×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 15.10.2019 10:33:50

Ședinţa CNA de marți, 15 octombrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 15 oct 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răzvan Popescu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

I. Adresa nr.10806/14.10.2019 de la Autoritatea Electorală Permanentă – clarificări cu privire la dispozițiile legii nr.370/2004 privind alegerile prezidențiale – cu pdv al SJR

II. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) SRL București pentru Radio ZU din Comănești
Aprobat.

2. S.C. EUROPE DEVELOPPEMENT INTERNATIONAL-R SA București pentru Europa FM din Bârlad și modificarea licențelor audiovizuale ca urmare a schimbării structurii acționariatului
Acționarul minoritar cedează către firma din Cehia care deține radioul.
Dosar depus cu 3 zile întârziere pentru că era o amendă de trecere de pod neplătită și nu ieșea certificatul fiscal fără datorii.
Aprobat în unanimitate.

III. Solicitări licențe audiovizuale prin rețele de comunicații electronice:

1. COMUNA TURIA, jud. Covasna pentru TV Cablu Turia (videotext informativ).
Nu există licență în localitate. Informare. Retransmis prin Telekom.
Pusă în discuție pentru că este licență comunitară, Primăria deține televiziunea. Se cer lămuriri suplimentare (Tufeanu, Pocora...).

VOT Amânare - Pocora, Tufeanu.
Rusu Borsos Sorescu Gubernat Bălașa Cristea Popescu pentru licență.

2. S.C. EXROMGRUP SRL Sâncraiu de Mureș pentru M9 din Tg. Mureș.
Regională județul Mureș, șase regionale în județ. Difuzare prin RCS și UPC, SD și HD.
Investiție 600.000 euro până în prezent.
Program generalist. Română și maghiară.
Vot - unanimitate.

IV. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. STV SÂNNICOLAU MARE SRL din Sânnicolau Mare pentru STV din Sânnicolau Mare - modificare aport acționari și structură serviciu de programe
Aport la capital social - 99,8 companie acționar majoritar - și 0,02 - companie cu asociat unic Sânnicolaul Mare.

2. S.C. RADIO FIX 99,8 FM SRL Botoșani - modificare acționariat
Oprișan Rapsodia TV devine proprietar Radio.
VOT - unanimitate

3. S.C. NORTEL SAT SRL Tg. Jiu pentru N-SAT TV Regional din Tg. Jiu - solicitare acord modificare acționariat

V. Decizii de autorizare
Pro tV srl -
Dream Radio SRL - modif structura Romantic Bacau Zu Focsani
VI. Avize de retransmisie.

Orange si RCS cu declaratie. Orange nu a inregistrat solicitari. Vot 3 avize - unanimitate
Retrageri
10 solicitari 8 societati la cerere.
99 modificari - 19 extindere.
Probleme la RCS -
Gubernat - suntem in octombrie si vin noile avize si nu le avem aprobate.

VII. Adresa nr.10777/11.10.2019 de la Estrada TV SRL – plângere prealabilă/contestație împotriva Deciziei C.N.A. din 08.10.2019 de retragere a licenței audiovizuale postului Estrada TV – cu pdv al SJR
Solicita actele de procedura la adresa administratorului judiciar. Este proces in instanta. Amanarea dezbaterii contestatiei.

VIII. Lista radiodifuzorilor care au transmis, după data limită, Anexa 1 la Decizia C.N.A. nr.781/2019 privind alegerile prezidențiale.

IX. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. Info HD Deva – cu reclamație

2. Balada TV și Radio Balada Bistrița – cu reclamație

3. AS TV Bistrița – cu reclamație

4. Sesizarea nr.10314/02.10.2019 – referitoare la funcționare retea CATV fără aviz

X. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

1. B 1 TV:

1. Emisiunea Actualitatea româneasă difuzată pe data de 27.09.2019 – cu reclamație (persoană lezată).

2. Emisiunile Dosar de politician și Știri difuzate pe data de 03.10.2019 - cu reclamație (persoană lezată).

3. Emisiunea Drumurile noaste difuzată pe data de 04.10.2019 - cu reclamație (persoană lezată).

2. Mozi+ - fillmele: The prince - difuzat pe data de 12.08.2019 și Saw IV – difuzat pe data 28.08.2019 – cu reclamații

3. Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1 - emisiuni difuzate în perioada 16 – 17.09.2019 – autosesizare (reconstituire caz Caracal)

4. Antena 1, Antena 3, Digi Sport 1, Etno TV, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, Radio România Actualități, Sport Total FM – emisiuni difuzate în perioada 16 – 30.09.2019 – cu reclamații

5. Posturi TV – spoturile publicitare: Prostagood, Ficaton, Prestogel, Fluend Extreme – difuzate în perioada 16 – 22.09.2019; eMag - difuzat în perioada 30.09 – 06.10.2019 – cu reclamații și pdv RAC

XI. Diverse.

În jurul orei 18 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

15.10.2019

Întrunit în ședința publică din data de 15.10.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- somație publică postului B1 TV, deoarece la difuzarea ediției din 03.10.2019 a emisiunii „Dosar de politician”, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) și (4) și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

- somație publică societății CEE BROADCASTING CO. S.R.L., pentru postul Mozi+ care a difuzat filmul „The Prince” în data de 12.08.2019 cu încălcarea dispozițiilor art. 20 și pentru postul Moziverzum, deoarece a transmis în 28.08.2019 filmul „Saw IV” fără a ține seama de dispozițiile art. 24 alin. (1) din Codul audiovizualului.

De asemenea, CNA a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spotului de televiziune aferent campaniei de promovare a produsului „Fluend Extreme” difuzat cu încălcarea prevederilor art. 120 alin. (3) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 16-22.09.2019). Potrivit art. 120 (3) „Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 10.000 de lei pentru Întreprinderea Individuală Hunyadi László / Joseni / Harghita, deoarece a încălcat prevederile art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului [„Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”];

- somație publică societății BALADA MEDIA SRL-D/Bistrița/ Bistrița Năsăud pentru nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).”

De asemenea, ca urmare a analizării solicitărilor privind modificări ale licențelor audiovizuale, Consiliul a aplicat o somație publică societății RADIO FIX 99,8 FM SRL din Botoșani pentru încălcarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea de acordare a licenței audiovizuale prin rețele de comunicații electronice a COMUNEI TURIA (pentru TV CABLU TURIA din Turia jud. Covasna, tematic-videotext informativ), precum și solicitarea societății EXROMGRUP S.R.L. din Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș (pentru M9 din Tg. Mureș).

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 20 - În clasificarea producţiilor audiovizuale de ficţiune furnizorii de servicii media audiovizuale se vor ghida şi după clasificarea stabilită de producător sau, după caz, după cea în care producţia de ficţiune a fost difuzată în alte ţări, evitând încadrarea cel mai puţin restrictivă, în situaţia în care aceasta este singulară.

Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (...) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL