV - clarificarea dispoziție din Cod art. 117 lit a^1 - să nu încurajeze consumul cu folosirea minorilor 3-15 ani. Se aplică și pentru suplimente alimentare sau doar pentru produse alimentare? Spotul cu 3-15 ani pentru produse alimentare?
CNA controlează numai după publicare. Concluzia SJR este că reglementarea trebuie interpretată în sens larg să includă și suplimentele alimentare.
Dincă - punct de vedere.
Herjeu - Jucan acum 3 ani care a propus a spus că nu apariția este interzisă ci ca aceștia să încurajeze consumul.
Popescu - concluzia e că poate să apară dar să nu încurajeze.
Ciobanu - un aspect ridicat de Herjeu, trebuia să răspundem sec DA. Noi suntem "legiuitorul" acestui articol, nu se poate da printr-o simplă adresă, ci o instrucțiune care va fi valabilă pentru toți care fac publicitate. Să nu fim confuzi cu răspunsul la adresă. Interpretăm un act legal ci printr-o instrucțiune sau recomandare și va rămâne valabilă și pentru următorul continuu. Discuția e doar pe supliment, nu pentru minori.
Gubernat - votăm acum?
Ciobanu - votați acum că aceasta e interpretarea, vom face o instrucțiune pe care o supunem votului CNA.
VOT - unanimitate.

Se intră pe rapoartele reportate, a spus Gubernat.

IV. Adresa nr. 8750/20.09.2019 – solicită reanalizarea sesizării cu privire la emisiunea Actualitatea românească difuzată de postul B1 TV pe 02 și 04.08.2019.

V. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. România TV - Emisiunea Breaking news - Ediție specială difuzată în perioada 12-16.08.2019 - cu reclamație (persoană lezată) – reluare vot

2. Posturi TV de știri și generaliste – emisiuni difuzate pe 30 și 31.07.2019 – cu autosesizare și reclamații (cazul Caracal)

3. Antena 3, Digi 24, Pro TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1 – emisiuni difuzate în perioada 29.07 – 26.08.2019 – cu autosesizări și reclamații (cazul Caracal)

4. Antena 3 – emisiunea Punctul de întâlnire difuzată pe data de 29.08.2019 – cu reclamație (persoană lezată)

5. Antena 3, Digi Sport 1, PRO TV, România TV – emisiuni difuzate în perioada 01.08.2019 – 15.08.2019 – cu reclamații

B. Noi:

1. Posturi TV – spoturile publicitare: *Penny Market difuzat în perioada 05 – 11.08.2019; *pufuleții Star Mix difuzat în perioada 18.07 – 25.08.2019 – cu reclamații și pdv RAC și emisiunile de teleshopping pentru produsele: *Aloe Di Creta difuzată pe data de 20.08.2019 (România TV) și *Brățara magnetică difuzată pe data de 25.08.2019 (Prima TV) – cu reclamații

VI. Diverse.

În jurul orei 16.59 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
26.09.2019

Întrunit în ședința publică din 26.09.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru modul în care au fost difuzate convorbirile telefonice avute de Alexandra Măceșanu la numărul 112. Au fost monitorizate emisiuni informative și de dezbateri din zilele de 30 și 31.07.2019 transmise de posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1. Constatând încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul a decis să sancționeze cu câte o amendă de 35.000 de lei posturile Digi 24, Realitatea TV și România TV care au difuzat înregistrările cu vocea Alexandrei [„Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”].

În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, CNA a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni:

- amendă de 10.000 de lei, deoarece la difuzarea emisiunii „Breaking News - Ediție Specială” din data de 15.08.2019, nu au fost respectate prevederile art. 34 alin. (1) și nici dispozițiile art. 40 alin. (2) și (4), art. 64 alin. (1) lit. b) și art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

- somație publică. La difuzarea emisiunii „Breaking News” din 26.08.2019, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Postul eStrada TV a fost sancționat cu amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 931) alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „(1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu; (2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 - 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri”.

De asemenea, CNA a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru emisiunea de teleshopping „Bijuterii TV” , difuzată de postul Prima TV în data de 25.08.2019, în cadrul căreia a fost promovată brățara magnetică Davis cu nerespectarea dispozițiilor art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 34 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (…) (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL