×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 17.10.2019 11:17:44

Ședinţa CNA de joi, 17 octombrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 18 oct 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa, Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

Înaintea ordinii de zi membrii CNA au avut o discuție legată de campania pentru prezidențiale și aparițiile televizate ale candidaților Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, care sunt și în funcții publice și modul cum sunt tratate aceste apariții.

OZ aprobată în unanimitate.

I. Decizii de autorizare.
CNA a aprobat 13 decizii de autorizare. Unanimitate.

II. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

3. Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1 - emisiuni difuzate în perioada 16 – 17.09.2019 – autosesizare (reconstituire caz Caracal)
Audieri rapoarte și reprezentanți televiziuni.
Somație doar 2 voturi pentru.
Scrisoare Pocora - Rusu, Pocora, Herjeu.
Propunere scrisoare Popescu mai largă ca număr de posturi - Kocsis, Bălașa, Herjeu, Popescu, Rusu, Pocora 6 voturi pentru. Pentru toți mai puțin Antena 3.
Cristea a votat împotriva propunerilor - deoarece am spus și mai devreme. Munca cooperativa în zadar, un ziarist ar fi avut fler.
Herjeu - ne apropiem de proiectul de buget să introducem sumă pentru soft de monitorizare. Nu mai sunt atât de scumpe, ar economisi o grămadă de timp. Mulți oameni vor putea face altceva mai productiv. Noi vedem aproximativ un minut. Vă solicit oficial să introducem în buget. Comunicare-achiziții.
Gubernat a spus că cu programul asistență tehnică Ministerul Comunicațiilor - 15 milioane de euro pentru proiect european de digitalziare, sistem integrat - indiferent de guvern. Am schimbat o parte din servere. Inclusiv acest soft. Proiectul este 90% gata. Sunt bani pentru așa ceva. Dânșii ne-au făcut proiectul tehnic. După ce se semnează în 2-3 ani trebuie implementat.


4. Antena 1, Antena 3, Digi Sport 1, Etno TV, Kanal D, Prima TV, PRO TV, Radio România Actualități, Sport Total FM – emisiuni difuzate în perioada 16 – 30.09.2019 – cu reclamații

După pauză printre altele a existat o plângere despre uciderea urșilor prin împușcare, Pro TV a fost acuzat că nu a prezentat știrea echilibrat. Orsolya Borsos a avut o intervenție lungă în care a relatat aparițiile urșilor în orașe, lângă școli, inclusiv acum 2 zile un maghiar aflat la pește a fost omorât de o ursoaică cu pui. Știrea nu a ajuns încă în presa centrală, a văzut-o în presa maghiară.

5. Posturi TV – spoturile publicitare: Prostagood, Ficaton, Prestogel – difuzate în perioada 16 – 22.09.2019; eMag - difuzat în perioada 30.09 – 06.10.2019 – cu reclamații și pdv RAC

B. Noi:

1. Emisiuni electorale:

- B1 TV – emisiuni difuzate în perioada 12 – 14.10.2019;

- Realitaea TV – emisiunea România 2019 difuzată pe data de 13.10.2019

2. Antena 1 – serialul Mangalița - cu reclamație și pdv post

3. Digi FM, Gold FM, Radio Guerrilla, Radio ZU, Kiss FM, Virgin Radio – emisiuni matinale difuzate în perioada 02 – 08.09.2019, PRO FM - perioada 09 – 15.09.2019, Rock FM – perioada 12 – 18.09.2019 – cu reclamații

III. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. Eveniment TV și Eveniment FM Sibiu – cu reclamație și pdv de la post

2. AS TV Bistrița

3. Mesagerul FM Bacău – cu reclamație

IV. Estrada TV:

nedifuzarea textului sancțiuniii C.N.A. - Decizia nr.844/26.09.2019;
încetare recepționare program Estrada TV;
adresa nr.10777/11.10.2019 de la Estrada TV SRL – plângere prealabilă/contestație împotriva Deciziei C.N.A. din 08.10.2019 de retragere a licenței audiovizuale postului Estrada TV.

După pauza de prânz, în jurul orei 14.30 se audiază reprezentantul legal Estrada TV. După întreruperea emisiei, aceasta a fost reluată. Reprezentantul a spus că nu a primit comunicarea prin poștă, doar prin e-mail la 16 octombrie.
Printre altele reprezentantul a spus că CNA poate retrage toate licențele televiziunilor care nu și-au plătit la șase luni, iar Radu Herjeu a spus da, eu aș vota o astfel de decizie.

VOT 5000 nedifuzare sancțiune - unanimitate la propunerea Popescu.
Solcitare reanalziare - Rusu pentru, ceilalți împotrivă. Am votat împotriva ridicării licenței pentru că și-au plătit datoriile.
Popescu - nici eu nu am votat ridicarea dar nu mai putem face nimic a intrat în circuitul juridic. Doar instanța.

V. Diverse.

Ședința s-a închis în jurul orei 17.00, după care CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

17.10.2019

Întrunit în ședința publică din data de 17.10.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

amendă de 5.000 de lei postului Estrada TV, pentru încălcarea dispozițiilor art. 93^1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002;
somație publică postului Antena 1, pentru nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în cadrul emisiunii „Chefi la cuțite” din data de 16.09.2019;
somație publică postului Pro TV. Radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 24 alin. (1) din același Cod la difuzarea, în data de 22.09.2019, a filmului „Jaful de pe Baker Street”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 93^1 (1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu.

(2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează
în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00
- 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 17 (1) În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.

Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.


------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL